Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Bij Onder 19 kan Mitchel Bakker wel zijn energie kwijt

Francis Grondhuis
KNVB Media
23 maart 2019, 19:30

Mitchel Bakker (5) kijkt toe bij het duel van ploeggenoot Wouter Burger. - Foto: KNVB Media

In Amsterdam lijkt Mitchel Bakker dit seizoen uitgespeeld. Sinds zijn overgang naar Paris Saint-Germain - vanaf komende zomer - een feit is, wordt er bij Jong Ajax nauwelijks meer een beroep gedaan op de energieke linksback. Bij Oranje onder 19 speelt de jeugdinternational deze week wel een prominente rol.

Mitchel Bakker.

Want ondanks Bakkers gebrek aan speelminuten de laatste maanden, stuurde KNVB-coach Maarten Stekelenburg hem wel uitnodiging voor het beslissende EK-kwalificatietoernooi in Assen en Hardenberg. Sterker, de 18-jarige vleugelverdediger maakte zowel tegen Wales (2-1) als tegen Slovenië (2-0) de negentig minuten vol.

"Ik ben erg blij dat de trainer me heeft opgeroepen voor deze interlands. Daar spreekt veel vertrouwen uit. Dat ik speel is natuurlijk helemaal mooi. En het valt me in conditioneel opzicht mee. Ik had verwacht dat het erg pittig zou worden gezien het weinige wedstrijdritme dat ik heb, maar ik vul het prima in en het gaat goed. Ik probeer gewoon alles te geven", aldus de stoere back.

Assist en goal

En dat viel zaterdag in Assen bij de vele toeschouwers op. Zeker in de eerste helft trok Bakker op de linkerflank keer op keer ten aanval, net als zijn evenknie Lutsharel Geertruida op rechts. Dat beide vleugelverdedigers voor de openingstreffer zorgden - assist Bakker, goal Geertuida - was een verdiende beloning voor het uitblinkende tweetal.

We krijgen de vrijheid om veel aanvallende dingen te doen en dat is heerlijk spelen.

Dat aanvallende aspect zit opgesloten in het DNA van Onder 19 en dus ook in het spel van Bakker. Opstomen op links, messcherpe voorzetten en zelfs een dubbele schaar om zichzelf vrij te spelen. Het harde schot dat daarop volgde, vloog net naast. Als voormalige linksbuiten weet Bakker zich wel raad op de aanvalshelft.

"We zijn heel creatief op de linkerflank. Met Juan Familia Castillo en mijn persoon. We krijgen ook de vrijheid om dingen te doen en dat is heerlijk spelen, dus ik probeer zo veel mogelijk aan te vallen. Natuurlijk moet ik daarbij ook mijn verdedigende taken in de gaten houden, maar daarin word ik wel aangestuurd door het centrale duo. Maar vaak laten ze ons lekker gaan als we bezig zijn op links."

Dinsdag versus Spanje

Dat was tegen de Slovenen in de eerste helft iets vaker het geval dan in de tweede helft. "Klopt, het werd iets minder, maar we waren ook keihard aan het strijden om die drie punten eruit te slepen. Ja, we hadden genoeg kansen om het eerder te beslissen, maar ze gaan er niet allemaal in hè. Daar maak ik me verder geen zorgen over. We hebben toch gewonnen?"

Dinsdag gaan Nederland en Spanje in een onderling duel uitmaken wie er komende zomer op het Europees kampioenschap in Armenië staat. Oranje heeft genoeg aan een gelijkspel, maar zal 'gewoon' op zoek gaan naar de goals. "We hebben zo veel kwaliteit in ons team", aldus Bakker. "We gaan lekker ons eigen spel spelen."

Lees ook Lees ook Frivool Onder 19 klopt Slovenië; nu finaleduel met Spanje

Vernieuwd: KNVB Oranje-app

Beleef Oranje thuis in AR en bepaal de opstelling als bondscoach. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen