Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Speelsters onder 16 ook te sterk voor Faeröer op Nordic

Francis Grondhuis
KNVB Media
9 juli, 18:30

Het basisteam van Speelsters onder 16 voor het Nordic-duel met Faeröer. - Foto: KNVB Media

Een voorspelbare zege voor Speelsters onder 16 vrijdag op het Nordic Tournament in Denemarken. De vraag was alleen hoe hoog de score zou oplopen tegen de leeftijdsgenoten van Faeröer. Met 5-0 bleef het ietwat aan de magere kant. Sterre Kroezen was tweemaal succesvol, ook Sanne Peereboom en Deau den Turk scoorden. De vijfde treffer viel bij Faeröer in eigen doel.

Dit blijven gewoon lastige wedstrijden.

Voor Onder 16 is het Nordic Tournament niet alleen de eerste kennismaking met het internationale landenvoetbal, maar ook een belangrijk voorbereidingstoernooi op de kwalificatie voor het EK onder 17. Eind september moet de ploeg aan de bak in de eerste ronde van League A. Schotland, Slovenië en Tsjechië zijn daarin de tegenstanders. De opzet van de kwalificatie is gewijzigd, waardoor alleen de nummer vier van de poule afhaakt. De overige drie landen gaan verder naar de beslissende tweede ronde.

Monsterscores

Het voordeel van deze nieuwe opzet is dat de topteams in die eerste ronde niet meer op de zogenaamde 'kleintjes' stuiten en monsterscores als 16-0 neerzetten.  Zoals drie jaar geleden eens tegen Georgië gebeurde. Eilandenstaat Faeröer had wellicht ook in die categorie gepast, maar de teller bleef vrijdagmiddag in Haderslev bij vijf treffers steken. 

"Dit blijven gewoon lastige wedstrijden", zei coach Thomas Oostendorp na Oranjes tweede zege van het toernooi. "Je begint eraan met de gedachte aan dubbele cijfers. Als dat dan niet lukt, word je nog ongeduldiger. Maar je wint niet zomaar even met 10-0 als de tegenstander massaal in de goal gaat liggen." Faeröer startte in een 4-1-4-1 formatie en switchte na rust naar 5-4-1. Zeker geen organisatievormen die de Nederlandse meiden wekelijks in de competitie tegenover zich zien. "Maar dit gaan ze straks internationaal wel vaker tegenkomen. Je wordt er niet vrolijk van, maar het is wel de realiteit. Het is aan ons om dit soort ploegen stuk te spelen", aldus Oostendorp.  

De 22 speelsters van Onder 16 op het Nordic Tournament van 2021.

Bus parkeren

Daar was in de eerste helft nog geen sprake van. Onder 16 zocht halverwege dankzij de individuele klasse van Sterre Kroezen en Sanne Peereboom met een 2-0 voorsprong de kleedkamer op, maar zat vooral zichzelf in de weg. 'De bus parkeren' is inmiddels een ingeburgerde term van het voetbalidioom. Onder 16 was ervoor gewaarschuwd, maar ging toch als de bekende kip zonder kop tekeer. Overal willen lopen, behalve in de gewenste organisatie. De theepauze kwam als geroepen om de gemaakte afspraken nog eens goed door te nemen.

Met resultaat. In de tweede helft kwam de ploeg beduidend beter voor de dag dan daarvoor. De derde treffer in de 51e minuut was daar een goed voorbeeld van. Van achteruit zette Deau den Turk met een strakke passing dwars door de as een blok van vier te kijk. Ze vond aanvoerster Kroezen die handig opendraaide en vanaf 18 meter met een laag schot de vrije hoek vond. Precies de manier waarop de ruimtes tussen de linies moest worden benut.

Oranjes tweede optreden op het Nordic Tournament vond plaats op het Haderslev Idrætscenter in het zuiden van Denemarken.

Bloedneuzen

Het was de aanzet tot een redelijk goede tweede helft. "Ja, daar was ik eigenlijk wel blij mee", keek Oostendorp terug. "We moesten die laatste lijn naar achteren dwingen zodat er meer ruimte in de as kwam. Dat lukte prima. Ook met overlappende backs kwam ons spel meer tot bloei."

Het was alleen jammer dat het tempo zeer laag lag, mede door allerlei omstandigheden. Faeröer ging veel en graag liggen en de medische equipes hadden ook spitsuur met de verzorging van een aantal bloedneuzen. Qua afwerking had Onder 16 het vizier niet altijd scherp en stuitte het met de lange Gunnva Lutzen op een uitstekende keeper. 

Maandag tegen Zweden

"Los van dat, de goede dingen uit de tweede helft moeten we meenemen naar de volgende wedstrijd." Die is aanstaande maandag, als Onder 16 het Nordic Tournament afsluit tegen Zweden (aftrap 12.30 uur). "Ook Zweden wil het graag compact houden. Het is aan ons om niet weer dezelfde fout te maken als vandaag in de eerste helft. Maar gelukkig zullen we wel veel meer weerstand krijgen dan vandaag, waardoor we vanzelf meer in ons eigen spel kunnen komen."

Statistieken Statistieken Hier vind je de opstellingen, wissels, doelpuntenmakers en overige statistieken van de oefeninterland Nederland - Faeröer.

Eerste wedstrijd Eerste wedstrijd Onder 16 flitst in 12 minuten langs Denemarken op Nordic: 0-4.

De Oranje ClubCard, exclusief voor Oranjefans

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen