Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranje onder 15 knokt zich tegen VS knap terug: 2-2

Francis Grondhuis
KNVB Media
14 juni 2019, 22:30

De speelsters van Nederland en de Verenigde Staten staan klaar voor de volksliederen. - Foto: KNVB Media

Karakter tonen en nooit opgeven. Het Nederlands elftal voor speelsters onder 15 jaar knokte zich vrijdag in de eerste oefenwedstrijd tegen de Verenigde Staten terug van een 0-2 achterstand en sleepte er in Schalkhaar een 2-2 gelijkspel uit. Op z'n Amerikaans misschien wel?

Niet helemaal. De Oranjetalenten konden zich gaandeweg de wedstrijd inderdaad steeds beter aanpassen aan het hoge tempo van hun fysiek sterke Amerikaanse leeftijdsgenoten, maar deden daar zelf nog een schepje pure Hollandse tactiek bovenop. Daardoor werd het - zeker in de tweede helft - een gelijkopgaande strijd en een aantrekkelijke wedstrijd voor het publiek op Sportpark De Horsterhoek, de thuishaven van sc Schalkhaar, in de buurt van Deventer. Met een resultaat waar beide teams goed mee konden leven.

Het basiselftal van Oranje onder 15 voor het eerste duel met de Verenigde Staten in Schalkhaar.

Uitrazen

We hadden in de beginfase heel veel moeite met het tempo van de Amerikaanse ploeg.

In mei speelde Onder 15 de eerste interlands van het seizoen. België (2-1) en Duitsland (1-0) werden in Venray verslagen. In Team USA trof de ploeg van KNVB-coach Maria van Kortenhof een opponent die er meteen vanaf de aftrap bovenop knalde. "Een vreselijk hoog tempo, direct de tegenstander opzoeken en doorbewegen. Daar hadden we in de beginfase heel veel moeite mee." Ook al had Onder 15 de beelden gezien en was het voor iedereen bekend dat Amerikaanse teams altijd op die wijze van start gaan. "Maar zoiets moet je op deze leeftijd toch in het veld ervaren", aldus Van Kortenhof.

Even een kwartier laten uitrazen. Daarna kwam Oranje beter in het spel en kon het in balbezit onder de druk uit voetballen. Wel had de ploeg in de 12e minuut schade opgelopen. Nadat op het middenveld de bal werd verloren, schakelden de VS razendsnel door over rechts, waarna een voorzet over de grond bij de tweede paal door captain Elise Evans binnen werd getikt. In de 28e minuut volgde een nieuwe tegenvaller toen Oranje opnieuw niet alert genoeg reageerde op een omschakelmoment en Katherine Rader er 0-2 van maakte.

Fraaie goal Martina

Nederland raakte niet in paniek en reageerde uitstekend door twee minuten later al de aansluitingstreffer te laten noteren. "Een heel fraai doelpunt", prees Van Kortenhof. "Juist omdat we op de trainingen hadden geoefend in het doordekken." Rechtsback Louise van Oosten koos het juiste moment om voor de aanvaller te kruipen, stoomde over de flank door, passeerde nog een tegenstander om vervolgens een goede voorzet af te leveren. Die ging nog aan spits Floor Heijne voorbij, maar getructe linksbuiten Shijona Martina pikte de bal op, kapte zich twee keer vrij en schoot onberispelijk raak: 1-2. Haar tweede interlandtreffer, na het winnende doelpunt vorige maand tegen Duitsland.

Het was de opmaat voor een nog beter Onder 15 in de tweede helft. Daarin deed de ploeg geenzins onder voor de Verenigde Staten en kon het goed mee met het hoge tempo. "En dan kunnen wij - als Nederlandse ploegen - daar ons tactisch vermogen tegenover zetten", aldus Van Kortenhof. "Op de juiste manier de tegenstander vastzetten. Dat deden we al veel beter dan tegen Duitsland. We zagen de patronen terug en durfden ook vroeger druk te zetten. Daardoor lukte het ons ook om zelf wat te creëren en kansen af te dwingen."

De twee interlands tegen de Verenigde Staten worden gespeeld op het complex van sv Schalkhaar.

Beloning in slotfase

De beloning volgde in de slotfase toen Nederland een strafschop kreeg toebedeeld na een handsbal. Centrale verdediger Isa Kardinaal, die na de wissel van Rosa van Gool inmiddels de aanvoerdersband droeg, pakte zelfbewust de bal op, legde hem op de stip en schoot hem feilloos tegen de touwen: 2-2. "Goed om te zien. Zij is nog zo jong dat ze nog in Onder 14 kan spelen, maar in de vorige interlandperiode had ik tegen haar gezegd: 'als je een talent bent, moet je ook je verantwoordelijkheid durven nemen'. Die boodschap heeft ze duidelijk opgepikt." 

Zondag tweede ontmoeting

Zondag treffen beide teams elkaar opnieuw. Deze interland, die om 16.00 uur begint, is het slotstuk van het KNVB Toptalententoernooi dat die dag op het complex van sv Schalkhaar wordt gehouden. De toegang is gratis. Van Kortenhof kijkt al uit naar die tweede ontmoeting met de Amerikaanse ploeg die onlangs de CONCACAF Cup won en een week in Nederland vertoeft. "Ongetwijfeld wordt dat weer een zware partij. Maar het is leuk om daar met de beelden van vandaag naartoe te werken."

Statistieken

Wedstrijd
Nederland - Verenigde Staten 2-2 (1-2).

Scoreverloop
12. Elise Evans 0-1; 28. Katherine Rader 0-2; 30. Shijona Martina 1-2; 74. Isa Kardinaal 2-2 (pen).

Opstelling Nederland
Pernot, Van Oosten (73. Pietersma), Smits (62. Den Turk), Kardinaal, Kommer, Colin (41. Mahieu), Verbakel, Van Gool (53. Buikema), Henry (62. Van der Most), Heijne (41. Stoit), Martina (De Roos).

Op de hoogte blijven van Oranje?

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen