Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Weergaloze goals van verdedigers brengen O17 naar halve finale

Ruud Scheper
KNVB Media
12 mei 2019, 22:45

Ki-Jana Hoever maakte de 0-3. - Foto: UEFA

Welke van de twee het mooiste was? “Dan ga ik toch voor die van mezelf”, lacht Anass Salah-Eddine. Zijn collega vleugelverdediger Ki-Jana Hoever kan daar wel mee leven. “Deze gun ik aan Anass.” Hij knipoogt. “Zo vaak scoort hij nou ook weer niet.”

Het bereiken van het WK is al een overwinning op zich

De twee verdedigers zorgen voor twee derde van de Nederlandse productie in de met 0-3 gewonnen kwartfinale tegen België. Vlak voor de pauze is het eerst Salah-Eddine, die op aangeven van Hoever (!) de bal ineens uit de lucht in de verre hoek ramt. “Ik dacht niet na”, vertelt de linksback. Of hij voelde dat hij erin zou vliegen? “Nou eerlijk gezegd ging het zo snel dat ik daar niet eens over na kon denken. Ik kon het eigenlijk niet geloven, pas toen iedereen begon te juichen, wist ik dat het echt gebeurd was.”

Vlugge voetbeweging

Na de pauze gooit Hoever met een al even fraaie treffer het duel in het slot. Met een vlugge voetbeweging zet de rechtsback twee verdedigers op het verkeerde been, waarna hij de bal langs de Belgische doelman Maarten Vandevoordt puntert. “Ik kreeg hem iets tekort van Sontje, waardoor ik niet ineens kon uithalen”, vertelt hij. “Vandaar die beweging.” Uiteindelijk maakte het de treffer alleen maar mooier. Hoever lacht. “Ja, bedankt. Hij zat er lekker in.”

Anass Salah-Eddine zette Oranje kort voor de pauze op 0-2.

Staan meestal de aanvallers in de spotlights, nu zijn het de twee verdedigers die de schijnwerpers op zich weten gericht. Ook wel een keer leuk, vinden ze. “Er is wat meer aandacht voor de jongens voorin”, weet Hoever. “Maar dat is begrijpelijk. Zij maken de meeste doelpunten. Al kan iedereen van dit team een doelpunt maken hoor. Dat zegt ook iets over dit team en hoe compleet het is. En over hoe we de restverdediging hebben geregeld. Wij kunnen als backs vaak aanvallen omdat we weten dat het achterin goed geregeld is.”

Elkaar iets gunnen

Salah-Eddine is het daar roerend mee eens. “En het zegt ook iets over hoe we het elkaar gunnen, denk ik. Dat is ook belangrijk. Als we het team bij elkaar kunnen houden, als we echt één team kunnen blijven, dan maken we een goede kans om het EK te winnen.”

We willen meer; we willen winnen. En ik heb het volste vertrouwen dat ons dat gaat lukken

Prijs nummer één is met het bereiken van de halve finales overigens al binnen. “Een ticket naar het WK in Brazilië”, klinkt het enthousiast. “Dat is al een overwinning op zich”, vindt Hoever. “Het is iets waar je stiekem van droomt. Maar als we daar gaan spelen, willen we dat WK ook winnen. Net als dit EK. We zijn niet tevreden met het bereiken van de halve finales. We willen meer; we willen winnen. En ik heb het volste vertrouwen dat ons dat gaat lukken.”

Uitstekend Onder 17 overtuigend naar de halve finale Uitstekend Onder 17 overtuigend naar de halve finale Lees hier het wedstrijdverslag.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen