Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Frivool Onder 19 klopt Slovenië; nu finaleduel met Spanje

Francis Grondhuis
KNVB Media
23 maart 2019, 19:00
3:26

Onder 19 was zaterdag in Assen veel te sterk voor Slovenië. - Foto: KNVB Media

Zoals verwacht gaat het topduel met Spanje dinsdag beslissen of het Nederlands elftal onder 19 jaar komende zomer om de Europese titel gaat strijden. De Oranjetalenten boekten in Assen de tweede zege in de Eliteronde door Slovenië te verslaan. Onder 19 kreeg legio kansen, maar scoorde slechts tweemaal via Lutsharel Geertruida en een penalty van Juan Familia Castillo (2-0).

Het beslissende duel met Spanje wordt een echte finale.

Maarten Stekelenburg is doorgaans een bedaarde coach. Geen doldrieste Jürgen Klopp-praktijken langs de lijn bij Oranje onder 19. Maar halverwege de tweede helft schoot hij zaterdag toch uit zijn slof. Nadat de zoveelste kans om zeep was geholpen en de iets te nonchalante aanvallers vergaten om snel om te schakelen.

Het was inderdaad een moment om de boel weer even op scherp te zetten. In de eerste wedstrijd van de Eliteronde tegen Wales (2-1) kwam de ploeg in de slotfase in de problemen na het eerdere missen van vele kansen. En dat risico kon niet opnieuw worden genomen. Onder 19 was weliswaar heer en meester op het met ruim 3.000 toeschouwers goedgevulde Sportpark Marsdijk, maar mocht het zich wel aanrekenen dat het duel met de Slovenen tot in blessuretijd spannend bleef. Daarin benutte Familia Castillo soeverein een penalty na een handsbal: 2-0.

Rechtsback Lutsharel Geertruida zorgde al vroeg voor de openingstreffer.

Droge knal

De cijfers. Naast het maken van twee goals, verprutste de ploeg een elftal opgelegde kansen na uitgespeelde aanvallen en kansrijke schoten. Spits Daishawn Redan, die normaal gesproken aan een halve kans genoeg heeft, had zijn moyenne deze zonnige zaterdag een aantal keer aardig kunnen opvijzelen. Ook Mitchel Bakker, Orkun Kökcü en Familia Castillo hadden de mogelijkheid om het duel voortijdig in het slot te gooien.

En dat alles nadat Lutsharel Geertruida al in de 12e minuut voor de gewenste vroege openingstreffer had gezorgd. Na een afgeslagen corner werd de rechtsback door zijn collega-linksback Mitchel Bakker prachtig vrij voor de keeper gezet. Geertruida aarzelde geen moment en zorgde met een droge knal voor de 1-0.

Backs blinken uit

We moeten wél herkennen dat in de zestien de zaken worden gedaan.

De beide vleugelaanvallers speelden sowieso een opvallende rol. Stonden hoog, zochten de diepte en leverden een aantal panklare voorzetten af in de zestien. Effectief en met veel rendement dus. Dat kon niet worden gezegd van de aanvallers die fraaie hoogstandjes te vaak afwisselden met gepriel en onnodige frivoliteiten. Het gaf een dubbel gevoel, want met datzelfde lichtvoetige spel creëerde Onder 19 wel een hoop mogelijkheden.

"Als je zulke goede kansen krijgt, moet je jezelf wel belonen. Dat maakt zo'n wedstrijd zoveel makkelijker", concludeerde Stekelenburg. "Onze bezetting in het zestienmetergebied kan daarbij wel wat beter. Vaak staat Redan daar alleen. Dat is natuurlijk ook het gevolg van ons spel, aangezien we veel in de posities variëren. Maar we moeten wel herkennen dat in de zestien de zaken worden gedaan."

Ludovit Reis zet de Sloveen David Zec op het verkeerde been.

Volwassenheid

Deze groep wil én mag vooruit voetballen. Die ruimte krijgen ze ook. Maar niet te naïef.

Desondanks zag Stekelenburg op het veld van Achilles 1894 een beter Onder 19 aan het werk dan afgelopen woensdag tegen Wales. Met name omdat de ploeg, met Wouter Burger ditmaal op de plaats van Ryan Gravenberch, in verdedigend opzicht vrijwel niets weggaf.

Stekelenburg: "Dat is wat mij betreft de winst. Deze groep wil én mag vooruit voetballen. Die ruimte krijgen ze ook. Maar niet te naïef. Woensdag stonden we veel te open, maar vandaag konden we ons aanvalspel ook vanuit een goede organisatie spelen. De ene keer hoog druk zetten, maar ook even met z'n allen terug als het moest. Dat tekent de volwassenheid en geeft veel vertrouwen."

Dat zal nodig zijn voor de beslissende clash aanstaande dinsdag in Hardenberg. Spanje haalde zaterdag fors uit tegen Wales (5-1), maar liet zich op de openingsdag verrassen door de Slovenen (1-1). Daardoor heeft Onder 19 aan een gelijkspel genoeg om zich te plaatsen voor het EK in Armenië komende zomer. "Het wordt een echte finale. Natuurlijk hebben we een goede uitgangspositie, aangezien Spanje moet winnen, maar we gaan ons eigen spel spelen", aldus Stekelenburg. 

Interview Mitchel Bakker Interview Mitchel Bakker Bij Onder 19 kan Mitchel Bakker wel zijn energie kwijt

Statistieken Statistieken Bekijk de opstelling en statistieken van het EK-kwalificatieduel Nederland - Slovenië 2-0.

Onze helden op de velden

Alles over de nationale teams: bekijk het programma en de uitslagen, duik in de historie, bekijk de profielen van alle spelers en speelsters en lees het laatste nieuws per team.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen