Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Justin & Justin: opmerkelijk duo in succesvol Onder 19

Francis Grondhuis
KNVB Media
28 maart 2017, 21:15

Justin Kluivert maakt een van de vele handtekeningenjagers gelukkig. - Foto: KNVB Media

De ene Justin was de andere niet, deze week tijdens de succesvolle Eliteronde van het Nederlands elftal onder 19 jaar. Waar aanvaller Justin Kluivert werd bedolven onder jeugdige handtekeningenjagers en verliefde bakvissen, kon keeper Justin Bijlow zich uitstekend vinden in zijn rol in de luwte.

Bijna in letterlijke zin. De sluitpost van Oranje onder 19 hield namelijk in alle drie kwalificatiewedstrijden zijn doel schoon. Geen enkele tegentreffer, het is de droom van elke keeper. Maar de 19-jarige Rotterdammer was er na afloop van het duel met Griekenland (0-0), waarin Onder 19 het beslissende punt binnenhengelde en zich voor het EK in juli in Georgië plaatste, als de kippen bij om de rest van het team te complimenteren.

'Fijn keepen zo'

"Onze achterhoede stond, samen met het verdedigende blok op het middenveld, dit toernooi zo ontzettend goed. Ook vandaag weer, op het moment dat het moest. We hebben helemaal niets weggegeven, met Rick van Drongelen en Sherel Floranus als aanjagers in het centrum. Dat is fijn spelen voor een keeper hoor", aldus de goalie die bij zijn club Feyenoord Brad Jones en Kenneth Vermeer voor zich heeft.

Onder 19 hoefde deze week in Assen en Harkema geen tegentreffer te incasseren, maar vond aan de andere kant ook slechts drie keer het net. "Het was soms moeizaam, zeker de eerste wedstrijd tegen Finland. En ook vandaag tegen de Grieken liep het voetballend niet altijd even lekker. Maar we hebben ervoor gevochten en gestreden en dat is de belangrijkste reden dat we uiteindelijk het EK gehaald hebben. Misschien niet met mooi voetbal, maar zeker wel met passie."

Doelman Justin Bijlow viert de kwalificatie voor het EK met aanvoerder Rick van Drongelen.

Kluivert vol bravoure

Strijd en passie etaleerde ook Justin Kluivert in zijn tweede toernooi met Onder 19. De 17-jarige Ajacied, die in januari in de Eredivisie debuteerde, speelde tijdens het kwalificatietoernooi met veel flair en bravoure zijn wedstrijden. Als basisspeler was hij bovendien betrokken bij alle drie goals. "Het is aardig gegaan", aldus Kluivert. "Ik heb geprobeerd datgene te doen wat ik ook bij Ajax heb laten zien. Als buitenspeler het team helpen en aanvallend mijn bijdrage leveren. Met twee assists en een verdiende penalty kan ik tevreden zijn."

Justin Kluivert: twee assists en een versierde penalty in het kwalificatietoernooi.

Dat kan hij zeker. Onder 19 miste door blessures zeker in aanvallend opzicht een aantal belangrijke spelers (Javairo Dilrosun, Tahith Chong, Jelle Duin, Teun Bijleveld), maar Kluivert en ook debutant Ferdi Kadioglu pakten het prima op. "Mijn doel was met dit team het EK halen en dat is gelukt. Ook complimenten voor de verdedigers, want we hebben de nul gehouden. Heel knap hoe de jongens achterin dat hebben volgehouden. Met zo'n achterhoede is het voor aanvallers natuurlijk fijn spelen."

Onmogelijke spagaat

En dan het EK, dat in de eerste twee weken van juli in Georgië wordt gehouden en nog altijd niet op de officiële internationale speeldagenkalender van UEFA voorkomt. Zowel Bijlow als Kluivert maakte een Europese eindronde met Oranje onder 17 mee. Natuurlijk willen ze ook met Onder 19 een gooi doen naar de titel, maar ook zij weten dat het toernooi in de zomer - als de clubs de voorbereiding op het nieuwe seizoen hebben gestart - plaatsvindt.

Voor de spelers is het een onmogelijke spagaat. "Natuurlijk speel ik graag op het EK", zegt Bijlow. "Een mooi toernooi met het nationale team op het allerhoogste niveau. Maar de club heeft het voor het zeggen. Zo heb ik geen idee wat er met Feyenoord en de keepers gebeurt. Als je als jonge speler voelt dat je de kans krijgt, moet je die ook pakken."

Het EK met onder 17 was mooi vorig jaar. Dat wil ik nog wel een keer meemaken

Ook Kluivert voelt het dilemma. "We hebben het er onderling ook over gehad deze week. Ik zou er in Georgië gewoon heel graag bij willen zijn en samen met deze groep het EK spelen. Aan de andere kant zou je ook voor de club kunnen kiezen als je daar kansen krijgt. Maar wellicht heb ik het niet voor het zeggen en wordt de keuze voor mij gemaakt. We zullen zien. Het EK met Onder 17 vorig jaar was in ieder geval heel mooi om mee te maken en dat wil ik nog wel een keer."

Nederland-Griekenland Nederland-Griekenland Zakelijk gelijkspel brengt Onder 19 opnieuw naar het EK. Lees het volledige wedstrijdverslag.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen