Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'We winnen samen en we falen samen'

Francis Grondhuis
KNVB Media
10 oktober 2017, 22:30

Tom van de Looi speelde als enige alle drie duels van het EK-kwalificatietoernooi. - Foto: KNVB Media

Als enige speler in de selectie van Oranje onder 19 stond Tom van de Looi in alle drie wedstrijden van het EK-kwalificatietoernooi in de basis. Sterker, hij speelde die duels ook volledig uit en had zo een groot aandeel in de groepswinst van de Oranjetalenten.

Tom van de Looi: betrouwbare schakel op het middenveld.

Coach Maarten Stekelenburg wisselde tijdens het kwalificatietoernooi in Lisse en 's-Gravenzande veelvuldig met zijn formatie. Alleen Tom van de Looi had opvallend genoeg in ieder duel een vaste stek, als controleur op het middenveld. Dat had een logische reden. Waar andere spelers namens de clubs verzoeken hadden neergelegd om rekening te houden met de belasting, kreeg de jeugdinternational van FC Groningen voor aanvang van het toernooi van zijn clubtrainer fiat om volle bak te gaan. Drie wedstrijden in negen dagen.

"Het voelt natuurlijk goed om dan hier ook het vertrouwen van de coach te krijgen", zei Van de Looi na afloop van het afsluitende duel met Slovenië (2-2) op het complex van FC 's-Gravenzande. De 18-jarige middenvelder keek terug op een wisselvallig eerste kwalificatietoernooi waarin Onder 19 verder twee zeges boekte op  Malta (3-0) en Hongarije (2-0) en als groepswinnaar eindigde. "Tegen Hongarije speelden we een prima pot, maar vandaag kunnen we niet tevreden zijn. De agressie, energie en spelvreugde ontbrak, terwijl we dat normaal gesproken juist wel in ons spel hebben."

Wijze les

We komen er nu mee weg, maar dit mag niet te vaak gebeuren.

Onder 19 speelde tegen de Slovenen een matige wedstrijd en ontsnapte aan een nederlaag. Twee keer moest de ploeg van een achterstand terugkomen en pas diep in blessuretijd zorgde Donyell Malen voor de gelijkmaker: 2-2. Van de Looi zag het als een wijze les. "We komen er nu mee weg, maar dit mag niet te vaak gebeuren. Als we niet volle bak gaan, kunnen we van iedereen verliezen. Leveren we strijd, dan komen onze kwaliteiten er vanzelf uit."

Als één van de weinigen onttrok de zoon van Willem II-coach Erwin van de Looi zich tegen Slovenië aan de malaise. Zelf zag hij dat iets anders, vooral denkend aan het teambelang. "We presteren samen en we falen samen. Ik ben ook onderdeel van het team en kijk altijd in de spiegel", klonk het zelfkritisch.

Italië en Servië

Voor Onder 19 staan volgende maand twee scherpe oefeninterlands tegen Italië en Servië op het programma. In het voorjaar van 2018 hervat de ploeg het kwalificatietraject richting de EK-eindronde in Finland. "Deze selectie is redelijk compleet: jongens met individuele acties, spelers met snelheid en leidertypes. Bovendien hebben de meesten al de ervaring van een Europees kampioenschap met Onder 17 als bagage. We hebben aan dat niveau geroken en willen dat nog een keer meemaken met Onder 19. Spelen tegen de beste landen van Europa is een grote motivatie."

Goudhaantje Kadioglu Goudhaantje Kadioglu Lees het wedstrijdverslag van het EK-kwalificatieduel van Oranje onder 19 met Slovenië (2-2).

Onze helden op de velden

Alles over de nationale teams: bekijk het programma en de uitslagen, duik in de historie, bekijk de profielen van alle spelers en speelsters en lees het laatste nieuws per team.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen