Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 19 winnaar vierlandentoernooi na zege op Portugal

Francis Grondhuis
KNVB Media
20 november 2018, 15:45

Lutsharel Geertruida (rechts) zorgde een kwartier voor tijd voor de openingstreffer. - Foto: KNVB Media

Armenië, een prima plek om nog eens terug te keren voor het Nederlands elftal onder 19 jaar. En dan bij voorkeur komende zomer als het Europees kampioenschap in de Kaukasus wordt gespeeld. Hoe daar te winnen, is de ploeg inmiddels bekend na de eindwinst deze week op het UEFA Pre Tournament.

Na de eerdere zeges op Armenië (4-0) en Duitsland (1-0) streed Onder 19 dinsdag in een directe confrontatie met Portugal - de regerend Europees kampioen Onder 19 - om de toernooiwinst. In een zeer vermakelijk duel met vele kansen over en weer trok Nederland aan het langste eind: 2-1. Alle goals vielen in het laatste kwartier. Voor Nederland waren invallers Lutsharel Geertruida en Thijs Dallinga trefzeker.

Reacties Reacties Coach Maarten Stekelenburg: 'Dit geeft zo veel vertrouwen voor de Eliteronde'

Kansen, kansen, kansen

Ryan Gravenberch: sterke wedstrijd.

Het duurde lang voordat de goals vielen en dat was opmerkelijk te noemen. Het regende namelijk kansen aan beide kanten, terwijl vooraf de verwachting was dat de rechtstreekse strijd om de eindzege in dit toernooi in een tactisch steekspel zou ontaarden. Daar was echter nauwelijks sprake van. Ook doordat Nederland goed de ruimte tussen de linies zocht, met individuele acties openingen vond en via spelhervattingen gevaarlijk werd.

Dat bood onder anderen Cheick Toure en Ryan Gravenberch levensgrote kansen. Voor Toure zelfs tweemaal. Bij zijn eerste poging in de 14e minuut kopte hij net naast. Zijn tweede mogelijkheid had raak moeten zijn, maar vanaf zes meter schoot hij veel te wild op de keeper. Orkun Kökcü en opnieuw Gravenberch waren gevaarlijk met schoten van iets verdere afstand, terwijl centrale verdedigers Kik Pierie en Sepp van den Berg net tekort kwamen bij een paar scherpe corners.

Oranje had in die eerste helft zeker een marge van minimaal twee goals kunnen opbouwen, maar zwijnde zelf ook toen Vitor Ferreira in de 34e minuut de bal vanaf 18 meter op de kruising krulde en Luis Lopes in de rebound voorlangs schoot. "Normaal krijg je in dit soort wedstrijden niet zo veel kansen", zag ook coach Maarten Stekelenburg. "Daar moet je zuinig mee omspringen. Aan de andere kant deden we het verdedigend prima."

Entertainmentshow

Na de break gingen beide teams vrolijk verder met hun entertainmentshow en liet ook Portugal zich in aanvallend opzicht meer gelden. In het eerste kwartier stuitte Mohamed Ihattaren na een fraaie individuele actie op de keeper en verrichtte keeper Fabian de Keijzer aan de overzijde een sierlijke save op een schot van Rafael Camacho. 

Nadat Stekelenburg in de 65e minuut vijf verse krachten (Geertruida, Botman, Bakker, Bouwense en Mallahi) inbracht, barstte het spektakel los. Een corner van Kökcü zorgde in de 74e minuut voor veel onrust in de Portugese defensie die de bal niet weg kreeg. Nadat eerst Gravenberch knalhard op de lat mikte, was Geertruida er als de kippen bij om van dichtbij de rebound binnen te koppen: 1-0.

Zeven minuten later had Juan Familia-Castillo de 2-0 op zijn schoen, maar hij miste oog in oog met de goalie. In plaats van de beslissing te forceren, kreeg Onder 19 direct daarop de gelijkmaker om de oren. Het schot van Tiago Dantas viel perfect in de kruising, buiten bereik van De Keijzer: 1-1.

Een attente actie van Ludovit Reis leidde de winnende treffer in.

Portugese paniek

We waren in de slotfase beduidend frisser dan de Portugezen.

Toch viel het kwartje nog naar de goede kant voor Onder 19 en dat was vooral aan Ludovit Reis te danken. De middenvelder jaagde in de 86e minuut de bal dusdanig fel af dat de Portugezen in paniek de bal verspeelden. Voor invaller Thijs Dallinga was het vervolgens een koud kunstje om het net te vinden voor de winnende 2-1. Dat Mitchell Bakker en opnieuw Dallinga in de slotfase nog twee joekels van kansen misten, was hen uiteindelijk vergeven.

Stekelenburg: "Op dit hoge niveau liggen de topteams zo dicht bij elkaar dat elke wedstrijd op zich staat. Vandaag waren wij echt goed en hebben we ons beloond. Misschien zijn we ook wel terugbetaald voor het feit dat iedereen tijdens dit toernooi zijn minuten heeft gemaakt, want we waren in de slotfase beduidend frisser dan de Portugezen. Dat is een compliment waard voor het hele team."

De Onder 19-coach prees daarbij met name zijn vleugelverdedigers Juan Familia-Castillo en Jeremy Frimpong. Beide backs trokken naast hun verdedigende werk ook veelvuldig ten aanval, waardoor zij de gevaarlijke Portugese flankaanvallers aan het lopen kregen. "Zij lieten hen zó veel meters maken, dat kost verschrikkelijk veel kracht. Die Pedro Neto is echt een topspeler en al door Lazio Roma ingelijfd, maar hij liep op het eind met zijn tong op zijn knieën."

Eliteronde 

In het voorjaar staat voor Onder 19 het kwalificatietoernooi (Eliteronde) voor het EK op het programma. De winnaar van de poule van vier landen verdient een EK-ticket. De loting voor de Eliteronde is op 6 december in het Zwitserse Nyon. De EK-eindronde vindt van 14 tot en met 27 juli 2019 in Armenië plaats.

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van het duel tussen Nederland en Portugal.

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen