Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 17 naar de kwartfinale na 5-2 zege op Engeland

Ruud Scheper
KNVB Media
6 mei 2019, 19:00

Doelpuntenmaker Naoufal Bannis wordt gefeliciteerd met de 2-2. - Foto: UEFA

Oranje onder 17 heeft op magnifieke wijze de kwartfinales van het EK in Ierland bereikt. De ploeg van KNVB-coach Peter van der Veen wervelde zeker na rust langs Engeland en won met 5-2.

Direct vanaf de start vlogen beide teams uit de startblokken. Was het vrijdag tegen Zweden nog eenrichtingsverkeer richting de Zweedse doelman en kon Calvin Raatsie vooral van een afstandje toekijken, nu moest ook de goalie van Oranje flink aan de bak.

Orde op zaken

Raatsie was echter kansloos op de kopbal van aanvoerder Taylor Harwood-Bellis na zes minuten; 0-1. Lang had Nederland niet nodig om orde op zaken te stellen. Drie minuten na de openingstreffer lag de 1-1 al in het net. Brian Brobbey kreeg de bal voor zijn voeten en schoot zo hard in het dak van het doel dat hij het net bijkans doormidden schoot.

De basiself voorafgaand aan het duel.

Na een half uur kwam Engeland opnieuw op voorsprong na een ietwat discutabele strafschop. Weer liet het antwoord van Oranje niet lang op zich wachten. Met een balletje buitenkant voet zoals alleen hij dat kan, zette Naci Ünüvar Ian Maatsen voor het doel. De mee opgestoomde verdediger ramde de bal op de paal, maar zag dat de rebound een prooi was voor Naoufal Bannis; 2-2.

Slim bekeken

Nog was de koek niet op voor de rust. Vlak voor de pauze kwam de bal na een sterke verdedigende actie van Dirk Proper aan de andere kant van het veld voor de voeten van Brobbey. De spits besloot dit keer niet zelf te schieten, maar over het projectiel heen te stappen. Dat was slim bekeken, want Sontje Hansen had op die beweging gerekend en krulde de bal fraai in de verre bovenhoek. Een heerlijk steuntje in de rug, zo vlak voor rust.

De staf van Oranje onder 17 tijdens het Wilhelmus. Tweede van links KNVB-coach Peter van der Veen.

Kort na de pauze kwam Nederland goed weg toen een poging van Miguel Azeez naast Raatsie op de paal uiteenspatte. Dat was het wel wat Engeland betreft, want vanaf dat moment nam Oranje de touwtjes stevig in handen. Eerst vergrootte Brobbey de marge door een strafschop te benutten. Die had Oranje gekregen nadat een voorzet van Ki-Jana Hoever op een Engelse hand belandde; 4-2.

Verzet gebroken

“Daarmee was het Engelse verzet gebroken”, zag Van der Veen. Het duurde dan ook niet lang  voor de 5-2 in het net lag. Een schot van Ünüvar, dat een op het oog gemakkelijke prooi leek voor Louie Moulden, glipte door de handen van de doelman van Engeland. Daarmee was het duel helemaal beslist.

Kansen om de score verder uit te breiden waren er in het laatste half uur genoeg, maar gescoord werd er niet meer. Er was niemand die erom maalde en terecht; Oranje is na twee wedstrijden al verzekerd van een plekje in de kwartfinale. Een topprestatie!

'We willen meer' 'We willen meer' Lees de reacties van coach Peter van der Veen en verdediger Melayro Bogarde.

Statistieken Statistieken Bekijk de opstelling en statistieken van het EK-duel tussen Nederland en Engeland.

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen