Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Overtuigende start voor Onder 17 op EK in Ierland

Ruud Scheper
KNVB Media
3 mei 2019, 20:00

Onder 17 begint met een 2-0 zege aan het EK. - Foto: UEFA

Oranje onder 17 is op overtuigende wijze begonnen aan het EK in Ierland. Zweden werd met 2-0 verslagen en de Scandinaviërs mochten, zeker gezien het spelbeeld voor de pauze, blij zijn dat het daar bij bleef.

Na een eerste speldenprikje van Zweden binnen een halve minuut was het Oranje dat de teugels stevig in handen nam. Aanvalsgolf na aanvalsgolf denderde af op de Zweedse goalie Oliver Dovin, die met kunst en vliegwerk, de nodige mazzel en een paar puike reddingen de eerste dertig minuten zijn doel schoon hield.

Nog geen goal

De aangever was eigenlijk al even logisch; Ünüvar

Zo was er een ingenieus hakje van Naci Ünüvar, na een combinatie met spits Brian Brobbey vlak voor het doel van Zweden, waar de Zweedse verdediger Nicolas Bergmark de bal zonder dat hij het zelf door had uit het doel haalde.

Ki-Jana Hoever kwam veelvuldig op over de rechterkant. - Foto: UEFA

Of wat te denken van de vrije kopkans die Brobbey kreeg op aangeven van Mohamed Taabouni, waarbij Dovin nog net met een uitstekende reflex de bal uit het doel wist te ranselen. Nog dichter bij een goal was Taabouni zelf, die uit de draai de bal ineens richting de verre hoek stuurde, maar teleurgesteld zag dat het projectiel uiteen spatte op de buitenkant van de paal.

Brobbey en Maatsen; de twee doelpuntenmakers.

Ban gebroken

Na 32 minuten werd de ban dan toch gebroken en wie anders dan topschutter Brobbey was het die het vonnis velde. De aangever was eigenlijk al even logisch; Ünüvar. Met een bekeken steekpassje zette de vleugelaanvaller zijn spits vrij voor Dovin en nu was het wel raak; 1-0.

Nauwelijks was Zweden van de eerste schrik bekomen of ook de 2-0 lag in het net. Een minuut na de gelijkmaker legde Ian Maatsen maar eens aan vanaf randje zestien. Het bleek een goede keuze, want de droge schuiver verdween in de verre hoek, Dovin kansloos achterlatend.

Gele bus

Wie dacht dat de twee doelpunten de Zweedse tactiek zouden beïnvloeden, kwam bedrogen uit. De geelblauwe bus die vanaf minuut één voor het doel was geposteerd, bleef keurig op zijn plek, ook nu de Noord-Europeanen minimaal twee goals nodig hadden voor een goed resultaat.

Werd er dan helemaal niets van de Zweden vernomen? Nou één keer leek de ploeg van coach Christofer Augustsson serieus op weg naar een doelpunt, maar een geweldige tackle van Devyne Rensch voorkwam dat spits Anthony Elanga alleen op het doel van Oranje afging.

Kansen voor Zweden

Mochten de Zweden van geluk spreken dat het slechts bij een 2-0 ruststand bleef – Kenneth Taylor raakte kort voor de pauze ook nog de paal – in het begin van het tweede bedrijf was dat ineens even helemaal anders. Sterker nog, de eerste twee goede kansen waren voor Zweden, dat nu wél iets meer van het eigen doel af durfde te spelen en prompt gevaarlijk werd.

Aanvoerder Kenneth Taylor raakte vlak voor de rust nog de paal.

Eerst moest Raatsie kort na rust handelend optreden bij een vrije trap van Tim Prica en even later was ook verdediger Noah Eile uit een corner dicht bij de aansluitingstreffer. Zo ver kwam het echter niet. Na een minuut of tien nam Nederland opnieuw het heft in handen en ook nu volgden er kansen, al was het overwicht zeker niet zo groot als voor de pauze.

Van de doellijn

Zo testte Naoufal Bannis, in de rust ingevallen voor Ünüvar, meerdere malen de reflexen van Dovin en was Brobbey dicht bij zijn tweede doelpunt van de avond, nadat hij was weggestuurd door diezelfde Bannis. Met zijn stiftje verschalkte hij wel de Zweedse goalie, maar niet Bergmark, die de bal van de doellijn af roeide. Ook Sontje Hansen en de ingevallen Soulyman Allouch gingen nog op jacht naar een derde Nederlandse treffer, maar twee keer bleek Dovin de sterkste.

En dus bleef het bij een dikverdiende 2-0 overwinning voor de mannen van coach Peter van der Veen, een prima start al met al van het EK. Een zege was ook zeker welkom, want na Zweden volgen op het oog zware pouleduels met het sterke Engeland (maandag 6 mei) en Frankrijk (donderdag 9 mei). 

Samenvatting Samenvatting Bekijk hier de hoogtepunten van het duel.

Statistieken Statistieken Bekijk de opstelling en statistieken van het EK-duel tussen Nederland en Zweden.

'We hadden het vizier niet op scherp' 'We hadden het vizier niet op scherp' Lees hier de reactie van KNVB-coach Peter van der Veen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen