Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Sterke comeback Speelsters onder 16 tegen Noorwegen: 2-2

Francis Grondhuis
KNVB Media
13 april 2022, 22:00

Speelsters onder 16 toonde veerkracht tegen Noorwegen en sleepte een 2-2 gelijkspel uit het vuur. - Foto: KNVB Media

Binnen tien minuten keken ze tegen een 0-2 achterstand aan. Dankzij een sterke tweede helft kwam het Nederlands elftal voor speelsters onder 16 jaar alsnog langzij tegen Noorwegen: 2-2. Spits Eva Oude Elberink maakte beide treffers in het eerste optreden van Onder 16 op het internationale toernooi in het Franse Montaigu. Aniek Janssen zorgde beide keren voor een prachtige assist.

Aniek Janssen: twee assists.

Al over vijf maanden moeten ze er echt staan. In september begint namelijk de nieuwe kwalificatiecyclus voor het Europees kampioenschap onder 17 jaar dat in 2023 Estland zal plaatsvinden. Dat lijkt ver weg, maar deze lichting (geboortejaar 2006) mist de nodige interlandminuten. Corona zette al een dikke streep door hun eerste Oranjejaar Onder 15 en ook dit seizoen in Onder 16 vormt de pandemie een bijzonder vervelende spelbreker. 

In november gingen ze nog flitsend van start in de uitwedstrijd tegen België (0-7), maar in februari mochten ze vanwege de coronarestricties niet afreizen naar het UEFA Development Tournament in Portugal. Dus was de realiteit dat Onder 16 vandaag, half april, pas voor de tweede keer dit seizoen in actie kwam.

Snelle achterstand

En dat was te merken in de openingsfase waarin de Oranjetalenten zich op fysiek vlak lieten aftroeven door de Noorse leeftijdsgenoten. Al na vijf minuten spelen ging het achterin mis toen het centrale duo zich van de bal liet zetten en mistastte. Keeper Sophie Frankena was vervolgens kansloos op de inzet van Signe Amalie Strømnes: 0-1. Nog geen vier minuten later werden de problemen nog groter toen Martine Trollsås Fenger vanaf de rand van het zestienmetergebied raak schoot: 0-2.

"We hadden moeite met het fysieke spel van Noorwegen", zag coach Janneke Bijl die haar eerste interland coachte. "Ook het 3-4-3 systeem dat Noorwegen hanteerde was onbekend voor de meesten van ons. Daardoor kwamen we niet goed in de duels en lieten we ons aftroeven." Dat betekende dat er halverwege het nodige repareerwerk werd gevraagd. "Ten eerste: koppie op. Want we kwamen gaande de eerste helft steeds beter in de wedstrijd en gaven qua duelkracht al meer thuis."

Het basisteam van Onder 16 voor het duel met Noorwegen.

Voetballende klasse

Daarnaast slaagde Onder 16 er na rust veel beter in hoog druk te zetten en kreeg het meer houvast over het duel. Ook de voetballende klasse kwam bij vlagen bovendrijven op het winderige veld van het Stade Maxime Bossis in de Vendée. Met veel diepgaande speelsters werd de ruimte achter de laatste linie een aantal keer goed gevonden. Zoals bij beide - bijzonder fraaie - goals.

Vlak na rust zorgde Oude Elberink voor de aansluitingstreffer na een heerlijke steekpass van Aniek Janssen. Ook bij gelijkmaker, in de 66e, waren beide aanvallers betrokken. Nadat Janssen met een splijtende pass door centrale verdediger Veerle Buurman de diepte in werd gestuurd, legde de linksbuiten onbaatzuchtig breed op de vrijstaande Oude Elberink: 2-2. In blessuretijd had invaller Mirte van Koppen nog de winnende op haar schoen, maar haar inzet vanaf een meter of 15 miste kracht.

Twee goals voor spits Eva Oude Elberink in het duel met Noorwegen (2-2).

Debuut Rademaker en Van Egmond

Bij meerdere speelsters waren de krachten op dat moment al weggevloeid. Het zware duel met de Scandinavische opponent had flink wat gevergd van Onder 16. Zoals deze hele interlandweek een scala aan nieuwe indrukken oproept bij de jonge Oranjegeneratie van wie Liv Rademaker en invaller Bo van Egmond vandaag debuteerden op internationaal niveau.

"Heel veel is nieuw voor deze meiden. Het reizen, het hotelleven, een week met de ploeg op pad. Een aantal meiden had zelfs nog nooit gevlogen. Het is goed dat ze binnen en buiten de lijnen zoveel mogelijk indrukken opdoen, zodat ze straks klaarstaan voor Onder 17", aldus voormalig international Bijl die begin deze eeuw deel uitmaakte van een talentvolle jeugdlichting met onder anderen Manon Melis, Kirsten van de Ven en Anouk Hoogendijk, maar door blessurepech op slechts vier A-interlands bleef steken.

Vrijdag tegen Frankrijk

Vrijdag treft Onder 16 op het toernooi van Montaigu opnieuw een tegenstander van topniveau. Dan is thuisland Frankrijk vanaf 19.00 uur in La-Roche-sur-Yvon de opponent. "Ook een fysiek sterke ploeg die zich ook in voetballend opzicht onderscheidt", aldus Bijl. "Sowieso zijn we erg blij met dit toernooi en de tegenstanders. In juni hebben we nog een interlandperiode, waarna we in juli het Nordic Tournament spelen. Dan moet deze ploeg klaar zijn voor de EK-kwalificatie met Onder 17."

Statistieken

Wedstrijd
Nederland - Noorwegen 2-2 (0-2).

Scoreverloop
5. Amelie Signe Strømnes 0-1; 9. Martine Trollsås Fenger 0-2; 42. Eva Oude Elberink 1-2; 66. Eva Oude Elberink 2-2.

Opstelling Nederland
Sophie Frankena, Anissa Chibani, Veerle Buurman, Djem Koppelaar (41. Renee van Asten), Jasmijn van Uden (61. Mirte van Koppen), Ilse Kemper, Liv Rademaker, Eline Oudejans, Ilayah Dostmohamed (61. Lyanne Iedema), Eva Oude Elberink, Aniek Janssen (66. Bo van Egmond).

Jonge Leeuwen Clubcard

De Jonge Leeuwen is de coolste fanclub van Nederland voor Oranjefans van 4 tot en met 14 jaar. Wil jij uitgenodigd worden voor unieke fan-activiteiten, meedoen met gave winacties en jouw helden ontmoeten? Met de Jonge Leeuwen Clubcard kom je dichter bij de jouw Oranjehelden dan ooit! 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen