Nipte nederlaag voor Speelsters onder 15

Remco van Dam
16 juni 2019, 23:00

Drukte voor het Amerikaanse doel, een terugkerend beeld zondagmiddag. - Foto: KNVB Media

Speelsters onder 15 heeft zondagmiddag het tweede oefenduel met de Amerikaanse leeftijdsgenoten nipt en onterecht met 0-1 verloren. In Schalkhaar deed een eigen doelpunt het elftal van coach Maria van Kortenhof de das om.

Van Kortenhof kon er twee uur na de wedstrijd nog steeds niet over uit. Haar team had het tweede oefenduel met de Verenigde Staten (het eerste duel was vrijdag en eindigde in een 2-2 gelijkspel) tachtig minuten lang gedomineerd en talrijke kansen gecreëerd, maar stond aan het einde met lege handen.

Wel kansen, geen goals

Nederland startte furieus en zette het Amerikaanse team vanaf minuut een onder druk. Van Kortenhof: "Het is ongelofelijk hoeveel energie de meiden in de wedstrijd gestopt hebben. Amerika is in de eerste veertig minuten niet van de eigen helft geweest." Ondanks die druk en het goede veldspel, beloonde Onder 15 zichzelf niet. In en rond de Amerikaanse zestienmeter was de laatste bal namelijk steeds net niet zuiver of hard genoeg. Steekballetjes kwamen net niet aan en schoten vanuit kansrijke positie belandden in de handen van de (goede) Amerikaanse keepster. "Dat is eigenlijk het enige verbeterpunt, koelbloedigheid bij het benutten van de kansen", zag ook Van Kortenhof.

Isa Kardinaal heeft weer een Amerikaanse aanval onderbroken.

Dat bleef zo in de tweede helft. Janet de Roos verscheen alleen voor de keeper, maar zag haar lob over de lat verdwijnen en ook Ziva Henry wist keeper Nona Reason niet te passeren, haar kopbal had net te weinig vaart. Aan de andere kant hadden de Amerikaanse talenten het geluk bij een snelle counter wel aan hun zijde. Centrale verdediger Eef Smits dacht een voorzet te onderscheppen, maar werkte de bal - tot haar ongeloof en verdriet - in het eigen doel. Van Kortenhof schoof vervolgens een centrale verdediger door naar het middenveld en bracht een extra spits in, maar Nederland kwam niet (meer) tot scoren. "Zonde dat we onszelf niet belonen", oordeelde de coach, "Dit was echt de beste wedstrijd van het jaar."

Van meisjes naar powermeiden

Van Kortenhof was zeer te spreken over het afgelopen seizoen en de metamorfoze die de spelersgroep heeft ondergaan. "Als je zag hoe we in september met de eerste trainingstage begonnen, met een groep speelsters die echt nog meisjesgedrag vertoonde. Dan ben ik echt trots als ik zie hoe hier vandaag - en niet te vergeten afgelopen vrijdag - tegen een topland als Amerika een stel zelfverzekerde meiden met power op het veld staan. We hebben echt een prima seizoen gedraaid."

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk hier de wedstrijdkarakteristieken van Nederland-Verenigde Staten.

Oranje onder 15 knokt zich tegen VS knap terug: 2-2 Oranje onder 15 knokt zich tegen VS knap terug: 2-2 Lees hier het wedstrijdverslag van de wedstrijd van 14 juni.