Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Dartelende Kadioglu geniet van zege op Italianen

Francis Grondhuis
KNVB Media
10 november 2017, 0:30

Ferdi Kadioglu speelde tegen Italië een sterke wedstrijd. - Foto: KNVB Media

Met enige verwondering keek Ferdi Kadioglu zo nu en dan om zich heen. Wat een weelde. Vrijlopen, aanbieden, bal ontvangen en wegdraaien. De aanvallende middenvelder van Onder 19 benutte optimaal de ruimte tussen de linies en speelde een heerlijke wedstrijd tegen Italië (2-1).

De oefenwinst van de Oranjetalenten op de Azzurrini was even opmerkelijk als verdiend. Op het hoofdveld van de KNVB Campus zetten ze donderdag met enige regelmaat de Italiaanse defensie te kijk en creëerden een groot aantal kansen. "We hadden een plan gemaakt om de vrije ruimte te vinden. Zeker in de eerste helft waren we heel dominant en kregen ze geen druk op ons. Voetballend deden we het heel goed en kwamen we er goed doorheen", analyseerde de 18-jarige spelmaker. "We hadden alleen in de tweede helft de score verder moeten uitbreiden."

Ferdi Kadioglu debuteerde vorig seizoen op 16-jarige leeftijd in de Eredivisie.

Individuele kwaliteit

Kadioglu is onderdeel van een veelbelovende lichting. Het huidige team van Onder 19 lijkt goed in balans. Verdedigers die een goede pass kunnen geven, slimme middenvelders en handige, creatieve aanvallers. Zo omschrijft coach Maarten Stekelenburg het spelerspotentieel waaruit hij kan putten. In dat plaatje is Kadioglu de vooruitgeschoven pion op het middenveld, die ook aan de zijkant uit de voeten kan.

"We hebben inderdaad veel individuele kwaliteit", beaamt de Nijmegenaar. "Voorin hebben we snelheid, gevaarlijke acties en scorend vermogen. Misschien moesten we vandaag voor de goal nog wat scherper zijn. We misten te veel kansen. Dat was vorige maand ook in de EK-kwalificatie het geval, maar daar komt ook een beetje geluk bij kijken, denk ik. Verdedigend stonden we hartstikke goed, want Italië kreeg amper kansen."

Eén stap terug, twee vooruit

Vorig seizoen moest ik het voornamelijk doen met invalbeurten, terwijl het voor mijn ontwikkeling en carrière natuurlijk heel belangrijk is dat ik minuten maak.

Vorig seizoen schreef Kadioglu nog geschiedenis. Met zijn zestien jaar en 326 dagen was hij de jongste debutant ooit voor N.E.C. De middenvelder viel op, ook omdat de Nijmegenaren nog de status van Eredivisionist hadden. Na de degradatie moest ook Kadioglu een stapje terug doen; van de Eredivisie naar de Jupiler League.

"Dat was een domper, maar we doen het nu weer goed en staan bovenaan in de Jupiler League. Bovendien ben ik nu basisspeler en maak ik veel minuten. Vorig seizoen moest ik het voornamelijk doen met invalbeurten, terwijl het voor mijn ontwikkeling en carrière natuurlijk heel belangrijk is dat ik minuten maak. Ik zit nu echt goed op mijn plek bij N.E.C. en kan me doorontwikkelen."

Opnieuw naar EK

De meeste jeugdinternationals van Onder 19 die donderdag tegen Italië speelden, zijn actief in de Jupiler League. Bij Jong Ajax, Jong PSV en Fortuna Sittard. "Het is een fysieke competitie, waarin je veel moet duelleren met grote, oudere spelers", heeft Kadioglu gemerkt. Bij Onder 19 weet hij zich omringd door de beste spelers van zijn generatie. "Voetballend gezien is zo'n interland tegen Italië van beter niveau, maar het is ook wel weer jeugdvoetbal. Het is moeilijk om een vergelijking te maken of te bepalen wat nou een hoger niveau is."

Wat Kadioglu wel weet, is dat hij in de zomer van 2018 opnieuw op het EK van de partij wil zijn.  Afgelopen zomer reikte hij op de eindronde in Georgië tot de halve finale, waarin Portugal nipt te sterk was. "Met dit team is dat ook mogelijk. Het leeft ook heel sterk binnen de groep. Iedere keer als we bijeenkomen, weten we wat ons doel is. Maar laten we er eerst voor zorgen dat we ons plaatsen voor het EK."

Wedstrijdverslag Wedstrijdverslag IJzersterk Oranje onder 19 zet Italië opzij in oefenduel op KNVB Campus: 2-1.

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen