Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Zakelijk gelijkspel brengt Onder 19 opnieuw naar het EK

Francis Grondhuis
KNVB Media
28 maart 2017, 20:00
2:12

Voor het derde jaar op rij heeft Oranje onder 19 zich voor het EK geplaatst. - Foto: KNVB Media

Op koele en zakelijke wijze heeft het Nederlands elftal onder 19 jaar zich verzekerd van deelname aan het Europees kampioenschap in Georgië deze zomer. De ploeg van KNVB-coach Maarten Stekelenburg had dinsdag tegen Griekenland aan een punt genoeg om zich te plaatsen en precies dat scenario kwam uit. Beide ploegen kwamen in Assen niet tot scoren (0-0), maar de bloemen en felicitaties waren voor Oranje.

Degenen die deze week tijdens de Eliteronde het Griekse team in actie hadden gezien, voorspelden al dat het een lastige klus zou worden voor de Oranjetalenten. Dat werd al snel bevestigd op met ruim 3.500 toeschouwers het volgepakte complex van Achilles 1894. Nadat Nederland sterk opende met een vlammend schot op de paal van Joël Piroe, ontspon zich een stevig duel waarin beide ploegen aan elkaar gewaagd waren.

Middenvelder Toon Koopmeiners krijgt de felicitaties na het bereiken van het EK.

Helleense storm bleef uit

Nederland liet voorin Jöel Piroe en Justin Kluivert veelvuldig switchen, terwijl Ferdi Kadioglu in een vrije rol tussen de linies zwierf.  Het meeste gevaar kwam van de linkerflank waar linksback Owen Wijndal veelvuldig opdook in de vrije ruimte. Tot veel echt uitgespeelde kansen leidde dat echter niet. Sterker, aan de andere kant ontstonden net zo goed een paar penibele situaties voor keeper Justin Bijlow.

Het lukte Onder 19 voor rust maar niet om werkelijk de controle over het duel te krijgen. "Het was wat stroef", erkende coach Stekelenburg. Je maakt bij dit soort wedstrijden een duidelijk plan, maar de ervaring leert dat het altijd anders loopt dan gedacht."

Na de pauze kreeg zijn ploeg veel meer grip op de wedstrijd. Waar iedereen een flinke Helleense storm had verwacht - bij winst waren de de Grieken immers verzekerd van het EK - was het Nederland dat het initiatief pakte en de Grieken op eigen helft terugdrong. Achterin werd door het opnieuw sterk spelende verdedigende blok geen enkele kans weggegeven, terwijl aan Nederlandse zijde Rodney Kongolo en Justin Kluivert uitstekende kansen kregen.

Rick van Drongelen, leider van de ijzersterke laatste linie van Onder 19.

Kadioglu mist penalty

De allergrootste mogelijkheid lieten de Oranjetalenten echter liggen. Tien minuten voor tijd veroverde Dani de Wit de bal op het middenveld, stuurde Kluivert de diepte in, die op zijn beurt Piroe op maat bediende. De PSV'er omspeelde de Griekse keeper Siampanis, maar werd in het strafschopgebied onderuit gehaald: penalty. Ferdi Kadioglu, die zaterdag tegen Oekraïne nog raak schoot vanaf de penaltystip, ging opnieuw achter de bal staan, maar schoot het buitenkansje te slap in waardoor de keeper redding bracht.

Ferdi Kadioglu miste jammerlijk vanaf de strafschopstip.

Een domper, want Onder 19 hield het duel op deze manier onnodig spannend. Maar ook in de laatste tien minuten bleef de ploeg eenvoudig overeind. En dat was tekenend voor de wijze waarop het team zich deze week in Assen en Harkema manifesteerde. Eigenlijk tekenend voor het gehele seizoen tot dusver.

Onder 19 staat dit seizoen vaak aan de goede kant van de score, maar vindt niet eenvoudig het net. De elf gespeelde interlands leverden zestien doelpunten op, waarbij de 4-0 zege in de EK-kwalificatie op San Marino als een uitschieter gold. Ook in deze Eliteronde kwam de ploeg moeizaam tot scoren: slechts drie keer. Kansen dienden zich genoeg aan, maar de afwerking liet te wensen over. Bovendien brak de ploeg tegen Finland en Oekraïne beide keren pas in de slotfase de ban.

Beste acht van Europa

Wij hebben in de Eliteronde heel weinig kansen weggegeven. Dat is de basis van wedstrijden winnen.

Je zult coach Stekelenburg er niet over horen klagen. Op dit niveau - de hoogste jeugdcategorie in het internationale voetbal - gaat het puur om het resultaat. De feiten liegen niet. Onder 19 gaat naar het EK en behoort dus momenteel tot de beste acht landen van Europa. "Wij hebben deze drie wedstrijden in de Eliteronde heel weinig kansen weggegeven. Dat is de basis van wedstrijden winnen. Aanvallend hadden we spelers die vanuit het niets iets konden creëren, maar ook via de combinatie kwamen we tot kansen."

De teamspirit die het taaie Onder 19 in het toernooi toonde, was van doorslaggevend belang. "Deze jongens willen stuk voor stuk ontzettend graag winnen", aldus Stekelenburg. "Dat merk je aan alles. Ze spreken elkaar aan en zijn bezig met elkaar. Niet alleen op het veld, maar ook in de kleedkamer en het hotel. Het is een hecht team, dat kon vandaag iedereen op het veld zien."

Linksback Owen Wijndal speelde een sterk toernooi.

EK begin juli in Georgië

De EK-eindronde vindt komende zomer plaats in Georgië. De speelsteden zijn hoofdstad Tbilisi, Gori, Rustavi en Mtskheta. Het toernooi begint op 2 juli en eindigt op 15 juli met de finale in het Mikheil Meskhi Stadion in Tbilisi. Voor Onder 19 opnieuw een kans op de EK-titel te veroveren, iets wat Nederland in deze leeftijdscategorie nog nooit voor elkaar kreeg.

Onder 17 kroonde zich tweemaal tot Europa's beste (2011, 2012), Jong Oranje eveneens (2006, 2007) en natuurlijk won ook het 'grote' Oranje in 1988 het Europees kampioenschap. De erelijst van Oranje onder 19 is na tien EK-deelnames nog blanco. Wie Stekelenburg in Georgië tot zijn beschikking heeft, is nog de vraag. "Ik ga er vanuit dat alle jongens graag meewillen naar het EK. We gaan de komende tijd met de clubs in gesprek om te kijken wat er mogelijk is."

Justin & Justin Justin & Justin Justin Bijlow en Justin Kluivert, opvallend duo in succesvol Onder 19.

Statistieken Statistieken Bekijk de opstelling en de statistieken van het EK-kwalificatieduel Nederland-Griekenland (0-0).


ONTVANG LIVE UPDATES TIJDENS DE WEDSTRIJD

Blijf op de hoogte van al het nieuws rond het Nederlands elftal en het Nederlands vrouwenelftal!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen