Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Missie geslaagd: Oranje onder 17 gaat naar het EK

Francis Grondhuis
KNVB Media
22 maart 2022, 18:00

Oranje onder 17 plaatste zich dankzij een 3-0 zege op Portugal voor het EK 2022 in Bosnië en Herzegovina. - Foto: KNVB Media

Missie volbracht! Het Nederlands elftal voor speelsters onder 17 jaar heeft zich dinsdag in het Portugese Tondela verzekerd van deelname aan het Europees kampioenschap in mei. In een rechtstreeks duel om het enige EK-ticket waren de Oranjetalenten met 0-3 te sterk voor het gastland. Nadat Fieke Kroese al na twee minuten voor een droomstart zorgde, besliste verdediger Djoeke de Ridder na rust de wedstrijd met twee goals uit standaardsituaties.

Voor minder dan de EK-titel gaan wij niet naar Bosnië.

Eerder in deze kwalificatieweek was Nederland al te sterk voor Montenegro (11-0) en Italië (3-1). Ook Portugal begon aan de laatste toernooidag met zes punten in de tas. Dankzij een gunstiger doelsaldo had Oranje echter een psychologisch voordeel in Tondela: een gelijkspel zou al voldoende zijn voor de groepswinst.

Keeper Roos van Eijk is blij met de winst in de EK-kwalificatie. Achter haar viert coach Thomas Oostendorp mee.

Droomstart

Zover liet de ploeg van coach Thomas Oostendorp het niet komen. Oranje deelde al vroeg in de wedstrijd een extra tik uit door meteen te scoren. Er stond amper een minuut op de klok toen Fieke Kroese op aangeven van Hanna Huizenga al voor de 1-0 zorgde. Een ideaal moment om toe te slaan in de wetenschap dat Portugal de rest van de wedstrijd de aanval moest zoeken en ongetwijfeld ruimtes zou gaan weggeven. 

Ook de manier waarop de openingstreffer tot stand kwam deed Oostendorp enorm goed. "Precies zoals we vooraf hadden besproken. Portugal zou meteen met veel risico de aanval zoeken, waarbij beide backs heel hoog stonden. Op het moment dat we op eigen helft de bal veroverden, lag er veel ruimte achter hun laatste linie." Hanna Huizenga ging ervandoor en zocht met een lage voorzet Kroese die op de rand van het zestienmetergebied tegendraads in de hoek schoot.

Credits aan keeperscoach Sol

Daarna volgden in de hoosbuien genoeg mogelijkheden om de marge uit te breiden, maar pas in de tweede helft nam Oranje definitief afstand. In de 58e minuut scoorde centrale verdediger Djoeke de Ridder uit een corner, waarna ze vijf minuten voor tijd bij een vrije trap opnieuw trefzeker was op aangeven van Melissa Schilder. "Alle credits voor de meiden en onze keeperscoach Eline Sol die in onze staf verantwoordelijk is voor de spelhervattingen", aldus Oostendorp.

Verdedigend had Onder 17 de zaakjes goed op orde. Op een paar kleine kansen na kwam de ploeg geen moment in de problemen. Over de gehele wedstrijd was Nederland de dominante partij. Oostendorp: "Portugal speelde met drie verdedigers achterop en twee backs die hoog en laag afwisselden. Het is heel knap dat we daar tegenover ons plan konden zetten en dat ook in korte tijd uitvoeren."

Grauwe regen in Tondela, maar op het veld kleurde het feest oranje. Onder 17 naar het EK!

Twee jaar zonder eindtoernooi

De nationale jeugdteams moesten het twee jaar zonder eindtoernooi doen. De coronapandemie zette een streep door de edities van 2020 en 2021. De meiden van Onder 17 vormen de eerste KNVB-jeugdploeg die zich van de EK-eindronde van 2022 heeft verzekerd. Volgende maand is het kwalificatietoernooi van Vrouwen onder 19 in Portugal. Bij de mannen moeten ook Onder 17 (deze week in Uden en Venray) en Onder 19 (in juni in eigen land) aan de bak.  

Voor de huidige lichting Onder 17-meiden (geboortejaar 2005) wacht dus een eerste optreden op een eindronde. Daar voldeden ze dit toernooi aan hun eigen verwachtingen. Die ambities vertaalden ze vooraf in de eigen verzonnen slogan 'Wij zijn Oranje, wij zijn de beste'. Oké, laat maar zien, was de reactie van de technische staf. "Die spiegel wilden we ze wel voorhouden", aldus Oostendorp. "We merkten al snel dat iedereen zeer hongerig was om het EK te halen en we hadden er alle vertrouwen in. Het is mooi dat ze het ook hebben waargemaakt."

'Gaan voor EK-titel'

Ook voor het EK zelf legt de ploeg de lat hoog. "Wij gaan voor het hoogst haalbare. Dat is de standaard bij de OranjeLeeuwinnen en dus ook alle jeugdteams in het Nederlandse vrouwenvoetbal. Dat geldt dus ook voor ons. Voor minder dan de EK-titel gaan wij niet naar Bosnië. Doordat we dit toernooi met Italië en Portugal tegen twee toplanden speelden, hebben we ook zelf kunnen groeien."

Ter onderbouwing noemt Oostendorp drie aspecten. Teambuilding, goed veldspel met dito kansen en goals, en vooral de getoonde strijdlust. "Direct druk zetten bij balverlies. Daarin hebben we echt een stap gemaakt en dat is een groot compliment aan de ploeg. Qua strijdlust delven we als Nederlandse ploeg vaak het onderspit tegen Zuid-Europese landen. Dit toernooi waren we qua voetbal én strijdlust in alle drie de wedstrijden beter dan de tegenstander. Dat belooft wat voor de eindronde."

"We merkten al snel dat iedereen zeer hongerig was om het EK te halen."

EK in Bosnië en Herzegovina

Welke acht landen in mei om de EK-titel gaan strijden wordt de komende weken duidelijk. De loting vindt plaats op 5 april in Sarajevo. Bosnië en Herzegovina is als gastland automatisch verzekerd van deelname. Ook Denemarken is van de partij. De Deense ploeg hoefde in haar kwalificatiegroep slechts één wedstrijd te spelen nadat Rusland en Belarus vanwege de oorlog in Oekraïne door UEFA waren uitgesloten. Denemarken zegevierde met 1-0 tegen Griekenland. Nederland plaatste zich vandaag als derde land. Het EK wordt van 3 tot en met 15 mei gespeeld in de Bosnische steden Sarajevo, Zenica, Siroki Brijeg en Mostar.

WK-ticket

De EK-eindronde is tevens het kwalificatiemoment voor FIFA U17 Women's World Cup dat in het najaar in India plaatsvindt (11-30 oktober). De drie beste Europese ploegen gaan naar dat WK. Dat zijn sowieso beide finalisten. De verliezende halve finalisten spelen een extra play-offduel om het derde ticket.   Statistieken Statistieken Hier vind je de opstellingen en statistieken van de EK-kwalificatiewedstrijd Portugal - Nederland (0-3).

Eerdere wedstrijdverslagen League A, groep 7

Nederland - Italië 3-0 Nederland - Italië 3-0 Ook Italië prooi voor Speelsters onder 17 in EK-kwalificatie.

Nederland - Montenegro 11-0 Nederland - Montenegro 11-0 Speelsters onder 17 verplettert Montenegro in jacht op EK-ticket.

De Oranje ClubCard, exclusief voor Oranjefans

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen