Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Speelsters onder 17 verplettert Montenegro in jacht op EK-ticket

Francis Grondhuis
KNVB Media
16 maart 2022, 14:45

Quinty Dupon (rechts) viert een van de 11 treffers met Hanna Huizenga. - Foto: KNVB Media

Met speels gemak heeft het Nederlands elftal voor speelsters onder 17 jaar op het kwalificatietoernooi in Portugal de eerste stap richting het EK-ticket gezet. Met de 11-0 zege op Montenegro voldeden de Oranjetalenten aan hun eigen doelstelling: de winst pakken en zoveel mogelijk goals maken. Hanna Huizenga en Fieke Kroese scoorden beiden viermaal.

Karlijn Woons en Demi Werther maakten vandaag hun interlanddebuut.

Twee jaar op rij viel de EK-eindronde voor de Onder 17-teams van de kalender. Corona was de boosdoener waardoor UEFA noodgedwongen een streep moest zetten door de EK's van 2020 en 2021. De editie van 2022 staat voor mei op de planning en kan het eerste internationale podium worden waarop de huidige lichting Onder 17-meiden (geboortejaar 2005) kan gaan vlammen. 

Het basisteam van Speelsters onder 17 voor het duel met Montenegro.

Doelsaldo speelt rol  

Daarvoor moet de ploeg van coach Thomas Oostendorp deze week zien af te rekenen met achtereenvolgens Montenegro, Italië en thuisland Portugal. De eerste opdracht bleek achteraf een relatief eenvoudige. Oranje opende het minitoernooi tegen Montenegro en zette meteen een monsterscore op het bord. "Dit is wat we voor ogen hadden. Uiteraard in eerste instantie winnen. Dat we daarnaast 11 keer scoren is extra meegenomen, want het doelsaldo kan op het eind mogelijk een rol spelen", aldus Oostenrdorp.

Al bij de eerste de beste kans was het raak in het Parque Desportivo Sant'Ana van Penalva Castelo, in centraal Portugal. Amper vijf minuten stonden er op de klok toen Kaelyn Thomas haar eerste treffer in Onder 17 noteerde en daarmee al vroeg in de wedstrijd het moraal van de Montenegrijnse opponent een knauw gaf. Danique Tolhoek en Hanna Huizenga trokken de score halverwege de eerste helft verder door naar 3-0, wat ook de ruststand was.

In the pocket! Danique Tolhoek zorgt voor de tweede Oranjetreffer.

Vier wissels, rust voor Kaptein

Die marge gaf Oostendorp genoeg aanleiding om vier wissels door te voeren. Bijna de gehele verdediging (Daliyah de Klonia, Djoeke de Ridder en Isa Kardinaal) en Tolhoek konden het trainingsjack weer aantrekken. Een beslissing die tot stand kwam met het oog op de fysieke belasting van het Ajax-viertal. Om diezelfde reden werd middenvelder Wieke Kaptein de gehele wedstrijd aan de kant gehouden. Zij speelde zondag met FC Twente nog 70 minuten in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen tegen Feyenoord.

Op de krachtsverschillen in het veld hadden de wissels nauwelijks effect. Onder 17 denderde in de tweede helft vol door, maakte acht doelpunten en bewees zichzelf een grote dienst. Oostendorp: "Aan de teamtaken veranderde niets. De meiden die er na de rust in kwamen lieten dezelfde gretigheid en kwaliteit zien. Dat is alleen maar mooi om te constateren."

Sterre Kroezen is sterk aan de bal op het middenveld.

Langer via de flanken

Als iedereen elkaar wat beter kent op persoonlijk vlak, is de bereidheid groter om ook in het veld meer voor elkaar te doen.

Daarnaast was Oostendorp ook zeer te spreken over het eigen veldspel. "We spelen dit toernooi tegen drie tegenstanders die de as goed beschermen. Montenegro had zelfs acht speelsters in de as geposteerd. Daar lag de ruimte dus niet, want dan loop je vast in de fuik zoals ons in de eerste kwalificatieronde nog overkwam. Om de tegenstander uit de tent te lokken moesten we dus de flanken goed gebruiken. Daar langer doorvoetballen om vervolgens de ruimte erachter te vinden voor een lage voorzet. Op die wijze hebben we vandaag geweldige goals gemaakt en nog vijf à zes grote kansen extra gecreëerd. Dat betekent dat de veldbezetting goed was en dat we sinds oktober weer een grote stap hebben gezet. Dat is misschien wel de belangrijkste winst."

Daarnaast gebruikte Oostendorp en zijn staf de korte vierdaagse voorbereiding ook om buiten het veld aan de teambuilding te werken. In elkaar investeren, zoals hij het omschreef. "Als iedereen elkaar wat beter kent op persoonlijk vlak, is de bereidheid groter om ook in het veld meer voor elkaar te doen. Dat is vandaag ook honderd procent uitgekomen. Zowel in het samenspel als het elkaar gunnen van doelpunten."

Hanna Huizenga was niet af te stoppen.

Kroese komt los

Het mooiste voorbeeld daarvan vond in de 77e minuut plaats. Oranje kreeg een penalty nadat Huizenga in het strafschopgebied door keeper Kalac was gevloerd. De Groningse is normaal de aangewezen penaltynemer, maar bedacht ter plekke dat ze er zelf al vier in had liggen en gunde de bal aan linksbuiten Fieke Kroese. "Ze benutte die strafschop, kwam daarna helemaal los en scoorde in de slotfase nog drie keer. Dat is genieten", aldus Oostendorp. "Net als het feit dat Karlijn Woons en Demi Werther hun interlanddebuut maakten en meteen allebei een assist afleverden."

Een mooie middag dus voor Onder 17, maar tegelijkertijd was er ook het besef dat slechts de eerste horde was bedwongen. Zaterdag volgt in Santa Comba Dão de tweede wedstrijd tegen Italië, aftrap 12.00 uur Nederlandse tijd. "Een andere tegenstander en vooral een andere weerstand", aldus Oostendorp. Statistieken Statistieken Hier vind je de opstellingen en statistieken van de EK-kwalificatiewedstrijd Nederland - Montenegro (11-0).

EK in Bosnië en Herzegovina

In de tweede ronde van de EK-kwalificatie spelen 28 landen in zeven groepen om zeven startbewijzen. De zeven groepswinnaars plaatsen zich, samen met het organiserend land Bosnië en Herzegovina, voor het EK 2022. Dit toernooi wordt gehouden van 3 tot en met 15 mei 2022. De nummer vier in de groep degradeert naar de kwalificatie League B en zal tijdens de cyclus voor het EK 2023 in de eerste ronde moeten knokken voor promotie naar League A.

Het Parque Desportivo Sant'Ana in Penalva Castelo.

 

Jonge Leeuwen Clubcard

De Jonge Leeuwen is de coolste fanclub van Nederland voor Oranjefans van 0 tot en met 14 jaar. Wil jij uitgenodigd worden voor unieke fan-activiteiten, meedoen met gave winacties en jouw helden ontmoeten? Met de Jonge Leeuwen Clubcard kom je dichter bij de jouw Oranjehelden dan ooit! 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen