Onder 17 zeker van Eliteronde na zuinige zege op Israël

Francis Grondhuis
25 oktober 2019, 19:00

Het basisteam van Onder 17 voor het EK-kwalificatieduel met Israël. - Foto: KNVB Media

Twee wedstrijden gespeeld, twee zeges in de tas en een plaats in de Eliteronde is een feit. Dankzij een degelijke 2-0 overwinning op Israël kan het Nederlands elftal voor speelsters onder 17 jaar de eerste doelstelling van de EK-kwalificatie afvinken. Geheel volgens verwachting.

Esmee Brugts: vijfde treffer in deze eerste EK-kwalificatieronde op Madeira.

Winnen van landen als Letland en Israël is simpelweg een vereiste voor een ploeg met de status van Onder 17. Dat wil niet zeggen dat het altijd makkelijk gaat. Een aanzienlijk veldoverwicht werd vrijdag in Camacha slechts tweemaal met doelpunten verzilverd. In de 28e minuut opende Esmee Brugts met een rake vrije trap de score, waarna Elisha Kruize drie minuten later alweer de tweede Oranjetreffer noteerde.

Dat het daarbij bleef, viel voor iedereen toch enigszins tegen. Zekere in de laatste twintig minuten kregen de Oranjetalenten nog volop mogelijkheden om de score op te voeren. "Zeker vier tot vijf kansen die we niet goed uitspelen doordat de juiste eindpass ontbreekt", zag coach Robert de Pauw.  "Dat is vooral jammer, omdat we onszelf niet belonen. Het goede is natuurlijk dat we de kansen wél creëren. Maar het afronden moet beter en dat weten de meiden zelf ook. Dat komt met de tijd wel goed. Een kwestie van de juiste afstemming en keuzes maken."

Veel wisselingen

In vergelijking met het eerste optreden afgelopen dinsdag telde Onder 17 zes nieuwe gezichten in de basisopstelling. Alleen de as van het team bleef grotendeels intact met Fenna Meijer centraal achterin, Dieke van Straten als verdedigende middenvelder en Esmee Brugts in de spits. Ook rechtsback Tess van Bentem en linksbuiten Maxime Snellenberg stonden opnieuw aan de aftrap.

Net als tegen Letland dicteerde Nederland de wedstrijd volledig. De ploeg gaf geen kans weg en zocht via verzorgd veldspel de aanval. Tegen een tegenstander die wel een paar niveaus beter was dat de eerste opponent in deze eerste EK-kwalificatieronde. Met name op fysiek vlak deed de strijdlustige blauwe formatie van zich spreken. "Ze klapten er vol op, maar wij bleven goed ons positiespel spelen", aldus De Pauw.

Onder 17 trof Israël op het Complexo Desportivo da Camacha.

Goal uit het boekje

Esmee Brugts, die tegen Letland al vier keer trefzeker was, brak de wedstrijd na 28 minuten op fraaide wijze open. Opnieuw met een rake vrije trap. Vanaf de linkerkant van het veld draaide ze vanaf een meter of dertig de bal halfhoog in de rechterhoek. De Israëlische keeper Tureski kreeg maar half haar handen erachter, waardoor Nederland een verdiende voorsprong kon vieren.

Drie minuten later sprong de Nederlandse bank opnieuw op na een aanval uit het boekje. Of beter gezegd, eentje die eerder deze week uitgebreid op de training werd geoefend. Keeper Nikki de Haan startte de opbouw via Fenna Meijer die op haar beurt Brugts tussen de linies kon aanspelen. De spits draaide door en stuurde Elisha Kruize in de diepte weg. Hoofd koel houden en afronden luidde de opdracht voor de speelster van FC Amsterdam en daar slaagde ze glansrijk in: 2-0. "Echt een mooie goal, helemaal via de opbouw van achteruit", zag De Pauw.

Onder 17-coach Robert de Pauw: 'De wedstrijd tegen Portugal wordt een goede test.'

Eliteronde

Nu plaatsing voor de Eliteronde - de tweede kwalificatiefase waarin de EK-tickets worden verdeeld - een feit is, kan Onder 17 zich richten op de tweede doelstelling van dit kwalificatietoernooi op Madeira. En dat als groepswinnaar naar huis vliegen. Daarvoor zal de ploeg maandag, in het stadion van Primeira Liga-club CS Marítimo, thuisland Portugal van het lijf moeten houden. Een gelijkspel is daarvoor voldoende, maar Onder 17 wil meer. "Laten we kijken of we Portugal kunnen slopen. Ik acht die ploeg zeker gelijkwaardig aan ons, dus het wordt een uitdagende klus."

Wij zitten nu gewoon in een stevige poule. Israël is niet een ploeg waar je zomaar even overheen loopt en Portugal is de halve finalist van het voorbije EK.

Gelet op het huidige doelsaldo (+8) heeft Nederland een monsterzege met dubbele cijfers nodig om zich bij de beste nummers één van deze kwalificatieronde te voegen. Dat zou bij de loting voor de Eliteronde een voordelige plek in pot 1 opleveren. Maar dat lijkt zo goed als onmogelijk. Zwitserland, Noorwegen (beiden +22), Ierland (+21), Frankrijk en Hongarije (+18) staan er wat dat betreft veel beter voor, terwijl het vrijgelote Duitsland en Spanje al twee van die zeven posities in pot 1 innemen.

De Pauw maalt er niet echt om. "Wij zitten nu gewoon in een stevige poule. Israël is niet een ploeg waar je zomaar even overheen loopt en Portugal is de halve finalist van het voorbije EK. Dat zijn goede testen voor ons. Uiteindelijk heb je daar veel meer aan dan zo'n wedstrijd als eerder in de week tegen Letland, die je feitelijk met dubbele cijfers moet winnen."

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van het EK-kwalificatieduel Nederland - Israël (2-0).

Nederland - Letland (6-0) Nederland - Letland (6-0) Onder 17 warmt zich op tegen Letland; hattrick Brugts.