Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Geen bronzen medaille voor Onder 17 na nederlaag tegen Frankrijk

Ruud Scheper
KNVB Media
17 november 2019, 21:00

Arnaud Kalimuendo Muinga loopt weg na één van zijn drie doelpunten. - Foto: FIFA/Getty Images

Oranje onder 17 is er in Brazilië niet in geslaagd om beslag te leggen op het brons. De equipe van KNVB-coach Peter van der Veen moest in de troostfinale haar meerdere erkennen in Frankrijk. Een hattrick van Arnaud Kalimuendo Muinga werd Oranje fataal; 3-1

De ontgoocheling was enorm donderdag na de uitschakeling via strafschoppen tegen Mexico. Maar, zo zei trainer Peter van der Veen al snel, het vizier moest worden gericht op Frankrijk. “Brons is nu het hoogst haalbare, dus daar moeten we vol voor gaan.”

Terug in de basis

In vergelijking met de halve finale kon Van der Veen weer een beroep doen op Ki-Jana Hoever en Kenneth Taylor. Eerstgenoemde miste het duel met Mexico vanwege een schorsing, terwijl Taylor met griep op bed lag. Gelukkig voor de aanvoerder was hij snel genoeg hersteld om wel weer mee te kunnen doen aan de laatste wedstrijd van Oranje op het WK.

De basiself voorafgaand aan het duel met Frankrijk.

In Estadio Bezerao was het Frankrijk dat de eerste kans van de wedstrijd kreeg. Vogelvrij dook Nathanaël Mbuku na een minuut of zeven op voor de goal van Calvin Raatsie, maar de linksbuiten bleek daar zelf zo van te schrikken dat hij niet verder kwam dan een mislukte poging, die zonder problemen door de goalie uit de lucht kon worden geplukt.

Prachtig wippertje

De eerste beste kans voor Oranje was wel direct raak. Met een heerlijke steekpass zette Taylor Mohamed Taabouni vrij voor Darren Lima Semedo. De behendige aanvaller keek op, zag de doelman uit zijn goal stormen en liftte de bal met een prachtig wippertje buitenkant rechts over hem heen; 1-0.

Mohamed Taabouni lift de bal over de uitstormende Darren Lima Semedo; 1-0.

Het duurde niet lang voor Frankrijk een antwoord gevonden had en de aanval voorafgaand aan de gelijkmaker was al even fraai als de openingstreffer. Met een vernuftig steekpassje lanceerde Lucien Agoumé linksback Melih Altikulac richting de achterlijn. Daar aangekomen trok de verdediger de bal terug op Arnaud Kalimuendo Muinga, die de verre hoek zocht en vond; 1-1.

Frankrijk neemt afstand

In het vervolg van de eerste helft hielden beide teams elkaar redelijk in evenwicht, zonder tot al te grote kansen te komen. Dat veranderde na de pauze. Frankrijk schoot uit de startblokken en was via Mbuku dicht bij een voorsprong. De buitenspeler nam uit een moeilijke hoek verrassend het doel van Raatsie onder vuur en zag zijn inzet op de buitenkant van de paal uiteenspatten.

Arnaud Kalimuendo Muinga knikt al vallend zijn derde van de middag binnen; 1-3.

Die waarschuwing was niet aan Oranje besteed, want niet veel later lag de 1-2 alsnog in het net. Uit een vrije trap van Oranje schakelde Frankrijk razendsnel om. Waniss Taibi leek zelf te gaan schieten, maar legde de bal slim breed op Kalimuendo Muinga. De aanvaller had van dichtbij weinig moeite om Raatsie opnieuw te verschalken.

Plaaggeest Kalimuendo Muinga

Van der Veen schakelde direct en bracht Naoufal Bannis voor Naci Ünüvar. Het leverde Oranje vrijwel meteen een kans op, maar Lima Semedo bleek op zijn post. Aan de andere kant was het wel raak en weer was het plaaggeest Kalimuendo Muinga die de trekker overhaalde. De aanvaller reageerde het meest attent toen Raatsie een geweldige knal van Adil Aouchiche met moeite tegen de lat had gewerkt en kopte al vallend de 1-3 binnen.

Kenneth Taylor en Ki-Jana Hoever keerden terug in de basis, maar konden een 1-3 nederlaag niet voorkomen.

Lang kon Oranje daar aanvallend weinig tegenover stellen, maar tien minuten voor tijd had Bannis de aansluitingstreffer ineens op zijn schoen. Opnieuw bleek Lima Semedo echter een niet te nemen horde. Het bleek het laatste wapenfeit, waardoor Frankrijk eindigde als derde en Oranje genoegen moest nemen met een vierde plaats op het WK.

'Gevochten als leeuwen' 'Gevochten als leeuwen' Lees hier de reacties van KNVB-coach Peter van der Veen en doelpuntenmaker Mohamed Taabouni.

Statistieken Statistieken Kijk hier voor de statistieken van het duel tussen Nederland en Frankrijk.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen