Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 19 niet naar EK: 'We hebben het niet laten zien dit toernooi'

Francis Grondhuis
KNVB Media
26 maart 2019, 22:30

Ludovit Reis in duel met Juan Miranda Gonzalez. - Foto: KNVB Media

Drie toplanden ontbreken komende zomer op het EK onder 19. In Armenië zijn Duitsland, Engeland én Nederland niet van de partij. En dat was vooral voor de Oranjehemden een bittere pil.

Ze hadden hun tickets namelijk voor het grijpen in de beslissende wedstrijd van het EK-kwalificatietoernooi in Assen en Hardenberg. Toegegeven, Spanje was vandaag de betere op het veld, maar zolang de achtvoudig Europees kampioen onder 19 de kansen bleef verprutsen, hield Oranje hoop op het benodigde gelijkspel. Tot in de 90e minuut alsnog het doek viel door de treffer van Marques: 0-1.

'Te veel breed en terug'

Maarten Stekelenburg.

"Ik dacht dat ze hun kansen wel hadden gehad", verwoordde Maarten Stekelenburg het gevoel van meeste bezoekers op sportpark De Boshoek. Het liep anders. Ook omdat de KNVB-coach merkte dat zijn ploeg niet zichzelf was. "Ik had aan de bal meer van ons verwacht. Daarin waren we onrustig. Was het angst? De gedachte dat 0-0 genoeg was? Je probeert allerlei redenen te bedenken, maar feit is dat we in de omschakeling eerst breed of terug gingen in plaats van vooruit."

Daardoor kwam Onder 19 maar niet onder de druk van Spanje vandaan. "Dat elftal is natuurlijk wereldtop. Maar wij wilden vandaag ook ons eigen spel spelen. In de tweede helft ging dat wel beter en konden we meer onder die druk uitvoetballen. Na de wissels kwamen we ook meer in ons positiespel. Maar over de gehele wedstrijd gezien was dit niet hetgene wat deze jongens kunnen."

Te veel kansen nodig

Aan het EK onder 19 doen slechts acht landen mee, dus het is best moeilijk om je elk jaar weer te kwalificeren.

Dat beaamde ook centrale verdediger Sepp van den Berg. "Voetballend hebben we echt een goed team, met veel individuele kwaliteiten. Alleen hebben we dat niet laten zien in dit kwalificatietoernooi. In alle drie wedstrijden hadden we te veel kansen nodig. Helaas spelen we dit jaar geen EK. Echt jammer, want het levert je qua ontwikkeling een enorme ervaring op. Van de druk die een halve finale of een finale met zich meebrengt, word je alleen maar beter. Jammer dat we dat nu niet mee mogen maken."

Ook bij coach Stekelenburg overheerste de teleurstelling. "We sluiten nu heel abrupt het seizoen af. Het is gek dat we nu naar huis gaan en elkaar niet meer zien. In tegenstelling tot het EK onder 17 doen er aan de eindronde onder 19 doen slechts acht landen mee, dus het is best moeilijk om je elk jaar weer te kwalificeren. Neemt niet weg dat we er een paar uur geleden goed voor stonden en dit een enorme teleurstelling is." 

Lees ook Lees ook Oranje onder 19 loopt EK mis na late tegentreffer tegen Spanje (0-1)

 

De Oranje ClubCard, exclusief voor Oranjefans

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen