Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 17 geniet: 'Dit is iets wat je nooit meer vergeet'

Ruud Scheper
KNVB Media
19 mei 2019, 21:00

Oranje onder 17 werd door een 4-2 overwinning op Italië voor de tweede keer op rij Europees kampioen. - Foto: Sportsfile/UEFA

Hij had wel een traantje gelaten. KNVB-coach Peter van der Veen draaide er niet omheen. “Dit is iets waar we de afgelopen drie jaar naar toe hebben gewerkt. Als het dan zo mag eindigen… Dat is echt onbeschrijfelijk. Dit is iets wat die jongens hun hele leven niet meer vergeten.”

Samen met de staf en de spelersgroep stelde hij doelen op aan de vooravond van het seizoen. Het EK bereiken, het EK winnen en vervolgens nog het WK winnen. “Zonder doelen bereikt je niets”, verklaart hij. “Je hebt iets om naar toe te werken. Dat is prettig.” Het resultaat mag er wezen. Van der Veen lacht. “Ik heb het al wel gevoeld, maar het echte besef moet nog komen.”

We scoren op de juiste momenten

In het begin was het even zoeken, zag ook de coach. “Maar we scoren op de juiste momenten. Als je me had gezegd dat we met 3-0 zouden gaan rusten, dan had ik je echt niet geloofd.” Het eerste doelpunt kwam voor rekening van Sontje Hansen. Na een poging van Naoufal Bannis was de vleugelaanvaller zeer alert. “Ik gokte erop dat die keeper hem zou loslaten”, bekent hij. “En dat gebeurde.”

Sontje Hansen juicht nadat hij Oranje op voorsprong heeft gezet.

Vervolgens was het een koud kunstje om de bal over de doellijn te werken. Wat er toen door hem heen ging? Hij schudt zijn hoofd. “Geen idee. Allerlei dingen, maar precies weet ik het niet meer. Ik weet nog wel wanneer ik dacht dat we hem hadden, de titel. Toen we de 3-0 maakten. Misschien was dat ook wel de reden dat we na de rust wat verslapten.”

Raatsie onderscheidt zich

Daarmee legde de doelpuntenmaker de vinger op de zere plek, want na de pauze was Oranje een tijdlang geen schim van de ploeg die voor de rust Italië bij tijd en wijle op een hoopje speelde. Sterker nog, nu moest Oranje achteruit, terwijl Italië de aansluitingstreffer zocht en vond.

De cruciale redding van Calvin Raatsie waarmee hij de 3-2 voorkomt.

Dat het niet verder kwam dan de 3-1 was te danken aan keeper Calvin Raatsie. Met een geweldige reflex hield hij Lorenzo Colombo van zijn tweede doelpunt af. Een doelpunt die Oranje ongetwijfeld nog verder in de problemen zou hebben gedrukt. “Dat was lekker”, geniet de doelman. “Melayro (Bogarde red.) had hem al goed naar de zijkant gedrukt, maar het was een belangrijk moment, dat klopt.”

Genieten van het positiespel

Niet veel later zag Raatsie hoe invaller Naci Ünüvar het duel in het slot gooide. “Geweldig voor hem”, genoot de doelman vanaf de andere kant van het veld mee. “Ik sta sowieso regelmatig te genieten van het positiespel van dit team. Helemaal als een aanval bij mij begint. Dat maakt het extra speciaal.”

Peter van der Veen toont trots de beker.

Wat de kracht is van deze ploeg? Raatsie hoeft er niet lang over na te denken. “Dat we zo’n hecht geheel vormen. Dat zie je ook na afloop. Iedereen is blij en feest mee. Ook de jongens die misschien wat minder minuten hebben gemaakt dit toernooi. Zij hebben ook een belangrijk aandeel gehad. We doen het echt als team, dat maakt ons zo sterk.”

Onder 17 houdt woord en prolongeert de EK-titel Onder 17 houdt woord en prolongeert de EK-titel Lees hier het wedstrijdverslag.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen