Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Hattrick Hansen helpt Onder 17 naar kwartfinale WK

Ruud Scheper
KNVB Media
6 november 2019, 2:00
2:55

Sontje Hansen wordt gekust door Soulyman Allouch na de 1-3. - Foto: FIFA/Getty Images

Oranje heeft de achtste finale op het WK tegen recordkampioen Nigeria met 1-3 gewonnen. Met drie doelpunten hielp Sontje Hansen de ploeg van coach Peter van der Veen naar de kwartfinale, waarin het Paraguay of Argentinië zal treffen.

Tegen Senegal was hij nog gepasseerd, maar in de laatste poulewedstrijd tegen de VS keerde hij op ijzersterke wijze terug in de basiself. En die vorm had Sontje Hansen, gelukkig voor Oranje, duidelijk meegenomen naar de achtste finale.

Maatsen terug, Bogarde niet

Van der Veen had in de achtste finale weer de beschikking over Ian Maatsen en Melayro Bogarde. Van het duo, dat nog geschorst was voor het treffen met de VS, keerde Maatsen terug op zijn vertrouwde positie op het middenveld. Youri Regeer, basisklant in de tweede en derde poulewedstrijd, zakte een linie terug. Dat ging ten koste van Bogarde, die op de bank plaats moest nemen.

De basiself voorafgaand aan het duel met Nigeria.

Nauwelijks was de wedstrijd begonnen of Jayden Braaf zocht en vond Hansen. De man in vorm draaide knap weg en schoot feilloos raak. Niet lang daarna was het alweer gelijk. Olakunle Olusegun kreeg te veel ruimte en schoot van buiten de zestien hard raak. "We waren slordig aan de bal en kwamen te veel in de omschakeling", legde Van der Veen de vinger op de zere plek. "En juist daar is Nigeria heel goed in."

Razendsnel antwoord

Gelukkig voor Oranje had Hansen opnieuw razendsnel een antwoord paraat. Een vrije trap van Kenneth Taylor werd door Ki-Jana Hoever met het hoofd teruggelegd, waar de bal voor de voeten van Hansen belandde. De aanvaller dacht niet na en ramde de bal langs de handen van de kansloze Daniel Jinadu.

Ki-Jana Hoever was verantwoordelijk voor de assist bij de 1-2.

In het heerlijke voetbalgevecht dat volgde, deden beide ploegen weinig voor elkaar onder. Vijfvoudig wereldkampioen Nigeria zette alles op alles om opnieuw een gelijkmaker te forceren, maar moest steeds zijn meerdere erkennen in de uitstekend keepende Calvin Raatsie. Aan de andere kant was ook Oranje meerdere malen gevaarlijk, maar een doelpunt bleef vooralsnog uit.

Wedstrijd beslist

Dat veranderde een kwartier voor tijd. Na een goede dribbel van Soulyman Allouch, die na de pauze de vervanger was van Naci Ünüvar, kwam de bal voor de voeten van Mohamed Taabouni. De technisch zeer vaardige aanvaller kapte naar zijn rechterbeen en haalde uit, maar trof daarbij de uitgestoken hand van een verdediger van Nigeria. Penalty, zo oordeelde de VAR en na het zien van de beelden ging de scheidsrechter daarin mee.

Nederland viert feest na de tweede goal van Sontje Hansen.

Vol vertrouwen plaatste Hansen zich achter de bal. Vier goals maakte hij al in de afgelopen twee duels en daar kwam er nog één bij. Opnieuw kiezelhard jaagde de spits de bal langs de kansloze Jinadu; 1-3. De zege kwam daarna geen moment meer in gevaar, waardoor Oranje zich plaatste voor de kwartfinales. Daarin treft het zondagavond om 20:30 uur Argentinië of Paraguay. De twee Zuid-Amerikaanse landen staan in de nacht van donderdag op vrijdag tegenover elkaar.

Van der Veen tevreden over teamprestatie en blij met Hansen Van der Veen tevreden over teamprestatie en blij met Hansen Lees hier de reactie van coach Peter van der Veen.

Statistieken Statistieken Kijk hier voor de statistieken van het duel tussen Nigeria en Nederland.

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen