Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Indrukwekkende zege Speelsters onder 16 op Zweden: 5-0

Francis Grondhuis
KNVB Media
12 juli, 14:30

Het basisteam van Oranje onder 16 voor het duel met Zweden. - Foto: KNVB Media

Drie afgetekende zeges en een doelsaldo van 14-0. Het internationale debuut van de speelsters van Oranje onder 16 is er eentje om in te lijsten. Met als knallend slotstuk de 5-0 overwinning maandagmiddag op Zweden, in de laatste wedstrijd van het Nordic Tournament.

Voor Onder 16 was het alweer de derde winstpartij op rij op het jaarlijkse oefentoernooi van Noord-Europese landen. Nadat eerder Denemarken (4-0) en Faeröer (5-0) al met ruime cijfers aan de kant waren gezet, trok de ploeg die lijn vol door in de laatste van de drie interlands. Via twee treffers van spits Hanna Huizenga had Onder 16 zich halverwege al in een comfortabele positie genesteld. Na rust deden Fieke Kroese, Sanne Peereboom en een eigen Zweedse goal nog een extra duit in het zakje.

Een indrukwekkend resultaat tegen een land dat zowel bij de jeugd als de senioren altijd tot de top van het vrouwenvoetbal behoort. Maar Onder 16 was maandag in het Deense Vejen simpelweg drie klassen beter. Keer op keer spoelde er een oranje golf richting het Zweedse doel, de ene aanval nog mooier dan de andere. Voor rust dook Nederland al vijf keer alleen voor keeper Elsa Strömberg op, die met haar imposante lengte veel kon pareren. Haar collega aan de andere zijde, Roos van Eijk, hoefde in de gehele wedstrijd slechts eenmaal in actie te komen. Pas halwege de tweede helft kreeg zij voor het eerst én voor het laatst een schot op doel te verwerken. Van Eijk stond paraat, tikte de bal fraai uit de hoek en zorgde ervoor dat Oranje dit jaar op het Nordic geen enkele treffer hoefde te incasseren.

Het laatste optreden van Onder 16 op het Nordic Tournament van 2021 was in het Deense Vejen waar het met bijna 30 graden drukkend warm was.

Bij de strot grijpen

Daar was coach Thomas Oostendorp uiteraard zeer content mee. Vooral omdat zijn ploeg na een voetballoos coronajaar deze week voor het eerst op internationaal niveau actief was. "In de basis hebben we kwalitatief gewoon een goede groep. Daarnaast hebben we in de eerste drie trainingen afspraken gemaakt over de manier waarop we druk willen zetten. Dat moest staan. Wij Nederlanders - en ook ik als coach - houden van aanvallen. Tegenstander opjagen en direct bij de strot grijpen. Dat hebben we hier op het Nordic goed uitgevoerd en daarmee de tegenstanders geen kans gegeven."

Tegen Zweden, op papier én in de praktijk, de zwaarste van de drie opponenten, voegde Oostendorp daar nog een extra element aan toe. Negentig minuten lang die hoge agressieve druk houden zou tegen deze tegenstander moeilijk vol te houden zijn. Ook omdat de temperatuur in het drukkend warme Vejen richting de 30 graden kroop. "Daarom waren we benieuwd of de ploeg het ook zou kunnen oppakken als we iets meer zouden inzakken." Het antwoord was volmondig ja. Oranje gaf Zweden geen kans er onderuit te spelen en eenmaal in balbezit werden de Scandinavische leeftijdsgenoten van het kastje naar de muur gespeeld. "We kregen iets meer ruimte en maakten geweldige doelpunten", zag Oostendorp die zijn eerste toernooi coachte in KNVB-dienst.

Schitterende doelpunten

In de eerste helft toonde Hanna Huizenga wederom haar kwaliteiten voorin. De linkbenige spits, die na de zomer het Groningse GVAV Rapiditas inruilt voor sc Heerenveen, koos bij beide treffers zodanig positie dat ze de afgemeten voorzetten van respectievelijk Fieke Kroese en Wieke Kaptein voor het intikken had. Twee schitterend uitgespeelde aanvallen van Onder 16 dat zichzelf alleen kon verwijten dat het niet met een grotere voorsprong dan 2-0 ging rusten.     

Ook in het tweede bedrijf, toen Zweden van het 4-2-2 systeem afstapte en andere tactische opties probeerde, had Onder 16 een antwoord paraat en bleef volop domineren. Chaos in het strafschopgebied zorgde in de 62e minuut eerst voor een eigen doelpunt (3-0), daarna eiste invaller Sanne Peereboom een hoofdrol op. Krap twee minuten binnen de lijnen stelde ze eerst Fieke Kroeze in staat te scoren (4-0), waarna ze even later zelf voor de vijfde van de middag zorgde door de bal uit de kluts op te pikken en de verre hoek te vinden: 5-0. De afsluitende penaltyserie, in het leven geroepen om een eventuele strafschoppenserie op de eindtoernooien na te bootsen, werd met 5-4 een prooi voor de Zweedse meiden.

Met drie zeges en een doelsaldo van 14-0 neemt Oranje onder 16 vrolijk afscheid van Nordic 2021.

Teamprestatie 

"Dit was een echte teamprestatie", blikte coach Oostendorp terug op het duel in Vejen. "We hebben zeker een goede groep met een paar pareltjes, maar vandaag tegen Zweden heeft het team het tactisch plan perfect uitgevoerd. Zweden was de zwaarste tegenstander deze week en gaf meer weerstand dan Denemarken en zeker Faeröer. De meiden zagen de uitdaging, wilden vooraf precies weten hoe ze het konden oplossen en waren meteen vanaf het eerste fluitsignaal scherp. Dat we zelf ook iets meer ruimte kregen, zorgde ervoor dat we geweldige doelpunten konden maken."

Bij zo'n toernooi komt veel kijken, ook buiten het veld, en het is prettig dat ze nu die ervaring op zak hebben.

Terugblikkend op de drie duels van het Nordic Tournament concludeerde Oostendorp dat zowel speelsters als staf een leerzame week achter de rug had. Vooral nadat het interlandvoetbal bij de jeugd vanwege de coronapandemie een jaar stil heeft gelegen. "Het merendeel van de meiden speelde hier de eerste interland. Bij zo'n toernooi komt veel kijken, ook buiten het veld, en het is prettig dat ze nu die ervaring op zak hebben. Daarnaast hebben ze het voetbaltechnisch ook heel goed gedaan."

EK-kwalificatie met Onder 17

De selectie van Onder 16 stapt na de zomer over naar de categorie Onder 17 en maakt zich op voor het kwalificatietraject naar het Europees kampioenschap onder 17 jaar. De eerste ronde is eind september/begin oktober en vindt plaats in eigen land. Daarvoor werkt de ploeg in augustus ter voorbereiding nog een oefentoernooi in het Franse Montaigu af. Daar zijn in ieder geval Noorwegen en Spanje de tegenstanders.    

Statistieken Statistieken Hier vind je alle statistieken en beide opstellingen van het oefenduel tussen Nederland en Zweden.

Eerdere duels op Nordic 2021

Denemarken - Nederland 0-4 Denemarken - Nederland 0-4 Onder 16 flitst in 12 minuten langs Denemarken op Nordic.

Faeröer - Nederland 0-5 Faeröer - Nederland 0-5 Speelsters onder 16 ook te sterk voor Faeröer op Nordic.

De Oranje ClubCard, exclusief voor Oranjefans

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen