Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 16 flitst in 12 minuten langs Denemarken op Nordic

Francis Grondhuis
KNVB Media
6 juli, 21:30

Onder 16 voor de aftrap van het openingsduel van het Nordic Tournament. - Foto: KNVB Media

Met een donder en een bliksem is het Nederlands elftal voor speelsters onder 16 jaar het interlandseizoen begonnen. Letterlijk én figuurlijk. Het eerste optreden op het Nordic Tournament werd dinsdag na 74 minuten wegens onweer tijdelijk gestaakt. Even daarvoor had Onder 16 binnen 12 minuten (!) vier keer gescoord. Na de hervatting bleef het daarbij: 0-4.

"Een flitsend blokje", keek coach Thomas Oostendorp terug op die uitstekende fase na rust waarin zijn ploeg zeer efficiënt het verschil maakte. "Het ging hard, maar het was zeker niet geflatteerd. In de eerste helft waren we wat zoekende aan de bal. Daar hebben we in de rust aandacht aan besteed en vervolgens pakte de ploeg dat perfect op. Met als resultaat vier goede doelpunten, uit vier goede aanvallen die dankzij de individuele klasse van de speelsters mooi werden uitgespeeld."

Debuut in Oranje  

De 4-0 zege van Onder 16 op het stevige Denemarken was een knap resultaat na een lange periode zonder (jeugd)interlands. Helemaal voor deze nieuwe lichting Oranjetalenten. Geen krachtmetingen op het hoogste niveau, geen kennismaking met andere speelstijlen, geen internationale ontwikkeling. Voor de potentiële jeugdinternationals was het coronaseizoen 2020/'21 een hard gelag. Zeker voor de meiden die vorig seizoen hun debuut in het oranjeshirt hoopten te maken. Ze moesten een jaartje wachten, maar dinsdag was het eindelijk zover. In het Deense Sønderborg - net voorbij de Duits-Deense grens - werd voor het eerst het Wilhelmus voor hen gespeeld.

Althans, voor de meesten uit de selectie. Drie speelsters konden al wel terugvallen op enige interlandervaring. Isa Kardinaal, Deau den Turk en Wieke Kaptein werden in het voorjaar van 2019 al uitverkoren voor Onder 15 dat op eigen bodem interlands speelde tegen België, Duitsland en Verenigde Staten. Kardinaal en Den Turk waren net 14 jaar, Kaptein pas 13. De laatste betrad vandaag, ruim twee jaar nadien, als aanvoerster het Sønderborg Stadion.

Ook de verantwoordelijke man op de bank beleefde zijn vuurdoop als KNVB-coach. Thomas Oostendorp werd vorig jaar al aangetrokken om Onder 16 te leiden, maar net als zijn speelsters bleef ook hij verstoken van wedstrijden. Met Jessica Torny als assistent naast zich op de bank zag Oostendorp zijn ploeg een goede eerste helft spelen. Spits Hanna Huizinga was tweemaal dichtbij bij een treffer, maar zag haar inzet beide keren nipt door de Deense goalie. Ook Lotte Keukelaar kreeg nog een goede mogelijkheid. Aan de andere kant zag keeper Femke Liefting een directe vrije trap van de Deensen de bovenkant van de lat schampen.

Donkere wolken pakken zich samen boven het Sønderborg Stadion. Het duel tussen Denemarken en Speelsters onder 16 zou in de tweede helft enige tijd worden gestaakt wegens onweer.

Spektakel na rust

Voor het echte spektakel moesten we in de tweede helft zijn. Vanaf de 55e minuut barstte het los en gooide Onder 16 alle schroom van zich af. Als een wervelwind blies de ploeg over het veld. Toen de stofwolken 12 minuten later waren neergedaald stond er een 0-4 stand op het scorebord. Achtereenvolgens joegen Fieke Kroese, Lotte Keukelaar, Hanna Huizenga en invaller Danique Tolhoek de bal gedecideerd tegen de touwen. Voor invaller Tolhoek was het haar eerste balcontact, de assist kwam van Bo van de Weegh die eveneens net was ingevallen en de bal voor het eerst toucheerde.

in het uiterste zuiden van Jutland leek alles en iedereen van slag door die oranje stoomwals. Niet alleen de Deense opponenten, ook de lokale weersomstandigheden. Eerder werd er nog onder een stralende zon afgetrapt, maar in de 74e minuut moesten beide ploegen een veilig onderkomen zoeken vanwege naderend onweer. Na tien minuten hervatte de arbiter de wedstrijd. Op twee kansen na kwam Nederland niet meer in de problemen en zag Huizinga in de slotfase nog de paal raken.

Wilhelmus oefenen 

"Al met al een heel sterke eerste interland voor deze groep", concludeerde Oostendorp. "Na anderhalf jaar zonder KNVB-activiteiten en slechts drie trainingen deze week is dit een uitstekend resultaat. Met de zenuwen viel het wel mee. De meiden waren vooral heel gefocust. We hebben ze deze week goed voorbereid op hun eerste officiële interland. Keeperscoach Eline Sol liet in een presentatie zien wat hen allemaal te wachten stond. Wat kun je verwachten? Wat gaat er gebeuren? En met z'n allen hebben we gisteravond buiten het hotel het Wilhelmus en de teamfoto geoefend. Dus dat was geen verrassing meer voor ze."

Deze lichting 'geboortejaar 2005' gaat na de zomer verder als Onder 17. Dan wacht in september ook de kwalificatiereeks voor het Europees kampioenschap. Dat het Nordic Tournament dit jaar alsnog doorgang kon vinden, kwam daarom als geroepen. Het traditionele toernooi met de noordelijke landen is uitermate geschikt om ervaring op te doen en goed voor te bereiden op de EK-kwalificatie. Daarom maakten beide ploegen zich na afloop ook nog op voor een penaltyserie (maximaal vijf strafschoppen per team). Die eindigde in 4-4.  

Vrijdag tegen Faeröer

Onder 16 vervolgt het Nordic Tournament vrijdag met de tweede wedstrijd tegen Faeröer (14.30 uur). Niet de sterkste tegenstander deze week. "Mogelijk zal die ploeg de bus gaan parkeren", kijkt Oostendorp vooruit. "Aan ons om goed voetballend onze kansen te creëren, zonder als een kip zonder kop op goals te gaan jagen." Maandag 12 juli sluit Onder 16 de interlandweek af tegen de leeftijdsgenoten uit Zweden (12.30 uur).

Statistieken Statistieken Hier vind je de opstellingen en statistieken van de oefeninterland Denemarken - Nederland (0-4).

De Oranje ClubCard, exclusief voor Oranjefans

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen