Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Uitstekend Onder 17 overtuigend naar de halve finale

Ruud Scheper
KNVB Media
12 mei 2019, 21:45
1:12

Anass Salah-Eddine wordt gefeliciteerd na de 0-2. - Foto: UEFA

Oranje onder 17 heeft zich ten koste van België geschaard bij de beste vier van Europa. De equipe van KNVB-coach Peter van der Veen won volkomen verdiend met 3-0 en plaatste zich daarmee voor de halve finale. Het verzekerde zich door het resultaat en passant ook voor een plekje op het WK, eind dit jaar in Brazilië.

Vanaf minuut één is de kwartfinale tussen België en Nederland een interessante ontmoeting. Maar kansen? Daar moeten de toeschouwers een kleine twintig minuten op wachten. De status quo wordt doorbroken wanneer Sontje Hansen het doel van België voor het eerst onder vuur neemt. Ineens ontbrandt het duel en regent het kansen voor Oranje.

Gehaast over

De eerste echt grote mogelijkheid is evenwel voor de Belgen, als Thibo Baeten eigenlijk per toeval ineens vrij voor Oranje-goalie Calvin Raatsie wordt gezet. De Belgische vleugelaanvaller schiet in kansrijke positie gehaast over. Aan de andere kant van het veld duikt Hansen kort daarna al even vogelvrij voor het vijandelijke doel op, maar zijn inzet kan worden gekeerd door de Belgische doelman Maarten Vandevoordt.

Onder 17 tijdens het Wilhelmus.

Na een klein half uur is het wel raak. Brian Brobbey snelt richting de Belgische doelman, schuift de bal langs diens graaiende handen, maar ziet tot zijn frustratie dat de bal op de paal uiteenspat. Gelukkig voor Oranje en Brobbey is Hansen meegesneld. Zonder problemen prikt hij de bal tegen de touwen; 0-1.

Enorm overwicht

Het blijkt de opmaat tot een enorm overwicht van Oranje. Steviger en steviger nemen de mannen van Van der Veen de Belgen in een houdgreep. Kansen zijn er ook, voor Naoufal Bannis, Brobbey en Mohamed Taabouni onder andere, maar een tweede goal blijft vooralsnog uit.

Daardoor lijkt het ondanks het grote veld- en kansenoverwicht te blijven bij een 0-1 ruststand, maar daar denkt Anass Salah-Eddine anders over. De linksback neemt een voorzet ineens op de pantoffel en ziet het projectiel werkelijk weergaloos in de verre hoek tegen het leer slaan, Vandevoordt kansloos achterlatend.

Vrolijk verder

In het tweede bedrijf gaat Nederland vrolijk verder waar het de eerste helft geëindigd is. Slechts een paar minuten zijn er gespeeld wanneer de eerste grote kans alweer een feit is. Taabouni stuurt Bannis richting Vandevoort, maar de Belgische doelman hoeft niet in actie te komen omdat Bannis de bal net over de lat tilt. Hoe anders is dat weer tien minuten verder, wanneer een van richting veranderd schot richting de kruising zeilt. Met een fenomenale reflex weet de Belgische doelman de 0-3 te voorkomen.

De 0-1 van Sontje Hansen.

Tijd om opgelucht adem te halen, krijgen de Belgen niet. Ook nu rijgen de kansen zich in rap tempo aaneen. Zo schiet Hansen net naast, dwingt Ian Maatsen met een geweldige knal Vandervoordt andermaal tot een redding en kopt Brobbey van dichtbij over.

Prachtige voetbeweging

En de Belgen? Daarvan wordt eigenlijk nauwelijks meer iets vernomen, al probeert de ploeg in de laatste twintig minuten Oranje wat onder druk te zetten. Kansen levert het evenwel niet op, slechts met een enkele spelhervatting wordt het doel van Raatsie bereikt.

Het betekent ook dat België in de jacht op de aansluitingstreffer steeds meer ruimte in zijn rug weggeeft. Lang duurt het niet of dat wordt vakkundig afgestraft. Hansen legt de bal terug op de meegekomen Ki-Jana Hoever, die met een prachtige voetbeweging zichzelf vrijspeelt en de 0-3 binnen knalt. Het blijkt de beslissing in het duel, waardoor Oranje zich probleemloos plaatst voor de halve finale, aanstaande donderdag. De tegenstander in die halve finale zal komen uit de ontmoeting tussen Spanje en Hongarije. 

Weergaloze goals verdedigers brengen O17 naar halve finale Weergaloze goals verdedigers brengen O17 naar halve finale Lees hier de reacties van Ki-Jana Hoever en Anass Salah-Eddine.

Statistieken Statistieken Bekijk de opstelling en statistieken van het EK-duel tussen België en Nederland.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen