Speelsters onder 16 moet meerdere erkennen in Duitsland

Francis Grondhuis
16 februari 2020, 21:00

Het basiselftal van Onder 16 voor het duel met Duitsland. - Foto: KNVB Media

In het tweede optreden op het UEFA Development Tournament in de Portugese Algarve is Speelsters onder 16 onderuit gegaan. De equipe van coach Roos Kwakkenbos werd tegen Duitsland geveld door twee schoten van afstand: 2-0. Het was pas het eerste verlies van een KNVB-jeugdteam in dit kalenderjaar.

Een terechte nederlaag, daar waren de betrokkenen het wel over eens. De Oranjetalenten lieten zich aanvankelijk te makkelijk aftroeven in de duels. Ja, de afspraak was om verdedigend met een compacter blok te spelen, maar op het moment dat het duel moest worden aangegaan, liet Onder 16 het afweten. De ploeg zag Duitsland met name over de vleugels doorkomen en kwam een paar keer goed weg.

Net op het moment dat Onder 16 begon te geloven dat het ongeschonden de rust kon halen, kreeg het de 1-0 om de oren. Een prachtige knal van Ilayda Acikgöz die de bal vanaf zo'n 25 meter net onder de krusing mikte. Onhoudbaar voor keeper Bente Pernot die geen enkele blaam trof.

Meer druk en agressie

De meiden in de tweede helft goed opgepakt, want we hebben geen kans meer weggegeven.

De rust was voor Onder 16 - dat met negen andere speelsters aan de aftrap stond in vergelijking met afgelopen vrijdag tegen Portugal - een welkom kwartiertje. Het gaf coach Kwakkenbos de gelegenheid om nog eens wat tactische zaken te benadrukken. "We moesten echt meer druk en agressie in ons spel leggen om de duels te gaan winnen. Meer kantelen naar de zijkanten en daar druk zetten. En ik moet zeggen: dat hebben de meiden in de tweede helft goed opgepakt, want we hebben geen kans meer weggegeven."

Helaas wel een tweede tegentreffer, tien minuten voor tijd. Door eigen toedoen. Van een kleine misstap achterin maakte de loerende Duitse spits Cora Zicai gretig gebruik en schoot de bal over keeper Pernot: 2-0. "Jammer, want we speelden zo veel beter. Ook een wereldtopland als Duitsland bleek moeite te krijgen zodra we wat hoger druk gingen zetten."

Van Gool raakt de lat

Kon Nederland zelf in aanvallend opzicht nog wat uitrichten? Niet bepaald. Waar voor rust in drie kansrijke situaties de juiste eindpass ontbrak, creëerde de ploeg in de tweede helft weinig uit het pure veldspel. Wel was Onder 16, net als vrijdag bij de 1-0 zege op Portugal - levensgevaarlijk bij spelhervattingen. Aanvoerder Rosa van Gool schoot een vrije trap op de lat, waarna Louise van Oosten net tekort kwam voor de rebound. Ook een tweede poging van Van Gool leverde veel gevaar op, maar daar kopte invaller Tara Kommer net over het doel.

Maar het was te mager voor Onder 16 om aanspraak te kunnen maken op een resultaat. "Duitsland is wel echt een goede ploeg. Wereldtop. We moesten handelen onder heel hoge weerstand. Na een matige eerste helft hebben we het in de tweede helft echt goed opgepakt en daarvoor verdienen de meiden een groot compliment. Dit zijn ontzettend leerzame momenten, in speelwijze en sneller handelen aan de bal. Dat verander je niet in één wedstrijd, maar neem je wel mee in je internationale bagage."

Woensdag tegen Frankrijk

Woensdag sluit Onder 16 het UEFA Development Tournament af met de wedstrijd tegen Frankrijk. Ook dat duel wordt gespeeld in Vila Real de Santo Antonio. Om 13.30 uur (Nederlandse tijd) staan beide ploegen aan de aftrap.

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van de interland Duitsland O16 - Nederland O16.

Portugal - Nederland (0-1) Portugal - Nederland (0-1) Speelsters onder 16 te sterk voor Portugal. Lees hier het verslag.