Oranje onder 17 loopt WK-finale mis na verloren penaltyreeks

Ruud Scheper
14 november 2019, 22:45

Oranje onder 17 loopt de WK-finale mis. Mexico neemt de strafschoppen beter. - Foto: FIFA/Getty Images

Oranje onder 17 is er niet in geslaagd de finale van het WK in Brazilië te bereiken. In de ijzingwekkend spannende halve finale tegen Mexico was Oranje duidelijk de bovenliggende partij, maar moest het zijn meerdere erkennen in de Mexicaanse opponent in de strafschoppenreeks die volgde. Daardoor bleek de halve finale, net als in 2005, het eindstation.

Ontroostbaar waren ze na de verloren penaltyreeks, de mannen van Oranje onder 17. Zeker in de tweede helft had de ploeg van KNVB-coach Peter van der Veen het duel naar zijn hand gezet, maar de beloning volgde niet. Ruw spatte de WK-droom uiteen. Wat rest is de strijd om het brons, zondag om 19:00 uur.

Hoever geschorst, Taylor ziek

In de halve finale moest Oranje het stellen zonder de geschorste Ki-Jana Hoever en captain Kenneth Taylor, die ziek in het hotel was achtergebleven. De plaats van Hoever werd overgenomen door Steven van der Sloot, Taylor werd vervangen door de in de basis teruggekeerde Melayro Bogarde. Dat betekende dat Youri Regeer weer een linie naar voren schoof.

Mohamed Taabouni keerde na zijn schorsing terug in de basiself.

Ook voorin was er een wijziging in de basiself. De terugkeer van Mohamed Taabouni ging ten koste van Soulyman Allouch. De aanvaller, aanvoerder bij afwezigheid van Taylor, begon als rechtsbuiten, waardoor de overige aanvallers op dezelfde positie konden blijven staan als tijdens het uitstekende optreden van vier dagen eerder.

Leep kopballetje

Tegen het stug verdedigende Mexico bleek het nog niet zo gemakkelijk om tot kansen te komen, zo bleek in het eerste kwart van de wedstrijd. Jayden Braaf was gevaarlijk met een leep kopballetje, maar keeper Eduardo García Mendoza lette goed op. Ondertussen bleef het oppassen voor de counter; een les die Van der Veen en zijn ploeg hadden geleerd in het treffen begin september, dat met 1-2 verloren ging. Oranje domineerde destijds, maar ging wel ten onder door twee pijlsnelle Mexicaanse aanvallen.

Calvin Raatsie keepte attent, maar had in de slotfase geen antwoord op de vrije trap van Efrain Alvarez .

In Brasilia had Onder 17 haar zaakjes wat dat betreft prima op orde. Een attente ingreep van doelman Calvin Raatsie smoorde een vlotlopende aanval in de kiem, terwijl een vrije trap op de rand van de zestien een meter of twee over zijn doel vloog. En dat was het wel van Mexicaanse zijde.

Oranje dichtbij openingstreffer

Nederland was in het vervolg van de eerste helft wél twee keer dicht bij een doelpunt, maar eerst werd een treffer van Naci Ünüvar afgekeurd. De kleine linksbuiten kopte van dichtbij raak, maar knikte de bal volgens de scheidsrechter uit de handen van Mendoza. Niet veel later nam Braaf na een sublieme aanval de bal vol op de pantoffel. Rakelings scheerde het projectiel langs de voor Nederland verkeerde kant van de paal.

Ian Maatsen wist zijn strafschop wel te benutten, maar het bleek niet voldoende voor een plek in de finale.

Ook na de pauze bleef het spelbeeld ongewijzigd, met veel balbezit voor Oranje en het op een snelle uitbraak loerende Mexico. Maar het was juist Nederland dat met een snelle omschakeling gevaarlijk werd. Na een onschadelijk gemaakte corner van de Mexicanen werd Sontje Hansen de diepte in gestuurd. De topschutter van dit toernooi bediende Regeer op maat met een perfecte voorzet, maar de middenvelder knalde vrij voor Mendoza de bal wat ongecontroleerd over.

Plotselinge kansenregen

Oranje treurde niet en trok de gashendel nu vol open. Wist de ploeg van Van der Veen maar mondjesmaat tot kansen te komen in het eerst uur, nu reeg het de kansen binnen het tijdsbestek van een paar minuten ineens aaneen. Zo raakte Regeer van dichtbij de lat, had Hansen de bal voor het inkoppen en was ook Braaf opnieuw gevaarlijk.

Oranje juicht als de openingstreffer is gevallen.

De openingstreffer kon eigenlijk niet uitblijven en het was uitgerekend Bogarde die aan de basis stond van het doelpunt. De verdediger hield de bal eerst knap binnen, snelde vervolgens op de achterlijn langs zijn directe tegenstander en trok de bal voor, waar hij via Regeer of een Mexicaans been tegen de touwen sloeg. Hoe het ook zij; Oranje had de dikverdiende voorsprong te pakken.

Mexico komt terug

Lang kon Oranje evenwel niet genieten van de voorsprong. Een overtreding van Devyne Rensch leverde Mexico een vrije trap op net buiten de zestien. De ingevallen topscorer Efrain Alvarez krulde de bal knap over de muur achter de kansloze Raatsie. Gelukkig voor Oranje stond de keeper een paar minuten later goed op te letten bij een nieuwe standaardsituatie van Mexico, anders had het maar zo op achterstand kunnen staan. Met een katachtige reflex hield hij zijn ploeg op de been.

Oranje onder 17 kijkt vol spanning toe tijdens de penaltyreeks.

Omdat er geen beslissing meer viel in de reguliere speeltijd moesten strafschoppen uitwijzen wie er naar de finale ging. En was het al bloedstollend spannend geweest in de eerste negentig minuten, in de penaltyreeks kwam daar nog een schepje bovenop. Na twee missers van beide kanten moest Regeer scoren om Oranje in de race te houden. Het lukte niet, waardoor de halve finale, net als in 2005, het eindstation bleek voor Nederland.

'Zo dichtbij maar toch zo ver weg' 'Zo dichtbij maar toch zo ver weg' Lees hier de reactie van KNVB-coach Peter van der Veen.

Statistieken Statistieken Kijk hier voor de statistieken van het duel tussen Mexico en Nederland.