Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Zeldzame nederlaag voor flink gewijzigd Onder 18

Ruud Scheper
KNVB Media
7 september 2019, 17:30

Momahed Taabouni en Joost de Schutter balen. Oranje onder 18 gaat met 1-3 onderuit. - Foto: KNVB Media

Het is even wennen voor Oranje onder 18. Vaak wordt er namelijk niet verloren. Maar tegen de Verenigde Staten moet het team van KNVB-coach Peter van der Veen zaterdag toch echt het hoofd buigen; 1-3.

Oranje begint met een flink gewijzigd team aan de tweede van drie vriendschappelijke oefeninterlands. Van de elf die donderdag aan de aftrap verschenen in de met 2-1 gewonnen wedstrijd tegen Denemarken staat er slechts één wederom aan de aftrap in Assen: Naoufal Bannis.

Penalty

Uitgerekend diezelfde Bannis is na zeven minuten de held, wanneer hij in de zestien gretig over de armen van VS-goalie Chituru Odunze gaat. Strafschop, oordeelt scheidsrechter Yannick van der Laan en daar is geen speld tussen te krijgen. Bannis zelf plaatst zich achter de bal, maar ziet tot zijn afgrijzen dat Odunze de bal uit de hoek wegplukt. 

De basiself voorafgaand aan het duel met de VS.

Nederland treurt niet en wordt niet veel later opnieuw gevaarlijk. Met vlot combinatievoetbal speelt de ploeg van Van der Veen door de defensieve linies van de Amerikanen. Zo is Syb van Ottele bijvoorbeeld gevaarlijk, wanneer Dirk Proper de bal breed legt en hij vol uithaalt. Met gevaar voor eigen leven duikt Ethan Dobbelaere voor de bal, waardoor uiteindelijk niet meer dan een corner resteert.

Op achterstand

Dan, volledig uit het niets, ligt de bal ineens op de stip aan de andere kant. Andres Jasson heeft goed naar Bannis gekeken en zoekt en vindt de knie van Daijiro Chirino. Captain Kobe Hernandez-Foster doet wat Bannis vanaf elf meter naliet: scoren. Vastbesloten om de gelijkmaker nog voor de rust op het bord te zetten, zoekt Oranje direct weer de aanval, maar achtereenvolgens Braaf, Soulyman Allouch en Bannis weten het net niet te vinden. Vooral de laatste kans is een grote, wanneer Bannis door Allouch prachtig met buitenkantje rechts wordt weggestoken en zichzelf fraai vrijkapt, maar weer moet de spits zijn meerdere erkennen in de Amerikaanse goalie.

Soulyman Allouch juicht nadat hij Onder 18 op gelijke hoogte heeft gebracht.

Na de pauze is het even schrikken, wanneer Jonathan Tomkinson opvallend vrij mag inkoppen. Tot zijn opluchting ziet doelman Tein Troost de bal echter net langs de voor hem goede kant van de paal vliegen. Het duurt even voor Oranje weer gevaarlijk wordt, maar als het echt even aanzet, is het direct raak. Braaf komt naar binnen en behoudt goed het overzicht, waarna Allouch de gelijkmaker binnenschiet: 1-1.

Bittere pil

Erop en erover denkt heel Assen, maar wat volgt is een bittere pil. Niet Oranje maar Team USA gaat er met de volle buit vandoor, wanneer Jasson van dichtbij raak prikt; 1-2. Als Troost een paar minuten voor tijd de bal uit een voorzet zo maar voor de voeten van Gilbert Fuentes slaat en de spits simpel raak schiet in het dan lege doel, houden veel mensen het voor gezien.

Syb van Ottele in duel met doelpuntenmaker Andres Jasson.

Bij die 1-3 blijft het ook. Maandag mag Oranje op herkansing, wanneer Mexico op bezoek komt op sportcomplex de Bosk in Harkema. De aftrap van dat duel is, net als donderdag, om 18:30 uur.

Proper en Braaf: hopen op Brazilië Proper en Braaf: hopen op Brazilië Lees hier de reacties van Jayden Braaf en Dirk Proper.

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk hier de statistieken van Nederland - VS.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen