Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vrouwen Onder 19 ook te sterk voor Engeland: 1-0

Francis Grondhuis
KNVB Media
20 januari 2019, 16:30

Het basisteam van Onder 19 poseert voor het duel met Engeland. - Foto: KNVB Media

Met een meer dan tevreden gevoel stapt het Nederlands vrouwenelftal onder 19 jaar vanavond op Faro Airport het vliegtuig in. De Portugese trainingsweek leverde de ploeg twee aansprekende overwinningen op. Nadat vrijdag al Noorwegen opzij werd gezet (2-0), moest zondag Engeland eraan geloven. Invaller Kirsten van de Westeringh tekende voor de winnende treffer: 1-0.

En dat was er eentje die op social media viral zou kunnen gaan. De 17-jarige middenvelder zette in de 77e minuut zelf de aanval op, stuurde Chasity Grant de diepte in en kreeg de bal vervolgens op de rand van het zestienmetergebied panklaar voor de voeten. Met een heerlijke streep knalde Van de Westeringh via de onderkant van de lat snoeihard raak.

We lieten ons in de eerste helft echt de kaas van het brood eten.

Daarmee werd Onder 19 beloond voor de mentale én voetbaltechnische slag die het na rust had kunnen maken. Die was hard nodig, want in de eerste 45 minuten kwam Nederland er niet aan te pas in de zonnige, maar winderige kustplaats Vila Real de Santo Antonio. De ploeg kreeg aanvankelijk twee stormen over zich heen: de Atlantische windvlagen én de Engelse leeftijdsgenoten die met volle energie de duels aangingen.

Overdonderd

Twee zeges in Portugal.

"We lieten ons echt de kaas van het brood eten", zag coach Jessica Torny. "Verloren duels en schakelden te laat om. We werden letterlijk overdonderd door het geweld. Door de wind kreeg de bal meer snelheid en de Engelse meiden zetten goed druk op onze opbouw. We waren simpelweg niet in staat het overzicht te houden en onszelf vrij te spelen."

En dat was een tikje teleurstellend voor de technische staf. Zeker gezien het feit dat die scenario's eerder in de trainingsweek geregeld aan bod kwamen tijdens trainingen en besprekingen. De rust kwam dan ook als geroepen, ook al slaagde Onder 19 er wel in de Engelsen in die lastige eerste helft uit de buurt van keeper Aukje van Seijst te houden en weinig weg te geven.

Herboren uit de kleedkamer

Kirsten van de Westeringh: matchwinner in Portugal.

Als herboren kwamen de Oranjetalenten vervolgens uit de kleedkamer. Eindelijk konden ze onder de Engelse druk uit voetballen en zelf het ritme van de wedstrijd bepalen. Nederland kreeg het één keer Spaans benauwd, maar slaagde er zelf in veel meer kansen te creëren. De beloning volgde in de 77e minuut met de rake knal van Van de Westeringh. Net geen jubileumtreffer; het was de 599e goal in de historie van Vrouwen onder 19. 

De transformatie van haar ploeg na rust deed coach Torny zichtbaar goed. "De meiden pakten het goed op en konden het ook in het veld omzetten. Dat geeft aan dat er veel rek en kwaliteit in dit team zit. In die tweede helft hebben we echt goed gespeeld en op basis daarvan ook een verdiende overwinning geboekt."

Flexibiliteit ontwikkelen

Twee zeges op twee vooraanstaande opponenten. Die doen het vertrouwen van Onder 19 zeker goed. "We hebben heel bewust voor deze twee sterke tegenstanders gekozen, zodat allerlei aspecten de revue konden passeren. In ieder geval twee verschillende speelstijlen met het Noorse 3-5-2 en de 4-3-3 van Engeland. Flexibiliteit ontwikkelen, zodat al die stijlen straks meteen herkenbaar zijn voor de speelsters."

Volgende maand zet Onder 19 het traject voort op het vierlandentoernooi in La Manga, waar achtereenvolgens China, Schotland en Spanje de tegenstanders zijn. Daarna volgt begin april het beslissende kwalificatietoernooi. In eigen land moeten de Oranjetalenten zien af te rekenen met IJsland, Rusland en Bulgarije om voor het vierde jaar op rij van de partij te zijn op de Europese eindronde. 

statistieken statistieken Bekijk de opstellingen en wedstrijdstatistieken van de oefeninterland tussen Nederland en Engeland.

Lees ook Lees ook Vrouwen onder 19 boekt 2-0 overwinning op Noorwegen

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen