Stekelenburg: 'Dit geeft zo veel vertrouwen voor de Eliteronde'

Francis Grondhuis
KNVB Media
20 november, 17:00

"We hebben hier laten zien hoe goed we zijn", aldus Onder 19-coach Maarten Stekelenburg - Foto: KNVB Media

Het zat ze niet lekker. Vorige maand, tijdens het eerste EK-kwalificatietoernooi, verprutste het Nederlands elftal onder 19 jaar de groepswinst door een 2-1 nederlaag tegen Ierland.

Ook al waren ze al zeker van de volgende kwalificatieronde, dat negatieve resultaat in Longford was onnodig en had tot gevolg dat Nederland bij de loting voor de Eliteronde begin december niet in pot 1 zit. Een misstap die de Oranjetalenten een maand later nog dwars zat.

"Ze waren er geïrriteerd over", merkte coach Maarten Stekelenburg tijdens het UEFA Pre Tournament in Armenië dat dinsdag dankzij een 2-1 zege op Portugal door Nederland werd gewonnen. "De focus was anders. Ze wilden dit niet een tweede keer laten gebeuren. Ik merkte dat dat gevoel echt leefde in de groep."

Oranje onder 19 viert de winst in het UEFA Pre Tournament in Armenië.

Zorgen of incident?

Onder 19 klopte deze interlandperiode in Jerevan achtereenvolgens Armenië (4-0), Duitsland (1-0) en tot slot in een rechtstreekse confrontatie om de toernooiwinst ook Portugal (2-1). Voor spelers en staf de bevestiging dat het goed zit met de ploeg.

Kwalificatie voor het EK is een vereiste. Met minder nemen we geen genoegen.

"Vorige maand kwamen we tegen Ierland tekort. De grote vraag was of we ons echt zorgen moesten maken of dat het een incident was. Gelukkig hebben we hier in Armenië laten zien hoe goed we zijn", stelde Stekelenburg. "De grootste les is dat de ploeg zich heeft gerealiseerd dat het niet eventjes op tachtig procent kan. Nee, we moeten élke wedstrijd volle bak gaan."

Het goede optreden deze week in de Kaukasus schept meteen verwachtingen, beaamt de Onder 19-coach. "Kwalificatie voor het EK is een vereiste. Met minder nemen we geen genoegen. We hebben hier in elke wedstrijd weer stappen kunnen maken. Duitsland en Portugal zijn in deze leeftijdscategorie de nummers één en twee van de UEFA-ranking. Op dit hoogste niveau hebben we het heel goed gedaan, waardoor we met veel vertrouwen naar de Eliteronde kunnen toewerken."

WedstrijdverslagBekijk het wedstrijdverslag van Onder 19 - Portugal (2-1).

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven