Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Proper en Braaf: dromen van Brazilië

Ruud Scheper
KNVB Media
7 september 2019, 18:45

Jayden Braaf snelt langs Andres Jasson. - Foto: KNVB Media

Het was wel even balen. Jayden Braaf draait er niet omheen. Terwijl hij zijn ploeggenoten deze zomer de Europese titel zag winnen, zat hij met een geopereerde schouder thuis voor de tv in Manchester. “Maar ik heb echt wel gejuicht hoor." Hij lacht. "En hopelijk komt er straks nog een herkansing.”

Ik wil mee naar Brazilië

Zaterdagmiddag in Assen heeft Braaf er overduidelijk zin in. Vanaf minuut één gaat hij als een raket over het veld en drijft hij zijn tegenstanders met talloze dribbels, acties en voorzetten tot waanzin. Hij moet ook wel, vertelt de vleugelspeler. “Ik wil na het EK niet nóg een toernooi missen. Ik wil mee naar Brazilië. Dan moet ik me dus laten zien waar het kan.”

Vertrouwde bodem

In Assen is de aanvaller bovendien terug op vertrouwde Nederlandse bodem, nadat hij nu iets meer dan een jaar geleden de overstap maakte van PSV naar Manchester City. Een goede keuze, vindt hijzelf. “Ik merk dat ik steeds sterker wordt en de club heeft me beloond met een nieuw contract. Dat zegt ook wel iets.” Maar dat het altijd gemakkelijk is, daar in Engeland, ver weg van vrienden en familie? “Nee, dat is wel eens lastig”, beaamt hij. “Want ja, ik mis mijn vriendin, vrienden en familie natuurlijk. Maar het is het waard. Ik ga vol voor mijn kansen om bij City in het eerste te kunnen spelen.”

Naoufal Bannis miste een strafschop voor Oranje.

Was hij donderdag in het treffen met Denemarken nog invaller, dit keer mag hij van coach Peter van der Veen starten vanaf het begin. “Ik denk dat ik een belangrijke rol heb gespeeld vandaag. We hadden ook genoeg kansen, maar we maken ze niet. Waar hem dat in zit? Focus.” Dat het ook anders kan, zag hij tijdens het EK. “Ik heb heel erg genoten van dit team afgelopen zomer. Toen was die focus er wel en moet je kijken wat het heeft opgeleverd.”

Effectieve Amerikanen

Die mening is ook Dirk Proper toebedeeld. “En vandaag kwam Amerika er ook hele gedeeltes niet aan te pas hè”, nuanceert hij de 1-3 nederlaag. “Maar voetbal is een momentenspel. En zij waren effectiever, schoten drie van hun drie kansen wel raak. Dat was het verschil.”

Dirk Proper schudt een tegenstander van zich af.

Het WK winnen is ambitieus ja, maar zeker niet onmogelijk

Anders dan Braaf was Proper wel onderdeel van de groep die in mei de EK-titel won. Maar na de poulefase, waarin hij twee keer als basisspeler mocht starten, was zijn aandeel in het vervolg beperkt, met alleen nog een invalbeurt in de finale. “Ja dat was wel lastig ja. Natuurlijk is het mooi om onderdeel te mogen zijn van een groep die het EK wint, maar liever had ik meer gespeeld, daar ben ik eerlijk in. Aan de andere kant, je doet het samen. Ook de wissels hebben een aandeel in het succes gehad.”

Ambitieus maar niet onmogelijk

Reikhalzend kijkt hij uit naar het WK in Brazilië, dat eind oktober voor Oranje van start gaat. “Aan het begin van het proces hebben we tegen elkaar gezegd dat we het EK en het WK wilden winnen. Dat eerste is gelukt, we gaan er vol voor om ook het tweede te bereiken. Ambitieus ja, maar zeker niet onmogelijk. Met de kwaliteiten die we in deze groep hebben, maken we echt een goede kans.”

Zeldzame nederlaag voor flink gewijzigd Onder 18 Zeldzame nederlaag voor flink gewijzigd Onder 18 Lees hier het wedstrijdverslag.

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen