Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Verslappen mag niet meer, weten Van den Berg en Castillo

Ruud Scheper
KNVB Media
20 maart 2019, 22:30

Juan Familia Castillo was verantwoordelijk voor de prachtige 0-1. - Foto: KNVB Media

Als Sepp van den Berg na de tegentreffer van Wales naar de klok kijkt, schrikt hij zich kapot. Negentig minuten, ziet hij staan. "Nee hè, dacht ik. Dit gaat ons toch niet gebeuren." Hoe anders is dat gevoel krap twee minuten later, als hij mee is gesneld naar de vijandelijke zestien en van dichtbij de overwinning tegen de touwen knikt. “Mijn gevoel? Een en al blijdschap.”

Dan gaan we denken; ‘en nu?’ Onzin natuurlijk, dan moet je direct meer willen

Dat het na de rust niet al te best is geweest, Van den Berg geeft het direct toe. “Maar de eerste dertig minuten waren we top. Dan moet je gewoon met 3-0 voor staan. Maar na de 1-0 merkte ik het direct. Dan gaan we denken; ‘en nu?’ Onzin natuurlijk, dan moet je direct meer willen. Hoe dat komt? Ik weet het oprecht niet.”

Bekend verschijnsel

Ook Juan Familia Castillo heeft dat gemerkt. Het is een bekend verschijnsel bij deze lichting, vertelt hij. “We staan erom bekend dat we de tweede helft minder zijn dan de eerste.” Hij haalt zijn schouders op. Nee, een verklaring voor dat aparte verschijnsel heeft hij zelf ook niet zo één, twee, drie. “Maar dat is iets waar we zeker in moeten groeien. En snel ook. Dit mag ons in de komende wedstrijden niet weer gebeuren, want voor je het weet, lig je eruit. Dit is wel kwalificatie hè.”

Sepp van den Berg wordt geknuffeld na zijn winnende treffer.

We staan erom bekend dat we de tweede helft minder zijn dan de eerste

Na een minuut of dertig haalt de aanvaller van Chelsea maar eens uit vanaf een meter of 25. Hij heeft er verder niet bij nagedacht. “Gewoon doen. Op gevoel. Als je hem raakt, weet je al of het een goal gaat worden.” Een grote glimlach verschijnt op zijn gezicht. “Ja bij deze ook dus. Ik raakte hem vol. Hij zat er lekker in.”

Weerzien met oude bekenden

Voor Castillo zijn de wedstrijden met Oranje een weerzien met oude bekenden. Al sinds Onder 15 komt hij uit in de vertegenwoordigende teams. “En met de jongens van Ajax heb ik natuurlijk ook nog samengespeeld voor ik naar Engeland ging.” Hij geniet er met volle teugen van. “Kan ik ook weer eens Nederlands spreken. Wel zo lekker.”

Castillo haalt uit. Ryan Astley is te laat.

Talent heeft het team genoeg, stelt hij. “Dat maakt het zo mooi om met deze jongens samen te spelen. Er zit zo veel individuele kwaliteit in. Alleen moeten we zorgen dat het nonchalante eruit gaat. Als het te gemakkelijk is, verslappen we. Daar moeten we stappen in maken. Als ons dat lukt, gaan we zeker naar het eindtoernooi.”

Lichtpuntje in moeilijke periode

Dat maakt het zo mooi om met deze jongens samen te spelen. Er zit zo veel individuele kwaliteit in

Van den Berg is het daar volledig mee eens. “Ik heb net gehoord dat Spanje met 1-1 heeft gelijkgespeeld tegen Slovenië. Die moeten we dus ook niet onderschatten zaterdag. Maar we gaan naar die eindronde, zeker weten. We weten nu dat we de focus moeten houden.”

Voor hem persoonlijk is het een dankbaar lichtpuntje in een wat moeilijkere periode. Speelde de tiener voor de winterstop zo’n beetje alles bij PEC Zwolle, na de trainersruil vindt hij zichzelf steeds negentig minuten lang terug op de bank. “Dat is lastig ja. De nieuwe trainer stelt de meer ervaren jongens op. Dat heb ik natuurlijk minder, ervaring. Maar ik hoop dat ik dit seizoen nog een kansje krijg. En ja, dan is het wel lekker als je hier gewoon kunt spelen. Dat heb ik wel nodig. Als je dan zo het team kunt helpen… Dat is natuurlijk geweldig.”

Onder 19 komt met de schrik vrij tegen Wales Onder 19 komt met de schrik vrij tegen Wales Lees hier het wedstrijdverslag van Wales - Nederland.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen