Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 17 houdt woord en prolongeert de EK-titel

Ruud Scheper
KNVB Media
19 mei 2019, 19:15
3:01

Oranje juicht. De beker is binnen. - Foto: Sportsfile/UEFA

“Wij worden Europees kampioen”, zo klonk het vol bravoure uit de monden van de spelers van Oranje onder 17 voorafgaand aan het EK in Ierland. Grootspraak? Nee, zo bleek een dikke twee weken later. Door een even knappe als verdiende 4-2 zege op Italië in de finale wisten de Nederlandse talenten de EK-titel opnieuw te veroveren.

Het team van KNVB-coach Peter van der Veen herhaalde daarmee het kunststukje dat de ploeg van Kees van Wonderen vorig jaar uithaalde in Engeland. Ook toen was Italië de tegenstander in de finale en ook toen trok Oranje aan het langste eind, al had het daar wel penalty’s voor nodig. Net als in 2012 wist Nederland zo de titel te prolongeren. Een geweldige prestatie die slechts drie keer eerder werd behaald. Naast Nederland, lukte alleen Portugal en Spanje dat.

Wervelend begin

Dit keer besliste Onder 17 het duel al in de reguliere speeltijd en op de zege was helemaal niets af te dingen. Eigenlijk alleszeggend was een statistiek over de kansenverhouding die verscheen na 26 minuten voetballen. Doelpogingen Nederland: 9, doelpogingen Italië: 0. Oranje had de Italianen vrijwel vanaf de start bij de keel gegrepen en was niet meer van plan los te laten.

Oranje onder 17 voorafgaand aan het duel.

Niet verwonderlijk was het dan ook dat Oranje na twintig minuten op een 1-0 voorsprong kwam. Na eerdere kansen voor Mohamed Taabouni en captain Kenneth Taylor was het Sontje Hansen die Nederland aan de leiding bracht. Een vlotlopende aanval dwars door het Italiaanse centrum kwam via Brian Brobbey en Taabouni voor de voeten van Naoufal Bannis. Diens inzet werd nog gekeerd door doelman Marco Molla, maar op de rebound van Hansen moest ook de goalie het antwoord schuldig blijven.

Even oppassen geblazen

Na een poging van Brobbey, die vanuit een moeilijke hoek maar net voorlangs schoot, was het even oppassen geblazen aan de andere kant van het veld. Een kunstzinnig hakje van Nicolò Cudrig bij de eerste paal bracht de hartslag omhoog, terwijl een paar minuten later Melayro Bogarde maar net kon voorkomen dat Sebastiano Esposito het doel van Calvin Raatsie onder vuur kon nemen.

Naoufal Bannis zet Oranje op 2-0.

Op die twee momenten na was het Oranje dat de klok sloeg en ook verdiend op een 2-0 voorsprong kwam. Na een overtreding op Bannis, mikte Ki-Jana Hoever een vrije trap buiten bereik van Molla in de korte hoek. De bal spatte uiteen op de paal. Kennelijk had alleen Bannis met die mogelijkheid rekening gehouden, want de spits was alles en iedereen te snel af; 2-0.

Maatsen knalt raak

Kon het nog mooier? Ja, zo luidde het volmondige antwoord. Het werd zelfs 3-0 op slag van rust. Een afgeslagen bal belandde voor de voeten van Ian Maatsen. Tegen Zweden had de middenvelder al laten zien over een geweldige afstandsknal te beschikken en nu deed hij dat nog eens dunnetjes over. Met een fenomenale pegel buitenkant voet liet hij Molla van een meter of 25 volstrekt kansloos.

Ian Maatsen bracht de stand op 3-0.

Daarmee leek de finale eigenlijk al voor de rust gespeeld, maar Italië wilde van geen opgeven weten. En het kreeg loon naar werken, want nadat aanvaller Esposito na een minuut of tien een werkelijk niet te missen kans toch om zeep wist te helpen, was het invaller Lorzenzo Colombo die vanuit de draai ineens prachtig uithaalde; 3-1

Italiaanse stormloop

Het bleek het startsein van een ware stormloop op het doel van Raatsie, die met een knappe reflex op een poging van Colombo voorkwam dat Italië nog verder dichterbij kwam. Oranje hapte naar adem en kwam eigenlijk uit het niets op een 4-1 voorsprong. Verantwoordelijk voor die goal was invaller Naci Ünüvar, die koud in het veld met zo’n beetje zijn eerste balcontact Nederland in veilige haven schoot.

Devyne Rensch kan niet voorkomen dat het doel van keeper Calvin Raatsie wordt bestookt.

Daarmee was het duel echt gespeeld. Geen moment kwam Italië nog in de buurt van een slotoffensief. Sterker nog, de fraaiste aanval van de avond moest nog komen. Via verschillende schijven werd Brobbey helemaal vrijgespeeld, maar de spits – normaal toch zo trefzeker – schoot vrij voor Molla de bal tegen de keeper en ook de rebound van Ünüvar was een prooi voor de goalie, die daarmee erger voorkwam.

Doel twee behaald

Vlak voor tijd maakte Colombo er na een foute uittrap van Raatsie nog 4-2 van, maar niemand die erom maalde bij Oranje. Doel twee van de drie was behaald: het winnen van het EK. Op naar doel nummer drie; het winnen van het WK eind november in Brazilië.

Onder 17 geniet: 'Dit is iets wat je nooit meer vergeet' Onder 17 geniet: 'Dit is iets wat je nooit meer vergeet' Lees hier de reacties van trainer Peter van der Veen, keeper Calvin Raatsie en doelpuntenmaker Sontje Hansen.

Statistieken Statistieken Bekijk de opstelling en statistieken van het EK-duel tussen Nederland en Italië.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen