Nederlaag met perspectief voor Speelsters onder 16 op Nordic

Francis Grondhuis
4 juli 2019, 20:45

Het basiselftal van Oranje onder 16 poseert voor het duel met Engeland. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 16 jaar is op het Nordic Tournament tegen zijn tweede nederlaag opgelopen. De Oranjetalenten speelden donderdag een acceptabele wedstrijd tegen Engeland, maar stonden na afloop toch met lege handen. Twee treffers van Maria Edwards na rust deden Onder 16 de das om.

Onder 16 kwam in het zonovergoten Uddevalla al veel beter voor de dag dan in de openingswedstrijd van dinsdag tegen gastland Zweden. Toen had de ploeg nauwelijks iets in te brengen en keerde met een 3-1 nederlaag terug naar het hotel. Tegen het fysiek stevige Engeland kwam Nederland veel meer aan voetballen toe, domineerde het bij vlagen het veldspel en kreeg een handjevol kansen.

Het duel met Engeland werd gespeeld in Rimnersvallen, de thuishaven van IK Oddevold.

Mogelijkheden

We zullen koelbloediger voor de goal moeten worden. Het rendement omhoog schroeven.

"Het zag er goed uit", oordeelde KNVB-coach Robert de Pauw. Hij zag zijn speelsters op de juiste manier tussen de linies bewegen en ook de ruimte achter de laatste lijn van Engeland zoeken. Nederland kwam er een aantal keer goed doorheen en kreeg mogelijkheden om zich in kansrijke positie te spelen. In de laatste fase ging het echter mis, waardoor de beloning uitbleef. "We zullen koelbloediger voor de goal moeten worden. Het rendement omhoog schroeven", concludeerde De Pauw.

Daar had de makkelijk scorende Maria Edwards weinig last van. De Engelse aanvaller besloot halverwege de tweede helft van ruime afstand uit te halen en zag haar schot pal over keeper Nikki de Haan vallen. Een knappe treffer die Oranje in de 64e minuut op achterstand zette. Onder 16 probeerde in het restant van de partij de weg naar de gelijkmaker te vinden, maar zag tot ieders verbazing de Zweedse arbiter zes minuten voor tijd naar de stip wijzen.

Waarom? Handsbal van Tess van Bentem, aldus de scheidsrechter. De verdediger van Flevo Boys was zich echter van geen kwaad bewust en stond niet eens in de buurt van de bal. Toch ging de bal op de stip en had keeper De Haan geen antwoord op - opnieuw - Maria Edwards: 2-0.

Zaterdag treft Onder 16 in de laatste poulewedstrijd de leeftijdsgenoten uit Finland.

Opleidingstoernooi

Een gelijkwaardige wedstrijd, maar toch alweer de tweede nederlaag voor Onder 16 op het hoogaangeschreven jaarlijkse jeugdtoernooi op Scandinavische bodem. "Dit is in eerste aanleg een opleidingstoernooi, maar het natuurlijk fijn als je resultaat haalt. We spelen om te winnen. Wat dat betreft is het jammer dat we er vandaag niet meer uit konden halen", aldus De Pauw die dit jaar een dozijn geblesseerde internationals thuis moest laten.

Zaterdag krijgt Onder 16 een nieuwe kans als het in het laatste pouleduel Finland (13.00 uur) treft. "We gaan natuurlijk proberen een beter resultaat neer te zetten, maar in ieder geval de lijn van vandaag voorzetten", aldus De Pauw. Stapjes blijven maken en dan zien we wel waar we tegen de Finse meiden uitkomen. Het optreden van vandaag biedt genoeg perspectief."

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk hier de wedstrijdstatistieken van Nederland-Engeland.

Wedstrijdverslag Zweden - Nederland (3-1) Wedstrijdverslag Zweden - Nederland (3-1) Valse start Oranje onder 16 op Nordic Tournament.