Oranje onder 19 zet reuzenstap naar derde EK-eindronde op rij

Francis Grondhuis
25 maart 2017, 19:45
1:53

Matchwinner Ferdi Kadioglu viert zijn feilloos benutte strafschop voor Oranje onder 19. - Foto: KNVB Media

Geduld bewaren en vertrouwen op de goal die uiteindelijk wel valt. Met dat recept stevent het Nederlands elftal onder 19 jaar af op de derde EK-deelname op rij. Dinsdag volstaat een gelijkspel tegen Griekenland om komende zomer opnieuw met de beste acht jeugdploegen van Europa te strijden om de Europese titel.

Na de nipte 1-0 overwinning op Finland boekte de ploeg van KNVB-coach Maarten Stekelenburg zaterdag in het Friese Harkema de tweede zege van het EK-kwalificatietoernooi. Het goudhaantje van de dag heette Ferdi Kadioglu. Zijn twee treffers, in de laatste tien minuten van de wedstrijd, brachten Oekraïne uiteindelijk op de knieën: 2-0.

Klasse beter

Maar wat moesten de 1254 toeschouwers op het knusse complex van Derde divisionist Harkemase Boys daar lang op wachten. En wat moesten de Oranjetalenten daarvoor zelf oneindig de discipline houden en het geduld bewaren. Nederland was een klasse beter dan Oekraïne, zowel in voetbaltechnisch als fysiek opzicht.

Grote kopkans voor Dani de Wit.

Zeker in de eerste 45 minuten kwam Onder 19 uitermate volwassen voor de dag. De strategie in de lentezon van sportpark De Bosk bleek meteen vanaf de aftrap helder. Achterin de boel stevig dichthouden en in de aanval de ruimte via de vleugels zoeken. Dat leverde bij vlagen goed voetbal én een viertal goed uitgespeelde kansen op. Grote kopkansen voor Kaj Sierhuis en Dani de Wit verdienden een beter lot, evenals de inzet van De Wit - op slag van rust - die een fractie te laat kwam inglijden op een scherpe voorzet van Justin Kluivert.

Waken voor tevredenheid

"We zaten er bovenop, veroverden elke tweede bal en kregen de kansen. Het enige wat ontbrak was een goal", constateerde ook coach Stekelenburg. In de rust waarschuwde hij zijn ploeg voor te veel tevredenheid. "Dat kan namelijk altijd een gevaar zijn na zo'n goede eerste helft." En dat bleek. Zo flitsend als het eerste deel verliep, zo stroef kwam Nederland na rust op gang.

Rodney Kongolo speelde een ijzersterke partij.

De kansen bleven lange tijd uit, maar Onder 19 bleef vol strijd zoeken naar de verlossende goal. Daarbij leunde het stevig op de solide verdedigende linie die - gesecondeerd door de sterke verdedigende middenvelder Rodney Kongolo - nauwelijks iets weggaf. Dat sterke blok achterin gaf de ploeg het nodige vertrouwen dat de aanvallers nog wel een beslissing konden forceren. "Erg knap dat we het geduld bewaarden en de controle hielden", vond Stekelenburg.

Kluivert en Kadioglu breken de ban

Pas in de 80e minuut werd de ban gebroken toen Kluivert - door het inbrengen van Mitchell van Bergen nu vanaf de linkerflank opererend - zich in het strafschopgebied met een gewiekste individuele actie langs drie man wurmde en over de knie werd gelegd: strafschop. Dat buitenkansje werd vervolgens door Kadioglu koel verzilverd. Zijn strakke inzet vanaf elf meter belandde hoog in de rechterhoek.

Een bevrijdende treffer die acht minuten later navolging kreeg. Opnieuw stond Kluivert, die niet eens een heel beste wedstrijd speelde, aan de basis. Het nieuwe jeugdidool betoverde het Harkemase publiek én zijn directe tegenstander met een aka en leverde vervolgens de bal panklaar op het hoofd van Kadioglu: 2-0 en drie uiterst belangrijke punten in de tas.

Linksback Owen Wijndal knuffelt Justin Kluivert na diens goede actie die een penalty opleverde.

Nu de Grieken nog

We gaan tegen Griekenland niet op een gelijkspel spelen.

Daarmee heeft het nog ongeslagen Oranje nog één concurrent over in de strijd om de groepswinst in deze Eliteronde. Met zes punten uit twee duels gaat Nederland aan kop, gevolgd door Griekenland en Oekraïne die beide drie punten verzamelden. Van Oekraïne heeft Nederland niets mee te duchten, aangezien het onderling resultaat in Oranjes voordeel is. Griekenland kan nog wel roet in het eten strooien, maar zal dinsdag in Assen wel van Nederland moeten winnen.

Voor Onder 19 is een gelijkspel voldoende om het gewenste EK-ticket te bemachtigen. "Maar daar gaan wij niet op spelen", zegt Stekelenburg. "We zullen altijd op de aanval spelen, maar wel geconcentreerd en georganiseerd. Net als vandaag. Dat past precies bij de kwaliteiten van deze ploeg."

Zondag blazen de Oranjetalenten even uit op het TT-circuit van Assen. Een paar uur na de start van het nieuwe Formule 1-seizoen in Melbourne stappen zij zelf op het befaamde racecircuit van Drenthe in de bolides voor een paar snelle rondjes. Daarna gaat de focus vol op het afsluitende duel van de Eliteronde met Griekenland.

Goudhaantje Kadioglu Goudhaantje Kadioglu "Ik wil dolgraag naar het EK." Lees de reactie van de jeugdinternational na zijn twee goals tegen Oekraïne.

Statistieken Statistieken Bekijk de opstelling en statistieken van de EK-kwalificatiewedstrijd Onder 19 - Oekraïne.