Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 17 warmt zich op tegen Letland; hattrick Brugts

Francis Grondhuis
KNVB Media
22 oktober 2019, 19:00

Het basiselftal van Onder 17 voor het EK-kwalificatieduel met Letland. - Foto: KNVB Media

Oranje onder 17 had dit seizoen nog geen internationale wedstrijd in de benen, maar dat bleek dinsdag geen belemmering om de openingswedstrijd van het eerste EK-kwalificatietoernooi in Portugal met groots gemak te winnen. Letland werd met 6-0 aan de kant gezet, mede door een loepzuivere hattrick na rust van Esmee Brugts die in totaal vier keer scoorde.

Letland was voor de tweede keer tegenstander in deze leeftijdscategorie. Een jaar geleden walste Onder 17, eveneens in het decor van de EK-kwalificatie, in Alphen aan de Rijn met 9-0 over de Baltische ploeg heen. Ook ditmaal bleek Letland niet meer dan een ontspannen sparringpartner. Een fijne opwarmer in de opmaat naar het grotere werk.

Maar wel met een lichte kritische noot van coach Robert de Pauw. Eigenlijk maakte zijn ploeg in Machico een paar goals te weinig. "We hebben het redelijk gedaan, maar hadden bij een paar kansen iets secuurder moeten zijn en er meer rendement uit moeten halen. Toch ben ik voor zo'n eerste wedstrijd niet ontevreden. Dit was voor Letland niet leuk en voor ons ook niet." Het klasseverschil was simpelweg te groot.

Estádio Municipal de Machico.

Hattrick na rust

In het idyllische decor van Madeira, het Portugese bloemeneiland in de Atlantische Oceaan, brak Onder 17 wel razendsnel de ban. Al na drie minuten liet Danique Noordman de openingstreffer noteren. Ook Esmee Brugts en Jet van der Veen vonden in de eerste helft het net. Na rust liet Brugts zich andermaal gelden door een loepzuivere hattrick te scoren en de eindstand naar 6-0 te tillen.

Dat wij hier met negen punten als poulewinnaar zullen eindigen, is bepaald geen vanzelfsprekendheid.

Een acceptabele uitslag die net zo goed hoger had kunnen uitvallen. Van Letland had de ploeg immers weinig te duchten. Zoals zo vaak in dit stadium van de EK-kwalificatie is het kwaliteitsverschil tussen de toplanden en de rest veel te groot. Het wedstrijdbeeld viel te raden. Om het in koele cijfers uit te drukken: Nederland noteerde in Machico, de tweede stad van Madeira, in totaal 26 doelpogingen (waarvan twaalf tussen de palen), Letland deed niet eenmaal een poging om het keeper Dionne van der Wal moeilijk te maken.

"Doelsaldo opkrikken en aan het aanvalsspel werken", antwoordde De Pauw op de vraag wat hij van zijn ploeg verwachtte in dit eenzijdige duel. "Je moet elke keer weer die verdedigende muur zien te slechten." Frontaanvaller Brugts deed dat twee keer via slim genomen directe vrije trappen: met een stuit in de korte hoek. De trots van FC Binnenmaas scoorde ook uit een penalty en rondde koel af na door Dieke van Straten in de diepte te zijn weggestuurd.

Esmee Brugts was goed op dreef tegen Letland: vier goals.

Museum Ronaldo

Om echt in de sferen van topvoetbal te geraken kan Onder 17 deze week wellicht een bezoek brengen aan Museu CR7, het museum in Funchal waar alle trofeeën, Gouden Ballen en bijzondere shirts van Cristiano Ronaldo - kind van Madeira - staan uitgestald. Hoewel, van de komende tegenstanders Israël (vrijdag) en Portugal (maandag) mag aanzienlijk meer verzet worden verwacht.

Met name van de thuisploeg die eerder vandaag met 4-1 zegevierde over Israël. Op het afgelopen EK in mei, waar Oranje de finale op strafschoppen verloor van Duitsland, reikte Portugal verrassend tot de halve finale. De Pauw: "Acht speelsters uit die selectie zijn er nu weer bij. Van hen hebben zes speelsters een basisplaats. Dat zegt wel iets over de sterkte van die ploeg. Het wordt voor ons dus nog een pittige klus om eerste in de poule te worden. Dat we hier zomaar met negen punten uit Madeira vertrekken, is bepaald geen vanzelfsprekendheid. Maar uiteraard wel het doel."

Vrijdag tegen Israël

Vrijdag treft Onder 17 om 17.00 uur Nederlandse tijd de leeftijdsgenotes uit Israël. Of dan weer dezelfde elf namen aan de aftrap staan, is de vraag. "De meiden zitten qua niveau dicht bij elkaar. Iedereen moet knokken voor zijn positie", aldus De Pauw. Maandag staat de afsluitende wedstrijd tegen het thuisland op het programma (16.00 uur).

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van de EK-kwalificatiewedstrijd Nederland - Letland (6-0).

Op de hoogte blijven van Oranje?

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen