Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Valse start Oranje onder 16 op Nordic Tournament

Francis Grondhuis
KNVB Media
2 juli 2019, 21:30

Het basiselftal van Oranje onder 16 voor de openingswedstrijd van het Nordic Tournament tegen Zweden. - Foto: KNVB Media

Ze hadden graag willen laten zien hoe je als Nederlandse ploeg Zweden moet verslaan. Als voorproefje op de halve finale van het WK morgen in Lyon. Maar het Nederlands elftal voor speelsters onder 16 jaar kon in de openingswedstrijd van het Nordic Tournament nooit aanspraak maken op de zege en ging met 3-1 onderuit.

Nordisk Flickturnering noemen ze het achtlandentoernooi in het gastland van dit jaar. Bij ons beter bekend als het Nordic Tournament, het jaarlijkse treffen van de Onder 16-ploegen van de Noord-Europese voetballanden IJsland, Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken, Engeland, Duitsland en Nederland. Een toernooi waar talenten ontluiken en alle scouts met de notitieboekjes paraat zitten en de laatste stap voordat er met Oranje onder 17 gespeeld wordt om de EK-kwalificatie.

Verdedigen

In het zonnige maar winderige Svanesund waren de Oranjetalenten simpelweg de mindere van het organiserende gastland. Ze kwamen sporadisch onder de Zweedse druk uit en eenmaal in balbezit was het positiespel te slordig en gehaast om de aanvallers goed aan het werk te zetten. Onder 16 was daardoor vooral genoodzaakt tot verdedigen.

Tot de 25e minuut ging dat goed. Daarna moest keeper Dionne van der Wal, die daarvoor een aantal goede reddingen had verricht, zich voor het eerst gewonnen geven. Een schot van Matilda Vinberg werd eerst nog geblockt maar de behendige spits Evelina Duljan was er op de rand van het zestienmetergebied als de kippen bij om de bal in de rechterhoek te schuiven: 1-0.

Zeven minuten later kwam Oranje op gelijke hoogte toen Nikée van Dijk de eerste de beste kans meteen verzilverde. De spits werd door Elisha Kruize - die een foute opbouwpass onderschepte - perfect de ruimte ingestuurd en rondde oog in oog met de Zweedse goalie koeltjes af: 1-1. Een mooie beloning voor beide aanvallers die allebei hun interlanddebuut maakten.

Onder 16 speelde de eerste wedstrijd in Svanesund.

Handen dichtknijpen

Nederland mocht de handen dichtknijpen dat het met een gelijke stand ging rusten. De ploeg van KNVB-coach Robert de Pauw - hij vervangt tijdens dit toernooi Roos Kwakkenbos die als assistent-trainer in de EK-voorbereiding van Vrouwen onder 19 zit - had in aanvallend opzicht verder weinig in te brengen in de eerste 45 minuten. 

Het duurde dan ook even voordat het team weer uit de kleedkamers kwam. De tegenstanders stonden al lang en breed op het veld te wachten, maar Nederland nam de maximale tijd om de puntjes op de i te zetten. Tevergeefs, want het was Zweden dat meteen met scherp schoot. Binnen drie minuten verraste invalster Alice Söndergaard vriend en vijand toen zij op links doorkwam en de bal leek voor te zetten, maar besloot in de korte hoek te mikken. Met succes, ook keeper Van der Wal stond op het verkeerde been: 2-1. 

Kopbal op de lat

Gaandeweg de tweede helft kwam Onder 16 iets beter in de wedstrijd. Zeker na het inbrengen van invallers Henschen, Noordman en Maatman gooide Oranje het meer over de opportunistische boeg. En was Lieke de With tien minuten voor tijd zomaar uit het niets heel dicht bij de gelijkmaker toen haar kopbal op de lat uiteen spatte. Aan de andere kant ontsnapte de ploeg in diezelfde minuut nadat Johanna Renmark de bal over Van der Wal, maar net langs de paal mikte. 

Vijf minuten voor tijd was Oranje alsnog gezien toen invaller Elvira Olofsson na een onoverzichtelijke scrimmage de bal als laatste over de lijn werkte. De Nederlandse defensie appelleerde nog voor hands, maar de arbiter oordeelde dat het een correcte goal was.

Donderdag tegen Engeland

Onder 16 vervolgt het Nordic Tournament donderdag met de tweede poulewedstrijd tegen Engeland (18.00 uur). Op zaterdag wachten de leeftijdsgenoten van Finland (13.00 uur).

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk hier de wedstrijdkarakteristieken van Zweden-Nederland.

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen