Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 18 sluit seizoen in stijl af met 2-0 zege op Italië

Francis Grondhuis
KNVB Media
22 maart 2019, 21:15

Onder 18 speelde in Katwijk de laatste interland van het seizoen. - Foto: KNVB Media

Met een klinkende overwinning op Italië heeft het Nederlands elftal onder 18 jaar een streep gezet onder het interlandseizoen. De Oranjetalenten waren in de Katwijkse mist met 2-0 te sterk voor de Azzurrini dankzij late treffers van Omar Rekik en debutant Jasper Dahlhaus die een penalty benutte.

De zege werd door Onder 18 luidkeels en uitbundig gevierd. Een begrijpelijke emotie, want het vriendschappelijke treffen op het complex van Quick Boys kende wel wat scherpe randjes hier en daar. Terwijl de mistflarden als witte wieven over de duinen rondwaarden, gingen beide teams er stevig in, met pittige overtredingen aan weerzijden. Bovendien was de ploeg van coach Mischa Visser erop gebrand de laatste interland van het seizoen goed af te sluiten.

Dat voornemen was in de eerste fase binnen de lijnen terug te zien. Onder 18 ging energiek en gemotiveerd de strijd aan, zonder dat het veel noemenswaardige momenten voor de goal opleverde. Visser: "We hadden meer initiatief kunnen nemen. De strijd en beleving was goed, maar als het aan de bal beter was geweest, dan win je dit soort wedstrijden gewoon makkelijker." Toch kwamen ook de Italianen nauwelijks in de buurt van keeper Joey Koorevaar. Het spektakel werd voor de tweede helft bewaard. 

Het basisteam van Onder 18 in de zeemist van Katwijk.

Rake kopbal

Daarin had spits Immanuel Pherai in de 54e minuut de openingstreffer op zijn schoen, maar hij werkte een voorzet van Damian Timan hard naast. Halverwege de tweede helft moest Nederland het initiatief meer en meer aan de Italianen laten, maar ook zij hadden het vizier niet op scherp. In een tijdsbestek van vijf minuten kregen zij vier uitstekende mogelijkheden, waarbij Koorevaar onder meer een laag schot op knappe wijze uit zijn doel hield. 

Daarna was het weer de beurt aan Onder 18. In de 76e minuut had Toure de bal van dichtbij voor het inkoppen, maar de Italiaanse goalie Matteo Soncin kon er na de stuit nog net een hand achter krijgen. In de corner die daarop volgde, kopte centrale verdediger Omar Rekik wél raak: 1-0. In de slotfase kwam Onder 18 niet meer in de problemen. Ook niet nadat Italië Daniel Maldini - zoon van AC Milan-icoon Paolo Maldini - binnen de lijnen bracht.

Verdediger Omar Rekik nam de openingstreffer voor zijn rekening.

Gouden debuut

Nederland hield controle, kreeg via Vicente Besuijen nog een aardige kans en kon het duel in blessuretijd vanaf de strafschopstip beslissen na hands van verdediger Leonardo Raggio. Dat buitenkansje werd door de ploeg gegund aan debutant Jasper Dahlhaus die net een paar minuten in het veld stond. Van zenuwen had hij geen last, want de speler van Vitesse schoot de penalty hard en zuiver in de hoek: 2-0.

"Illustrerend voor de sfeer in deze groep dat de jongens de penalty aan Jasper gunden", vond coach Visser. "Ze mochten onderling bepalen wie hem zou nemen en aanvoerder Quinten Timber gaf de bal aan Jasper. Dat is mooi."

Mischa Visser.

Visser was vooral opgetogen over de manier waarop Onder 18 zich dit seizoen heeft ontwikkeld. "We hadden een moeilijke start aan het begin tijdens het toernooi in Frankrijk, qua scorend vermogen en beleving. Nadat Onder 17 vorig naar de Europese titel veroverde, stroomden een aantal jongens meteen door naar Onder 19. Andere spelers gingen naar dit team dat natuurlijk geen kwalificatiewedstrijden speelt. Daar hadden ze het even lastig mee, maar gaandeweg kregen we de stijgende lijn te pakken. Daarom hoopten we hier vooraf op een goede pot en een overwinning, ter illustratie van die progressie. De energie, strijd en passie die we daarbij hebben getoond is heel goed."

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van de oefeninterland tussen Nederland en Italië (2-0).

Lees ook Lees ook Vicente Besuijen (AS Roma): 'We hebben op z'n Italiaans gestreden'

De Oranje ClubCard, exclusief voor Oranjefans

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen