Vrouwen onder 19 boekt 2-0 overwinning op Noorwegen

Remco van Dam
18 januari 2019, 23:30

De basis-elf voor het duel met Noorwegen - Foto: KNVB Media

Vrouwen onder 19 heeft vrijdagavond in Portugal, dankzij doelpunten van Lieske Carleer en Kirsten van de Westeringh, met 2-0 van Noorwegen gewonnen.

De dikverdiende overwinning was een mooie opsteker voor het elftal van KNVB-coach Jessica Torny, dat een week op trainingskamp is in Portugal en, behalve tegen Noorwegen, ook nog een interland tegen Engeland speelt.

Tactiek fantastisch uitgevoerd

Dat hebben de meiden echt fantastisch uitgevoerd

Noorwegen en Engeland kwamen eerder deze week al tegen elkaar uit, waarbij de Noorse vrouwen met 3-2 aan het langste eind trokken. Dat deden ze vanuit een 3-5-2 opstelling en dat was de technische staf van Vrouwen onder 19 niet ontgaan. "We hebben daarom aanvallend met een iets andere tactiek gespeeld, waarbij we vooral via de vleugelverdedigers meer ruimte voor de opbouw wilden creëren. Dat hebben de meiden echt fantastisch uitgevoerd", concludeerde een tevreden Torny, die met betrekking tot het rendement nog wel verbeterpunten zag: "In de eerste helft hadden we nauwelijks kansen, maar in de tweede helft hadden we vijf doelpunten kunnen en misschien wel moeten maken."

Lieske Carleer kopte de 0-1 binnen.

Tegenstander Noorwegen was in het eerste bedrijf een aantal keren gevaarlijk in de omschakeling. Attent verdedigen van Nederland voorkwam dat ook de Noorse vrouwen echte mogelijkheden konden creëren. Een 0-0 ruststand leek daarom onvermijdelijk, maar daar dacht Lieske Carleer anders over. De verdediger van het KNVB Talententeam Zuid kopte - twee minuten voor het rustsignaal - uit een hoekschop van Janou Levels binnen, waardoor Nederland met een 0-1 voorsprong de kleedkamer opzocht.

Domselaar 'Man of the Match'

In de tweede helft bleef de tactiek ongewijzigd, maar nu wist Nederland wel een aantal goede kansen bij elkaar te voetballen. Invallers Ella Peddemors (twee maal) en Naomi Hilhorst (eenmaal) waren dicht bij een doelpunt, maar schoten net voorlangs. Kirsten van de Westeringh was in de 55e minuut wel trefzeker. Na een schitterende pass van Janou Levels kwam ze oog in oog met de Noorse keeper en faalde niet. Het bleek de enige treffer in de tweede helft, zodat Nederland met de 2-0 overwinning voor de vijfde keer op rij ongeslagen bleef tegen de Noorse leeftijdsgenoten.

Daphne van Domselaar: Man of the Match volgens coach Jessica Torny

"We hebben echt een leuk elftal, met heel veel kwaliteit", concludeerde Torny na afloop, die keeper Daphne van Domselaar uitriep tot 'Man of the Match': "Zij speelde vandaag echt een geweldige wedstrijd, ze deed alles goed. Een of twee spectaculaire reddingen, goede en snelle spelhervattingen en ze zat voortdurend overal bij."

Topteam

Vrouwen onder 19, dat Ajax-speelster Nicole Panis het trainingskamp met een blessure zag verlaten, speelt zondag tegen Engeland. Torny ziet het duel met vertrouwen tegemoet. "Engeland is echt een topteam, met een razendsnelle spits. Toch was ik meer onder de indruk van Noorwegen en ook wij hebben, denk ik, meer kwaliteit in huis. Het wordt een mooie wedstrijd, waarin we een goede uitslag moeten kunnen neerzetten." Het duel met de Engelsen, op het Complexo Desportivo in Vila Real de St.  Antonio, begint om 14.00 uur Nederlandse tijd.

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk hier de wedstrijdstatistieken van Noorwegen-Nederland.