Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Knokkend Oranje onder 19 boekt gewenste toernooistart

Francis Grondhuis
KNVB Media
23 maart 2017, 19:15
4:03

Justin Kluivert: populair en beslissend voor Oranje onder 19. - Foto: KNVB Media

"Justin, Justin." Afgewisseld door "Kluivert, Kluivert." De onbetwiste publieksmagneet van het Nederlands elftal onder 19 jaar was tijdens de openingswedstrijd van het EK-kwalificatietoernooi zonder twijfel Justin Kluivert. En warempel, de populaire Ajacied speelde tegen Finland ook nog eens een beslissende rol in de fortuinlijke maar dikverdiende 1-0 zege.   

Terwijl de 2.060 toeschouwers zich op Sportpark Marsdijk in Assen al verzoenden met een doelpuntloos gelijkspel, werd Kluivert twee minuten voor tijd door Ferdi Kardioglu over de linkerflank perfect de diepte ingestuurd. Waarna het Oranje onder 19 eindelijk een beetje meezat. Kluiverts lage voorzet werd namelijk door de Finse verdediger Juhani Pikkarainen ongelukkig achter diens eigen doelman geschoven: 1-0.

Dure punten

Zo'n eerste wedstrijd is en blijft lastig.

Opluchting alom in het Oranjekamp dat de eerste drie winstpunten in de race naar het Europees kampioenschap dankbaar in ontvangst nam. "Natuurlijk zijn we opgelucht", beaamde coach Maarten Stekelenburg met een glimlach. "Zo'n eerste wedstrijd op een toernooi is en blijft lastig. Verlies je, dan heb je een probleem. Speel je gelijk, dan zit je in het toernooi en als je wint, pak je meteen dure punten", aldus Stekelenburg die in deze Eliteronde nogal wat vaste krachten moet missen.

Hét gespreksonderwerp in de Nederlandse voetbalwereld was deze week Matthijs de Ligt. Zeventien jaar en door bondscoach Danny Blind opgeroepen voor Oranje. Dat betekende ook dat Onder 19 zijn aanvoerder razendsnel zag doorstromen naar het allerhoogste segment van het interlandvoetbal, met als consequentie dat het team deze week in Assen en Harkema zonder de vroegrijpe Ajacied het EK-ticket moet zien veilig te stellen.

Ervaren achterhoede, ook zonder De Ligt

Aanvoerder Rick van Drongelen.

Het ontbreken van De Ligt tijdens de Eliteronde is echter niet de grootste aderlating voor Onder 19. In de achterhoede zit coach Stekelenburg namelijk ruim in zijn opties. Sterker, de viermansverdediging die hij tegen Finland het veld in stuurde, kan méér Eredivisie-ervaring overleggen dan De Ligt. Utrechter Giovanni Troupée heeft 33 duels in de benen, Sherel Floranus en Rick van Drongelen - het centrale duo van Sparta Rotterdam - respectievelijk 18 en 25 wedstrijden, terwijl linksback Owen Wijndal namens AZ tegen PSV debuteerde op het hoogste niveau.

Nee, Stekelenburg had juist in de voorste regionen een lastige klus te klaren. De voorhoede die hij een half jaar geleden in de eerste kwalificatieronde als eerste keus bestempelde, zit nu geblesseerd thuis. De doelgerichte rechtsbuiten Javairo Dilrosun, de meevoetballende spits Jelle Duin en de kwikzilverachtige linksbuiten Tahith Chong. Alle drie door blessures - soms voor langere tijd - uitgeschakeld.

De vervangers Ferdi Kadioglu, Joël Piroe, Justin Kluivert en Odysseus Velanas kwamen tegen de Finnen ook wat onwennig uit de startblokken. Ze kregen te maken met verdedigers die fysiek een streepje voor hadden, terwijl eigen individuele acties vaak te ver werden doorgevoerd. Sowieso had Onder 19 in de beginfase moeite controle te krijgen over de wedstrijd. Naarmate de eerste helft vorderde slaagde de ploeg daar beter in en kreeg ze via Velanas twee goede kansen. De nummer tien had na een half uur pech dat zijn schot van dichtbij werd geblockt door een Finse verdediger en zag zes minuten voor rust, na goed doorzetten, zijn schot via de keeper op de paal belandden.

Ferdi Kadioglu met een stijlvolle actie.

Dotten van kansen

Onder 19 kon zichzelf echter vooral in de periode na rust verwijten dat het de kansen liet liggen. Drie dotten van kansen kreeg de ploeg in de eerste tien minuten na de hervatting, maar Piroe, Troupée en Velanas misten de rust om van dichtbij af te ronden. Ook Dani de Wit en invaller Kaj Sierhuis waren nog dicht bij de verlossende goal, maar ook zij faalden in de afwerking.

Daardoor ging de klok op het hoofdveld van Achilles 1894 steeds meer tegenwerken, terwijl ook de Finnen zich niet onbetuigd lieten en tot tweemaal toe de lat raakten. Stekelenburg was dan ook beducht voor een tegentreffer. "We wilden in ieder geval absoluut niet verliezen. De controle die we voelden, mochten we niet uit handen geven. Ik vond al dat we te veel weggaven."

'Karakter getoond'

Stekelenburg wilde het ontbreken van belangrijke spelers niet als excuus opvoeren voor de moeizame wedstrijd. "Wat je met name mist, is dat die jongens al een jaar bij de groep zaten en we zaken met elkaar hadden afgestemd. Dat moet nu opnieuw met de nieuwe jongens. Maar deze wedstrijd vroeg erom dat we moesten knokken om tot een resultaat te komen. Dat we uiteindelijk scoren omdat we tot op het eind toe karakter hebben getoond, is ook heel mooi."

Zaterdag speelt Onder 19 de tweede wedstrijd van het kwalificatietoernooi. Dan nemen de Oranjetalenten het op het terrein van Harkemase Boys op tegen Oekraïne. Het duel in Friesland begint om 17.00 uur. Dinsdag is Griekenland in Assen de derde en laatste opponent van de Eliteronde.

Statistieken Statistieken Bekijk de opstelling en statistieken van Onder 19 tegen Finland.

Dani de Wit Dani de Wit Lees de reactie van de middenvelder na de hardbevochten zege op Finland. "We moesten er vol opklappen."


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen