Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 17 wervelt langs Paraguay en bereikt halve finale WK

Ruud Scheper
KNVB Media
10 november 2019, 22:30

Onder 17 viert feest na de openingstreffer. - Foto: Soccrates Images

Oranje onder 17 heeft zich zondagavond ten koste van Paraguay geplaatst voor de halve finale van het WK in Brazilië. Een wervelend optreden leverde een even fraaie als verdiende 4-1 overwinning op. Donderdagavond volgt de halve finale tegen de winnaar van het duel tussen Zuid-Korea en Mexico, dat vannacht gespeeld wordt.

KNVB-coach Peter van der Veen had wat te puzzelen voorafgaand aan de kwartfinale tegen Paraguay. Niet alleen betekende de schorsing van Mohamed Taabouni de entree van Soulyman Allouch, ook wisselden alle andere aanvallers van positie. Naci Ünüvar verkaste van de rechter- naar zijn geliefde linkerkant, Jayden Braaf schoof door naar de spits en doelpuntenmachine Sontje Hansen zakte een linie naar de nummer tien-positie.

Uitstekend begin

De verandering van vleugel deed Ünüvar in ieder geval overduidelijk goed, want meer dan ooit tevoren op dit WK liet hij zich gelden. En ook Jayden Braaf was vanaf minuut één dreigend vanuit zijn nieuwe positie. Sowieso begon Oranje uitstekend aan het treffen, met een knal van Kenneth Taylor, die luttele centimeters langs de verkeerde kant van de paal scheerde, als meest treffende bewijs.

De basiself voorafgaand aan de kwartfinale tegen Paraguay. Foto: FIFA/Getty Images.

Paraguay wachtte ondertussen rustig af, loerend op een counter. Als een verrassing kwam dat overigens niet voor Van der Veen en zijn mannen. De coach had zijn mannen herhaaldelijk gewezen op de speelwijze én het gevaar van de Zuid-Amerikanen. Toch trapte Oranje alsnog bijna in de uitgezette val toen een onderschepte breedtebal van Youri Regeer op de middellijn werd opgepikt door Diego Torres en slechts enkele seconden later tegen de paal werd geknald door Diego Duarte.

Vijftien doelpogingen

Oranje raakte niet van slag door het voorval en ging onverdroten door op de ingezette weg. Vijftien keer nam het uiteindelijk het doel van Paraguay voor de pauze onder vuur. Na goed doorzetten was onder andere Braaf dicht bij de openingstreffer, terwijl er even later een flitsende reflex nodig was van Paraguay-goalie Ángel González om Sontje Hansen van het scoren te houden.

Sontje Hansen was wederom trefzeker. Foto: FIFA/Getty Images.

Het bleek uitstel van executie want na een half uur lag de bal alsnog in het net. Op aangeven van Kenneth Taylor kapte Ki-Jana Hoever naar binnen en drukte hij prachtig af; 1-0. Niet lang daarna leek Oranje op een 2-0 voorsprong te komen, maar de treffer van Hansen, op aangeven van Ünüvar, werd geannuleerd. Braaf stond in de baan van het schot en hinderde daardoor de doelman, zo was de lezing. En eerlijk is eerlijk, daar was wel wat voor te zeggen.

Vreugde en verdriet

Lang had Hansen niet nodig om nogmaals en nu definitief op het scoreformulier te komen. Na een steekpassje van Braaf wipte de topscorer van het WK opnieuw raak. Dat niet alles een doelpunt oplevert wat Hansen aanraakt, bleek op slag van rust, toen de doelpuntenmachine van een meter of vijf de bal over het lege doel schoot. Het bleek een dure misser, want volkomen uit het niets stond het in de extra tijd ineens 2-1. Na een miscommunicatie tussen Devyne Rensch en keeper Calvin Raatsie kon Duarte de bal simpel over de doellijn lopen.

Spits Jayden Braaf zorgde voor de beslissing; 3-1. Foto: FIFA/Getty Images.

Hing Paraguay na de 2-0 als een geslagen bokser in de touwen, de aansluitingstreffer – hoe gelukkig ook – gaf de ploeg nieuwe moed. Dat het beschikte over veel mentale veerkracht had het overigens ook al in de achtste finale getoond tegen Argentinië. Een kansloos ogende 2-0 achterstand werd toen weggepoetst en omgetoverd in een knappe 2-3 overwinning. Oranje was gewaarschuwd!

Oranje loopt uit

Stormachtig kwam Paraguay uit de kleedkamer, maar na een dreigende eerste paar minuten was het weer Oranje dat de klok sloeg. Na een schitterende aanval via Taylor en Hansen kreeg Ünüvar zijn voet net niet tegen de bal, terwijl de meegesnelde Taylor in de rebound de bal nipt over de lat tilde. De derde goal kon eigenlijk niet uitblijven en deed dat ook niet. Braaf schoot op aangeven van Ünüvar raak, maar weer gooide de VAR roet in het eten. Dit keer was dat op z’n zachtst gezegd discutabeler.

Het slotakkoord was voor Naci Ünüvar. Foto: FIFA/Getty Images.

De tweede afgekeurde goal betekende dat Oranje wel degelijk moest blijven oppassen voor een tegentreffer. Dat bleek eens te meer toen Diego Garcete de lat boven Raatsie teisterde en binnen een minuut Matías Torales de keeper tot een knappe redding dwong. Paraguay leek daarmee de aanzet te geven tot een slotoffensief, maar kreeg het deksel op de neus toen Braaf opnieuw het net vond. Ditmaal telde het doelpunt wel. Het betekende de nekslag voor de Zuid-Amerikanen, die in de slotfase ook de 4-1 van Ünüvar nog moesten slikken. Oranje blijft daardoor op koers voor het grote einddoel; de wereldtitel. Donderdag volgt de halve finale tegen de winnaar van Zuid-Korea - Mexico. Aanvang 20:30 uur.

Ouderwets avondje Oranje onder 17 Ouderwets avondje Oranje onder 17 Lees hier de reactie van KNVB-coach Peter van der Veen.

Statistieken Statistieken Kijk hier voor de statistieken van het duel tussen Nederland en Paraguay.

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen