Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 17 treurt: 'Zo dichtbij maar toch zo ver weg'

Ruud Scheper
KNVB Media
15 november 2019, 6:30

Foto: FIFA/Getty Images

Oranje onder 17 leek donderdagavond tijdens het WK in Brazilië met één been in de finale te staan, maar een vrije trap van Mexico en een verloren penaltyreeks verder en de ploeg van coach Peter van der Veen zakte verslagen naar het gras.

Soms is topsport niet eerlijk. Dat hebben wij vanavond helaas ervaren

“Zo dichtbij, maar toch zo ver weg”, somberde Van der Veen na afloop van de thriller. Eén moment spookte daarbij steeds door zijn hoofd. Het moment dat Devyne Rensch op de rand van de zestien een tackle inzette, de scheidsrechter even door liet spelen, maar toch besloot dat het een overtreding was. “Soms is topsport niet eerlijk. Dat hebben wij vanavond helaas ervaren.”

Vizier niet op scherp

Dat die ene vrije trap Oranje uiteindelijk de das omdeed had het ook deels aan zichzelf te wijten. Kansen waren er genoeg, zo zag ook de coach, maar in de afronding ging het te vaak mis. “We hadden een paar goede kansen, maar het vizier stond niet op scherp. Gelukkig maken we dan wel de 1-0. Dan hoop je hem over de streep te trekken, maar helaas gebeurde dat niet.”

Peter van der Veen probeert aanvoerder Mohamed Taabouni te troosten nadat Oranje de finale is misgelopen.

In de penaltyreeks die volgde, ging Nederland uiteindelijk ten onder. Keeper Calvin Raatsie pakte nog wel twee strafschoppen, maar dat bleek niet voldoende voor een plek in de finale. “We hebben er goed op getraind”, vertelde Van der Veen. “Ik neem niemand iets kwalijk, want ze nemen hun verantwoordelijkheid. En iedereen die in zo’n situatie is geweest, weet welke invloed die spanning heeft op je benen.”

Vol voor het brons

Terwijl de klap nog in volle hevigheid nadreunde, probeerde de coach de blik alweer te richten op de laatste wedstrijd, die in de strijd om het brons. “We zijn nog niet klaar. We gaan nog steeds voor het hoogst haalbare. Dat is nu de derde plek. Win je die wedstrijd, dan kun je met opgeheven hoofd uit Brazilië vertrekken.”

We zijn nog niet klaar. We gaan nog steeds voor het hoogst haalbare

De strijd om de derde en vierde plaats tegen Frankrijk wordt in meerdere opzichten een bijzondere. Met de wedstrijd komt na drie en een half jaar een einde aan de samenwerking tussen de coach en de spelersgroep als Van der Veen zich gaat bezighouden met het nieuwe Onder 17. “We hebben een reis van drie en een half jaar met elkaar gehad. Dat doet wel wat met me ja. Ik hoop dat als de jongens later terugdenken aan deze periode dat ze het vooral fijn hebben gehad en dat ze wat geleerd hebben.”

Waardig aanvoerder

Bij terugkeer in het hotel stond Kenneth Taylor de groep op te wachten. De captain was ziek thuisgebleven en had zo de halve finale moeten missen. “Hij heeft koorts en als je dan je bed uitkomt om je team te steunen in deze tijd, dan ben je een waardig aanvoerder.”

Oranje onder 17 loopt WK-finale mis Oranje onder 17 loopt WK-finale mis Lees hier het wedstrijdverslag.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen