Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 17 opnieuw naar de EK-finale!

Ruud Scheper
KNVB Media
16 mei 2019, 19:30
2:06

Mohamed Taabouni schoot Oranje in de 89e minuut naar de finale. - Foto: UEFA

Oranje heeft zich net als vorig jaar geplaatst voor de finale van het EK. Met een bekeken schuiver bezorgde Mohamed Taabouni de mannen van KNVB-coach Peter van der Veen vlak voor tijd een minimale, maar dikverdiende 1-0 zege op Spanje.

Onder 17 heeft het lastig in de eerste deel van het duel met de Spaanse leeftijdsgenoten. Het frivole aanvalsspel dat de ploeg heeft laten zien in de voorgaande wedstrijden en waarmee het zich ten koste van België overtuigend plaatste bij de laatste vier, blijft vooralsnog uit.

Alle hens aan dek

De eerste kans van de wedstrijd is dan ook voor Spanje en het is gelijk alle hens aan dek voor Oranje. Een bal vanaf de vleugel komt voor de voeten van Roberto Navarro. De aanvaller heeft de hoek voor het uitkiezen, maar schuift de bal net voorlangs. Een paar minuten later duikt de Spaanse middenvelder opnieuw gevaarlijk op voor doelman Calvin Raatsie. De goalie komt vliegensvlug uit zijn doel en weet zo de aanval in de kiem te smoren.

De basiself voorafgaand aan het duel.

Na 25 minuten wordt Oranje voor het eerst gevaarlijk als een vrije trap vanaf het middenveld met het hoofd wordt verlengd door de meegekomen Melayro Bogarde. De verdediger stuurt de bal naar de andere kant richting Sontje Hansen, maar die komt een teenlengte tekort om de aanval te bekronen met een doelpunt.

Kans nummer twee

Kans nummer twee laat wat minder lang op zich wachten. Ian Maatsen rukt op door de as van het veld en bedient Naoufal Bannis op maat, maar in kansrijke positie maait de aanvallende middenvelder van Oranje compleet langs de bal heen, waardoor de mogelijkheid verloren gaat. Spannend is het in het vervolg van de eerste helft wel, maar op een schotje van Benat Turrientes dat simpel kan worden opgepakt door Raatsie, gebeurt er weinig voor beide doelen.

Anass Salah-Eddine in duel met zijn Spaanse tegenstander.

Dat verandert direct na rust. Met een perfecte bal achter de Spaanse defensie lanceert Mohamed Taabouni goalgetter Brian Brobbey. De aanvaller lijkt op weg naar zijn zeventiende goal in het shirt van Oranje onder 17, maar raakt de bal oog in oog met Ivan Martinez helemaal verkeerd, waardoor de Spaanse doelman de bal vrij simpel kan keren.

Heft in handen

Oranje neemt in het vervolg sowieso het heft steeds steviger in handen. Meer en meer drukken de Oranje-talenten de Spaanse opponent terug richting de eigen doelman. Echt grote mogelijkheden levert het evenwel nog niet op in de eerste fase na de pauze, op die van Brobbey na dan. Een schuiver van Ian Maatsen, die gemakkelijk kan worden opgeraapt door Martinez, en dat is het wel.

Met de komst van Naci Ünüvar neemt de druk alleen maar toe. Het is ook de invaller die het dichtst bij een doelpunt is, vlak na zijn entree. Als een geblokt schot voor zijn voeten belandt, lift hij de bal met binnenkant voet subtiel over Martinez heen, maar het projectiel spat uiteen op de lat boven de doelman.

Goal Taabouni!

Vlak daarna is ook Taabouni heel dicht bij de openingstreffer. De aanvaller omspeelt de ver uit zijn doel gekomen Spaanse doelman, maar ziet zijn schot gekeerd door Joseda, een van de verdedigers die zijn doelman te hulp is geschoten.

Mohamed Taabouni schoot Oranje vlak voor tijd naar de 1-0 zege.

En dan, wanneer iedereen al aan strafschoppen zit te denken, gebeurt het toch. Maatsen legt breed op Taabouni, die zich ontdoet van verdediger Alvaro Carrillo, en de bal in de verre hoek langs de graaiende armen van Martinez schuift. Het is meteen de beslissing. Oranje plaatst zich, net als een jaar eerder, voor de finale van het EK. En daar is, zeker gezien de tweede helft, niets op af te dingen.

‘Deze Cup is voor ons’ ‘Deze Cup is voor ons’ Kenneth Taylor en Naoufal Bannis weten het zeker. Lees hun reacties, en die van coach Peter van der Veen, hier.

Statistieken Statistieken Bekijk de opstelling en statistieken van het EK-duel tussen Nederland en Spanje.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen