Francis Grondhuis
10 oktober 2017, 21:15
2:51

Doelpunt en assist voor Ferdi Kadioglu tegen Slovenië. - Foto: KNVB Media

Matige wedstrijd, krankzinnige slotfase, toch nog een punt én groepswinnaar. Vooral dankzij de impulsen van invaller Ferdi Kadioglu sleepte Oranje onder 19 dinsdag tegen Slovenië in het slotduel van het EK-kwalificatietoernooi een 2-2 gelijkspel uit het vuur. Daarmee verzekerden de Oranjetalenten zich van een verlengd verblijf op het Europese podium.

Poulewinnaar worden, met negen punten uit drie duels. Dat waren de doelstellingen van Onder 19 op dit eerste kwalificatietoernooi in eigen land. Het eerste doel werd gerealiseerd, het tweede niet. Met als gevolg dat de ploeg moet afwachten of het bij de loting voor de Eliteronde - het tweede en beslissende kwalificatietoernooi - in de gunstige pot 1 wordt ingedeeld.

Stroperig

Stroef en stroperig. Zo kon het optreden van Onder 19 voor rust het best worden omschreven. De ploeg heeft het in zich om sprankelend voetbal op de mat te leggen, kwam op de vroege avond in het Westland maar niet los. De opbouw stokte achterin, het middenveld was onzichtbaar en de aanvallers kwamen al helemaal niet in het stuk voor. Dat was ook de verdienste van de Slovenen die vol energie vroeg druk zetten op de achterste linie van Nederland.

Daarnaast koos coach Maarten Stekelenburg ervoor niet zijn sterkste elf spelers het veld in te sturen. Net als zaterdag tegen Hongarije (2-0 zege) stond er tegen Slovenië opnieuw een andere formatie binnen de lijnen. Een weloverwogen beslissing, aldus de keuzeheer. "Het is zoeken naar de balans. Bovendien heeft een aantal jongens een zware competitieweek voor de boeg, dus houd ik ook rekening met de clubs."

Onder 19-coach Maarten Stekelenburg: 'Ik houd ook rekening met de clubs'.

Verkeerde arrogantie

Onder 19 kon het zich enigszins permitteren, aangezien het na de eerdere zeges op Malta (3-0) en Hongarije (2-0) alleen bij een zware nederlaag - met drie goals verschil - uit de kwalificatie zou vliegen. Wat de ploeg zich echter niet kon permitteren was zonder energie aan het duel beginnen. En dat gebeurde wel, met als gevolg dat het de deksel op de neus kreeg.

"Ik heb geen spijt van mijn beslissing", zei Stekelenburg na afloop. "Nu konden andere jongens in een echte wedstrijd laten zien wat ze waard zijn. Het team heeft hen wel een beetje in de steek gelaten. We hadden in de eerste helft een verkeerde arrogantie over ons. Zo van: dat doen we wel even. Maar er is geen ploeg op deze wereld die op 95 procent inzet wedstrijden wint. Slecht spelen kan, maar je moet wel energie leveren."

Naarmate de eerste helft vorderde, nam de frustratie aan Oranjezijde zichtbaar toe. Zeker toen Slovenië na 21 minuten vanuit een hoekschop op voorsprong kwam. Centrale verdediger David Zec verraste iedereen door de halfhoge bal bij de eerste paal hard binnen te tikken: 0-1.

Impulsen van invallers

Donyell Malen scoorde de gelijkmaker in blessuretijd.

Het was het eerste opmerkelijke moment in een duel dat weinig hoogtepunten kende. Onder 19 gaf feitelijk geen kans weg en was zelf één keer gevaarlijk via Donyell Malen die op de rand van het strafschopgebied een vrije schietkans op de vuisten van doelman Nick Bicic knalde. De ommekeer volgde in de tweede helft, toen Ferdi Kadioglu en Ché Nunnely na 62 minuten Nick Venema en Zakaria Aboukhlal kwamen aflossen. Het duo kwam op beide flanken te spelen en zorgde meteen voor wat schwung in het elftal.

Nadat eerst aanvoerder Armando Obispo pech had dat zijn fraaie vrije trap keihard op de paal ketste, schoot Kadioglu in de 81e minuut zijn zelf versierde vrije trap wel raak. Vanaf de rand van het strafschopgebied zag de N.E.C.'er een gaatje en schoot door een mêlee van benen de bal tegen de touwen:  1-1.

De opluchting was groot in het Oranjekamp. Het was precies het punt dat Onder 19 nodig had voor de groepswinst in kwalificatiepoule 4. De blijdschap was echter van korte duur, want in de 87e minuut gleed Navajo Bakboord in de ogen van de scheidsrechter zijn directe tegenstander onderuit, waarna de arbiter naar de penaltystip wees. Keeper Trevor Doornbusch was volslagen kansloos op de inzet van Zan Celar: 1-2.

Gelijkmaker in blessuretijd

Nu weer blijdschap in het Sloveense kamp. Bij deze stand zouden de voormalige Joegoslaven immers samen met Nederland doorgaan in de kwalificatie. Maar de thuisploeg gaf zich niet gewonnen en bleef zoeken naar de gelijkmaker. De vijf minuten blessuretijd kwamen daarbij als geroepen. In de allerlaatste seconden brak Kadioglu met een goede individuele actie door de Sloveense defensie en vond bij de tweede paal Donyell Malen: 2-2.

En daar zag Stekelenburg weer een positief punt in. "We spelen een matige wedstrijd, maar houden er toch nog een resultaat aan over. Dat is best knap. We staan hier nu na dit gelijkspel een beetje ontevreden, maar toch vind ik dat we een prima kwalificatietoernooi hebben gespeeld. Heel goed gespeeld tegen Hongarije en in alle duels resultaat gehaald. Laat deze afsluitende wedstrijd dan een les zijn."

Tom van de Looi Tom van de Looi De middenvelder van Onder 19 blikt terug op het EK-kwalificatietoernooi. "We winnen samen en we falen samen".

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van het EK-kwalificatieduel Nederland - Slovenië.