Onder 17 krijgt Portugal niet op de knieën, maar is wel groepswinnaar

Francis Grondhuis
28 oktober 2019, 19:15

Het basiselftal van Oranje onder 17 voor het EK-kwalificatietreffen met Portugal. - Foto: KNVB Media

Opnieuw was Esmee Brugts goud waard voor Oranje onder 17. In alle drie EK-kwalificatiewedstrijden mikte de 16-jarige aanvaller uit Heinenoord deze week raak uit een vrije trap. Ook maandag weer, in het afsluitende duel met Portugal waar alleen nog de groepswinst op het spel stond. Het 1-1 gelijkspel was voor Oranje genoeg om als nummer één terug naar huis te vliegen.

"We mogen haar na dit toernooi wel een vrije trappen-specialist gaan noemen", zei KNVB-coach Robert de Pauw over zijn trefzekere aanvalsleider. Tegen Letland schoot Brugts twee keer direct raak en ook tegen Israël ging een vrije trap er meteen in. Hetzelfde gebeurde dus maandag tegen het thuisspelende Portugal. Vanaf de rechterkant krulde de spits met de twee kenmerkende lange vlechten de bal in de 37e minuut loepzuiver in de linkerbovenhoek. Best een opmerkelijke goal, aangezien Brugts rechtsbenig is.

De 1-1 van Esmee Brugts tegen Portugal.

Maar het was ook een broodnodige treffer. In Funchal had Nederland het in verdedigend opzicht uitstekend voor elkaar. Er werden nauwelijks kansen weggeven. Sterker, slechts één van de drie doelpogingen van de thuisploeg ging tussen de palen. Maar uitgerekend die ene bal was wél raak toen Maria Miller in de 18e minuut een corner bij de tweede paal tegen de touwen werkte (1-0). "We stonden eigenlijk met z'n allen te slapen", oordeelde De Pauw.

In de tang

Esmee Brugts: zes goals in drie EK-kwalificatiewedstrijden.

Doodzonde, want het was letterlijk het enige moment dat Portugal gevaar kon stichten voor het doel van Dionne van der Wal. Onder 17 had de verrassende halve finalist van het afgelopen EK - zeven speelsters van die ploeg stonden ook nu binnen de lijnen - stevig in de tang. "Het hele toernooi stonden we verdedigend heel goed. Ook vandaag weer. Daar valt weinig op aan te merken. Ook het veldspel met veel positiewisselingen en vroeg druk zetten bij balverlies zag er gewoon goed uit. Alleen de eindfase, qua eindpass en afronding, blijft een punt van verbetering", analyseerde De Pauw.

Zijn ploeg kreeg namelijk best aardige kansen in het Estádio do Maritimo, de thuishaven van CS Maritimo, middenmotor in de Primeira Liga. Na een half uur spelen stuitten Brugts en Danique Noordman bij een 1-0 achterstand tweemaal binnen de minuut op keeper Adriana Rocha. Vlak na rust kreeg Jill Diekman twee goede kansen. Haar eerste schot spatte op de lat uiteen, terwijl poging twee opnieuw door keeper Rocha werd gekeerd. Ook een goede actie van invaller Isa Dekker bleef zonder beloning toen zij vanaf de rechterflank naar binnen trok en net aan de verkeerde kant van de paal mikte.

Afgekeurde treffer

Diep in blessuretijd leek Oranje er alsnog met de winst vandoor te gaan toen Brugts een strakke voorzet van Maxime Snellenburg bij de tweede paal over de lijn tikte, maar tot verbazing van de Nederlandse bank keurde de Zwitserse arbiter de treffer af wegens buitenspel.

"We hebben net de beelden gezien en Esmee stond absoluut geen buitenspel", sprak De Pauw. "Het enige wat wij kunnen bedenken is dat Lieke de With enigszins hinderlijk offside stond, maar zij raakte de bal niet en bovendien wees de scheidsrechter bij de te nemen vrije trap naar de plek waar Esmee stond. Kortom, erg verwarrend. En jammer vooral, want een overwinning was zeer verdiend geweest."

Robert de Pauw: 'Het hele toernooi stonden we verdedigend heel goed. Ook vandaag weer.'

Geen eenvoudige poule

Ik kijk positief terug op dit toernooi. Het is een heel leergierige groep en we hebben mooie stappen gezet op weg naar de Eliteronde.

Beide ploegen hadden zich na twee gewonnen wedstrijden al verzekerd van de volgende EK-kwalificatieronde. Dankzij een beter doelsaldo vertrekt Oranje nu als groepswinnaar van het bloemeneiland. De Pauw: "Ik kijk positief terug op dit toernooi. Het is een heel leergierige groep en we hebben mooie stappen gezet op weg naar de Eliteronde. Dat we hier niet met de maximale negen punten vertrekken, vind ik niet zo heel erg. We wisten vooraf dat dit geen eenvoudige poule was, zeker met Portugal erbij."

Onder 17 komt dit kalenderjaar nog twee keer in actie. In Zaltbommel worden op 4 en 6 december twee oefeninterlands tegen Denemarken gespeeld. Vrijdag 29 november volgt op het hoofdkantoor van UEFA in het Zwitserse Nyon de loting voor de Eliteronde. De zeven poulewinnaars daarvan komen in mei 2020 in actie op het EK in Zweden.

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van de EK-kwalificatiewedstrijd Portugal - Nederland (1-1).

Nederland - Israël (2-0) Nederland - Israël (2-0) Onder 17 zeker van Eliteronde na zuinige zege op Israël.

Nederland - Letland (6-0) Nederland - Letland (6-0) Onder 17 warmt zich op tegen Letland; hattrick Brugts.