Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 18 pas laat langs stugge Denen

Ruud Scheper
KNVB Media
5 september 2019, 20:30

De basiself voorafgaand aan het duel met Denemarken. - Foto: KNVB Media

Oranje onder 18 heeft in Harkema Denemarken met 2-1 verslagen. De regerend Europees kampioen onder 17 jaar had het niet gemakkelijk met de stugge opponent, maar won wel, via treffers van Melayro Bogarde en Naci Ünüvar.

De zomer kon niet stuk voor de mannen van Oranje onder 17. Niet alleen greep de equipe van coach Peter van der Veen de EK-titel – de tweede op rij voor Nederland in deze leeftijdscategorie –, door de prestaties plaatste de ploeg zich ook nog eens voor het WK, dat in oktober en november in Brazilië gehouden zal worden. Om zich goed voor te bereiden op dat prestigieuze toernooi schoof de KNVB de hele groep mét de begeleiding door naar Oranje onder 18, waarmee het dezer dagen achtereenvolgens Denemarken, VS en Mexico treft in Harkema, Assen en weer Harkema.

Vertrouwd beeld

Hoewel Oranje onder 18 het donderdagavond op sportpark De Bosk ten opzichte van het succesvolle EK moet stellen zonder aanspeelpunt Brian Brobbey, middenvelder Ian Maatsen en verdediger Neraysho Kasanwirjo ontstaat in de eerste tien minuten een vertrouwd beeld: met snel combinatievoetbal probeert Nederland de vijandelijke linies te slechten, terwijl de opponent zich vooral beperkt tot het indammen van zo veel dadendrang.

Lang duurt het dan ook niet voor de eerste echt grote kans zich aandient. Een Deense verdediger ziet spits Naoufal Bannis over het hoofd en bijna wordt hem dat fataal. Het is aan doelman Andreas Jungdal te danken - hij sluit vliegensvlug zijn benen - dat de thuisploeg niet al binnen vijf minuten op voorsprong staat.

Peter van der Veen zag zijn ploeg met 2-1 winnen van Denemarken.

Hoewel Oranje de bovenliggende ploeg blijft, weet het in het vervolg echter ineens nauwelijks nog gevaarlijk te worden. Bij de eerste echt serieuze kans aan de andere kant is het wel raak. Uit een pijlsnelle counter ziet Mads Kristian Hansen doelman Calvin Raatsie te ver uit zijn doel staan. Zijn lob is even geplaatst als dodelijk: 0-1.

Snel antwoord

Het antwoord laat niet lang op zich wachten. Via een knal vanuit een moeilijke hoek van Mohamed Taabouni komt Oranje bijna langszij, maar met zijn vingertoppen weet Jungdal het projectiel over de lat te werken. Het blijkt uitstel van executie, want niet veel later is het alsnog raak, als Melayro Bogarde een hoekschop achter de Deense doelman knikt; 1-1. Bijna gaat Oranje ook nog met een voorsprong rusten, wanneer een uithaal van captain Kenneth Taylor van richting wordt veranderd en ternauwernood uit de korte hoek kan worden gegraaid door de uitblinkende Jungdal. 

Mohamed Taabouni was een paar keer dicht bij een treffer, maar kwam uiteindelijk niet tot scoren.

Met Jayden Braaf en Youri Regeer voor Sontje Hansen en Joost de Schutter probeert Nederland na de rust het tempo op te voeren. Weer resulteert het al vlot in een grote kans. De voorzet van Taabouni is op maat, maar Bannis stuit van dichtbij andermaal op de Deense goalie, die vliegensvlug zijn doel is uitgekomen. Aan de andere kant kruipt Denemarken na een uur spelen weer eens uit z’n schulp, maar Raatsie is tot tweemaal alert. Eerst redt hij bij een poging van dichtbij en even later is de doelman snel zijn doel uit als een Deense aanvaller gevaarlijk achter de verdediging van Oranje opduikt.

Ünüvar profiteert

Direct blijkt waarom de Denen hun verdedigende stellingen niet graag willen verlaten, want precies op het moment dat ze iets verder naar voren stappen, slaat Nederland toe. Braaf zet aan de rechterkant de turbo even aan en de tot dan toe foutloze Jungdal blijkt daarvan zo onder de indruk dat hij pardoes de bal door zijn handen laat glippen. Ünüvar maakt dankbaar gebruik van het buitenkansje: 2-1.

Het blijkt de beslissing, want nimmer komen de Denen in de slotfase nog in de buurt van het doel van Raatsie. Oranje des te vaker bij het Deense doel, maar een vrije trap van Taabouni spat uiteen op de paal, terwijl een knal van Steven van der Sloot eindigt op de vuisten van Jungdal. Zaterdag neemt Onder 18 het op tegen de Verenigde Staten. Dat duel wordt gespeeld op het terrein van Achilles 1894 in Assen en begint om 15:00 uur.

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk hier de statistieken van Nederland - Denemarken.

'Nog één doel te gaan' 'Nog één doel te gaan' Lees hier het interview met verdediger Devyne Rensch.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen