Ruud Scheper
20 maart 2019, 21:45
3:42

Sepp van den Berg juicht na zijn late treffer. - Foto: KNVB Media

Oranje onder 19 is de Eliteronde in eigen land begonnen met een 1-2 zege op Wales. In Hardenberg kwam de ploeg van KNVB-coach Maarten Stekelenburg in een zinderende slotfase ternauwernood met de schrik vrij door een late treffer van Sepp van den Berg.

Het publiek was in groten getale naar sportpark De Boshoek van HHC Hardenberg afgereisd deze woensdagavond. Dat had ongetwijfeld iets te maken met de namen die prijkten op de spelerslijst van Onder 19. Kökcü, Van den Berg, Reis, Scherpen; zo maar wat namen van spelers die dit seizoen al vaak in actie kwamen in de Eredivisie. En Mohamed Ihattaren niet te vergeten natuurlijk; de groeibriljant van PSV. Ook hij was van de partij.

Knal van Kökcu

En de toeschouwers kwamen bepaald niet voor niets in het eerste half uur. In rap tempo duwde een heerlijk combinerend Onder 19 Wales naar achteren. Dat begon eigenlijk al vanaf de aftrap. Nauwelijks één minuut stond er op de klok of Wales-goalie George Ratcliffe van Cardiff City moest al aan de bak bij een knal van Orkun Kökcü.

Orkun Kökcü in duel met Brandon Cooper.

In de minuten die volgden was het veelal een drukte van belang in het strafschopgebied van diezelfde doelman. Een voorzet van Juan Familia Castillo was echter net te scherp voor zijn Chelsea-maatje Daishawn Redan, terwijl een door Van den Berg teruggekopte vrije trap van Mo Ihattaren net niet door Ryan Gravenberch tot doelpunt kon worden gepromoveerd. Een knal van afstand van diezelfde Gravenberch belandde even later andermaal in de graaiende handen van Ratcliffe.

Eerder schieten

Voetballend gezien ging het allemaal dus crescendo, maar doelpunten maken bleek vooralsnog een brug te ver. “Ze moeten eens wat eerder schieten en wat minder doorborduren”, klonk het na een klein half uur vanaf de volgepakte tribune. En plots, alsof hij het had gehoord, haalde Castillo ineens uit van een meter of 25. De bal verdween buiten bereik van Ratcliffe prachtig in de bovenhoek; 0-1.

Vanaf dat moment, en zeker na de pauze, leek de aandacht van het gastland wat te verslappen. Zo moest Oranje-doelman Kjell Scherpen vlak na rust handelend optreden bij een schot van dichtbij. Echt in de problemen kwam Nederland echter nooit. Maar omdat de marge op één bleef steken, bleef het spannend.

Perfect weggestoken

De grootste kans om de wedstrijd in het slot te gooien was voor Castillo. Perfect weggestoken door aanvoerder Kökcü kapte hij zijn man uit en had hij de bal voor het inschieten. Hij mikte  echter net niet zuiver genoeg, waardoor zijn inzet uiteen spatte op de paal.

Onder 19 viert feest. De buit is binnen.

Die misser leek Oranje duur komen te staan, want in de laatste minuut van de officiële speeltijd was daar ineens invaller Christian Norton die sportpark De Boshoek deed stilvallen. Uit het niets verscheen hij vogelvrij voor Scherpen en oog in oog met de doelman schoof hij het leer onder hem door; 1-1.

Opgelucht ademhalen

‘Kom op, we hebben nog tijd’, brulde de tot dan toe rustige Stekelenburg naar zijn mannen. En die boodschap was niet aan dovemansoren gericht. Direct uit de aftrap stormde zijn ploeg naar voren en kreeg het een vrije trap. Van den Berg snelde mee richting de vijandelijke zestien en kon daar – eveneens vogelvrij – nauwelijks twee minuten na de gelijkmaker de hernieuwde voorsprong voor Oranje tegen de touwen knikken. Opgelucht haalde heel Hardenberg adem. De gewenste start van de Eliteronde was binnen. Op naar Slovenië (zaterdag) en Spanje (dinsdag).

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk hier de statistieken van Wales - Nederland.

Verslappen mag niet meer Verslappen mag niet meer Lees hier de reacties van Sepp van den Berg en Juan Familia Castillo.