Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranje onder 19 loopt EK mis na late tegentreffer tegen Spanje (0-1)

Francis Grondhuis
KNVB Media
26 maart 2019, 21:45
3:48

Lutsharel Geertruida treurt na het missen van een kans. - Foto: KNVB Media

Geen land werd vaker Europees kampioen onder 19 jaar dan Spanje. Komende zomer is de recordkampioen in de oudste jeugdcategorie is er op de eindronde in Armenië opnieuw bij. Helaas wel ten koste van Oranje onder 19.

Voor het tweede jaar op rij loopt Onder 19 deelname aan het EK mis. Een bittere teleurstelling voor de ploeg van KNVB-coach Maarten Stekelenburg. Zeker gezien de wijze waarop dat dinsdag in Hardenberg gebeurde. Oranje was weliswaar de mindere van de Spanjaarden, maar hield lang stand en leek een zwaarbevochten punt uit het vuur te slepen. Totdat invaller Alejandro Marques uitgerekend in de 90e minuut met een halve omhaal Spanje naar het EK schoot: 0-1.

Tot afgrijzen van alles en iedereen in een Oranjeshirt. En keeper Kjell Scherpen. De sluitpost van FC Emmen leek als held van de avond te eindigen na een handvol cruciale reddingen. Scherpen leek met zijn imposante gestalte onpasseerbaar op het hoofdveld van HHC Hardenberg, kreeg ook nog wel een handje tegen die laatste bal, maar het was ditmaal net niet genoeg.

Juan Familia Castillo komt er niet aan te pas tegen Ferrán Torres.

In het voordeel

Nederland en Spanje streden op de slotdag van de Eliteronde in een rechtstreekse confrontatie om het EK-ticket. Het voordeel lag vooraf aan Oranjezijde. Aangezien Spanje op de openingsdag steken had laten vallen tegen Slovenië (1-1) en Onder 19 de maximale buit in handen had, volstond een punt voor de Oranje-equipe.

Het zag er aanvankelijk niet naar uit dat dat perspectief zo lang levend bleef. Voor de pauze kwam Nederland er nauwelijks aan te pas op het volgepakte sportpark De Boshoek. Het werd meteen onder druk gezet, waardoor de opbouw stokte en de aanvallers nauwelijks aan het werk konden worden gezet. Veelgeroemde talenten als Ihattaren, Familia Castillo, Redan en Kökcü konden zich geen moment onderscheiden.

Alleen een schot van rechtsback Lutsharel Geertruida kon de Spaanse defensie verontrusten, maar die viel pas op slag van rust te noteren. Voor de rest zorgden drie corners voor enige opwinding, met name omdat Nederland beduidend meer lengte in de ploeg had en dus in de lucht had kunnen toeslaan. Het was aan keeper Scherpen te danken dat het zelf nog geen schade had opgelopen. De goalie van FC Emmen stond tweemaal goed op zijn post bij inzetten van Abel Ruiz en sterspeler Ferrán Torres. Ook kreeg hij al in de 2e minuut hulp van het aluminium.

Keeper Kjell Scherpen was de uitblinker aan Oranjezijde.

Beste kans Gravenberch

Na rust kwam Onder 19 beter in de wedstrijd. Dat was vooral te danken aan de dubbele wissel na een uur spelen, waarbij spits Daishawn Redan, die in deze Eliteronde doelpuntloos bleef -  en aanvoerder Orkun Kökcü moesten plaatsmaken voor Joshua Zirkzee en Ryan Gravenberch. Die laatste stond koud in het veld of hij liep recht op de keeper af. Zijn krachteloze rollertje kon de Spaanse goalie niet in problemen brengen.

Het was wel de beste kans die Nederland zou krijgen. Een schot van Ludovit Reis in de 70e minuut leek gevaarlijk, maar werd net op tijd geblockt en ook invaller Zirkzee mikte te hoog. Aan de andere kant kroop Onder 19 een aantal keer door het oog van de naald. Spanje verdiende zeker een doelpunt en misschien ook de overwinning, maar Nederland leek op een happy end af te stevenen. Totdat die ene voorzet vanaf links achter de verdedigers belandde, Marques de bal oppikte en hem met een ultieme poging achter Scherpen werkte.

The Winner Takes It All

De Oranjetalenten probeerden er in blessuretijd nog van alles aan te doen en kregen nog een laatste kans via een hoekschop, maar het mocht niet meer baten. Terwijl ze één voor één richting de catacomben afdropen, galmden de droevige klanken van ABBA's The Winner Takes It All over het koude sportpark. Voor de Spanjaarden klonken ze als een overwinningslied. Zij gaan naar het EK, Onder 19 blijft komende zomer thuis.

Reacties Reacties Onder 19 niet naar EK: 'We hebben het niet laten zien dit toernooi'

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van het EK-kwalificatieduel Nederland - Spanje (0-1).

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen