Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Speelsters onder 16 te sterk voor Portugal

Remco van Dam
KNVB Media
14 februari 2020, 22:00

De basiself voor het duel met Portugal. - Foto: KNVB Media

Speelsters onder 16 is het UEFA Development Tournament in Portugal uitstekend begonnen. Dankzij een slimme vrije trap van Nayomi Buikema werd Portugal met 1-0 verslagen.

Van de eerdere vier ontmoetingen in de historie van het UEFA Development Tournament, won Oranje onder 16 de eerste twee, maar in de laatste edities kwam de klad erin. In 2018 eindigde het duel in 0-0 en vorig jaar ging de ploeg van coach Roos Kwakkenbos zowel letterlijk (in de stromende regen) als figuurlijk (1-3 nederlaag) kopje onder tegen de Portugese leeftijdsgenoten.

Buikema beslissend

We laten goede dingen zien, maar we moeten rustiger worden aan de bal

Dat  gaat ons niet gebeuren, leek Onder 16 zichzelf dit jaar voorgenomen te hebben, want vanaf de aftrap ging Nederland er vol op. Omdat ook Portugal energiek aan de wedstrijd begon, ontstond een wat onrustig spelbeeld, maar al snel kreeg Oranje onder 16 grip op de wedstrijd. Het creëerde enkele goede mogelijkheden, die net niet tot doelpunten gepromoveerd konden worden, zag Kwakkenbos: "We laten goede dingen zien, maar we moeten rustiger worden aan de bal, zeker in de laatste fase. Nu was de laatste bal net te scherp of te kort, of dribbelden we net te lang door." 

Toch ging Nederland met een voorsprong de rust in. Na een overtreding op de rand van het Portugese strafschopgebied, mocht Nayomi Buikema in de 14e minuut aanleggen voor een directe vrije trap. De keepster was zo druk met het formeren van de muur, dat het fluitsignaal van de scheidsrechter haar - in tegenstelling tot Buikema - ontging. Die maakte uitstekend gebruik van dit moment en krulde de bal haarfijn om de muur in de hoek. Terwijl Nederland vervolgens nog twee goede kansen uit een spelhervatting onbenut liet, wist Portugal geen vuist te maken, zodat beide ploegen met een 1-0 voorsprong voor Oranje gingen rusten.

Invaller Ziva Henry zag haar doelpunt wegens buitenspel afgekeurd worden.

Geen goal voor Henry

Zoals verwacht ging Portugal de tweede helft verwoed op jacht naar de gelijkmaker. Tegenover de enkele spannende momenten na een snelle Portugese omschakeling, stonden echter net zoveel goede mogelijkheden voor Nederland, zeker nadat Kwakkenbos rond de zestigste minuut enkele wissels doorvoerde. De beste van die kansen was voor Ziva Henry, maar haar doelpunt werd - terecht, zo bleek later uit de beelden - wegens buitenspel afgekeurd. 

Het was vandaag echt fantastisch om te zien hoe ze voor elkaar werkten

Daardoor bleef het bij 1-0, waarmee Onder 16 een prima start kent van het UEFA Development Tournament, vond ook Kwakkenbos: "Het was vandaag echt fantastisch om te zien hoe ze voor elkaar werkten. Dat was nodig ook, want de weerstand vandaag was veel hoger dan in de wedstrijd tegen België (vorige week in Veen - red)."

Vertrouwen

Bij het duel tussen de andere deelnemers aan het toernooi, Duitsland en Frankrijk, vielen geen doelpunten, waarna strafschoppen de beslissing moesten brengen. Die leverden een 6-5 overwinning op voor Duitsland. Zondag nemen Portugal en Frankrijk het om 14.00 uur tegen elkaar op, waarna Oranje onder 16 om 17.00 uur tegen Duitsland in het veld komt. Kwakkenbos: "Duitsland heeft een technisch vaardig en fysiek sterk team. Vandaag moesten we een extra stap zetten ten opzichte van België, zondag zullen we ons weer moeten verbeteren ten opzichte van vandaag. Ik heb er alle vertrouwen in dat we dat kunnen brengen."

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van Nederland-Portugal.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen