Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

IJzersterk Oranje onder 19 zet Italië opzij

Francis Grondhuis
KNVB Media
9 november 2017, 20:15

Joël Piroe maakte op de KNVB Campus de gelijkmaker tegen Italië. - Foto: KNVB Media

Typisch Italianen. Op de tribunes van de KNVB Campus keek iedereen elkaar veelbetekenend aan. Een halve kans en meteen raak. Maar Oranje onder 19 raakte niet van de wijs en boog de achterstand met volwassen voetbal om in een verdiende overwinning: 2-1.

Een resultaat om trots op te zijn. Net als de manier waarop Onder 19 zich tijdens de oefeninterland in de Zeister bossen manifesteerde. De ploeg miste in aanvoerder Armando Obispo, verdediger Kik Pierie en middenvelder Deroy Duarte drie belangrijke krachten, maar speelde tegen Italië negentig ijzersterke minuten. De Oranjetalenten controleerden het duel en - niet geheel onbelangrijk - creëerden legio kansen.

Dat de ploeg de creativiteit en passie herbergt om zich aanvallend te onderscheiden was alom bekend. Dat het ook tegen een tactisch sterk en goed georganiseerd topland als Italië lukte, zorgde voor grote tevredenheid bij de technische staf. "Het was onze eigen verdienste dat we zo veel kansen kregen", vond coach Maarten Stekelenburg.

Veel dynamiek

Aanvoerder Perr Schuurs kreeg een goede kopkans.

Het tactisch plan dat na het bekijken van de beelden van Italië werd opgesteld, werd bijna feilloos uitgevoerd. Italië kwam met een 4-4-2 opstelling, met een ruit op het middenveld. Stekelenburg: "Dat komen de jongens niet vaak tegen in Nederland, maar ze wisten de ruimtes goed te bespelen. Er zat erg veel dynamiek in het elftal en dat is nodig tegenwoordig. Altijd zorgen dat je telkens waar ergens anders staat."

Met name in de eerste helft liep het gesmeerd bij Onder 19. De klok had nog geen acht minuten weggetikt toen de ploeg al drie keer in kansrijke positie was gekomen. Aanvoerder Perr Schuurs kopte net over uit een corner en Donyell Malen had tweemaal de openingstreffer op zijn schoen, maar mikte beide keren ook te hoog. Kans nummer vier volgde na 24 minuten, maar weer kon Malen een goede voorzet van Ché Nunnely niet afronden.

Meedogenlozer

Nog geen minuut later gebeurde waar iedereen voor vreesde. Wie zelf de kansen onbenut laat, krijgt van Italianen de deksel op de neus. Aanvaller Nicolò Zaniolo kreeg een halve mogelijkheid, maar schoot wel strak en koel raak: 0-1. Hoe goed Oranje ook speelde en hoe vaak de aanvallers ook door de achterste linie konden snijden, de cijfers spraken boekdelen. Oranje moest simpelweg meedogenlozer worden.

Dat lukte alsnog, zelfs nog voor de pauze aanbrak. Na een half uur spelen wees arbiter Richard Martens terecht naar de penaltystip toen de invliegende Justin Lonwijk na een goede voorzet van linksback Owen Wijndal in zijn rug werd geduwd. Spits Joël Piroe mocht vanaf elf meter aanleggen, stuitte in eerste instantie op de keeper, maar prikte alsnog de rebound binnen: 1-1.

Onder 19 voor het oefenduel met Italië (2-1).

Curieuze vrije trap

Op slag van rust zette Malen Onder 19 zelfs op voorsprong, nadat zijn lage en niet al te harde vrije trap door alle Italiaanse verdedigers inclusief doelman werd gemist en zo op curieuze wijze in het net belandde. "Na die achterstand gingen we goed door met waar we mee bezig waren. Die goals waren de beloning", vond Stekelenburg.

Ook in de tweede helft was Nederland dominant, gaf het achterin nauwelijks iets weg en kreeg het via Malen (drie keer), Schuurs en Nunnely opnieuw genoeg mogelijkheden om de score uit te breiden. De ploeg mazzelde even bij een schot van invaller Marco Olivieri op de paal, maar stapte uiteindelijk verdiend als winnaar van het veld.

"Goed gedaan. Het enige wat ik na afloop tegen de jongens heb gezegd is dat we de wedstrijd eerder naar ons hadden moeten toetrekken. Aan de andere kant, dit is wel Italië hè, dus waar hebben we het over", aldus Stekelenburg die Feyenoorder Joël Zwarts liet debuteren en tevens de werklust van zijn ploeg roemde. "Iedereen wil voor elkaar werken en levert verdedigende arbeid. Ik heb hier echt een team gezien."

Donyell Malen had het vizier niet altijd op scherp, maar schoot wel de winnende treffer uit een vrije trap binnen.

Genoeg scorend vermogen

Over het feit dat zijn ploeg - niet voor het eerst dit seizoen - toch flink was kansen op zeep hielp, maakt de KNVB-coach zich niet al te druk. "Soms moet je ook iets meer geluk hebben. Is het meer dan pech? Ik denk dat dat meevalt. We hebben genoeg scorend vermogen in de ploeg. Jongens als Malen, Piroe en Kadioglu kunnen goed een goal maken. Maar als je het kritisch bekijkt, dan hadden we dit duel eerder in het slot moeten gooien. Willen we als ploeg een stapje verder, dan zullen we ons daar in moeten vastbijten."

Maandag komt Oranje onder 19 opnieuw in actie. Dan speelt het team een oefeninterland in en tegen Servië. In maart volgt de Eliteronde, het beslissende EK-kwalificatietoernooi. De loting hiervoor is op 6 december.

Dartelende Kadioglu Dartelende Kadioglu Lees de reactie van Ferdi Kadioglu op de overwinning op Italië.

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van de oefeninterland tussen Nederland en Italië.

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen