Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Ünüvar en Maatsen: 'Iedereen kent elkaars wapen, dat maakt ons zo sterk'

Ruud Scheper
KNVB Media
27 maart 2019, 1:00

Naci Ünüvar speelde een uitstekende wedstrijd. - Foto: KNVB Media

'Rondtikken met rendement', zo noemt Naci Ünüvar het bij vlagen geniale aanvalsspel waarmee Oranje onder 17 zich op een koude avond in maart als groepswinnaar plaatst voor het EK. Soms gaat de bal zo snel dat je hem met het blote oog zelfs nauwelijks meer kunt waarnemen. De vrolijke vleugelaanvaller lacht. “Ik weet precies welke aanval je bedoelt. Mooi hè?”

Het gaat soms zo snel dat als ik eraan terugdenk, ik me het niet eens meer precies kan herinneren

Of hij het zelf nog wel bij kon houden? Ünüvar knikt. “In het veld wel. Dan doe je het gewoon. Maar als ik eraan terugdenk, kan ik het me niet meer precies herinneren. Zo snel gaat het soms ja.” Zijn trainer Peter van der Veen betitelt dat als twee versnellingen bijschakelen. “We zijn een team dat goed met elkaar kan opschieten en voetballen.”

Oranje ontketend

Daar is geen woord aan gelogen, want zeker na de rust worden de bezoekers bij vlagen op een hoopje gevoetbald door het ontketende Oranje. De vier voorin vallen daarbij het meeste op; spits Brian Brobbey als ijzersterk aanspeelpunt en de beweeglijke en technisch vaardige Mohamed Taabouni, Sontje Hansen en Ünüvar daar omheen. Maar eigenlijk het hele team excelleert, ziet ook Van der Veen. "We spelen heel aanvallend, dat betekent dat de rest een heel grote ruimte moet verdedigen. Dat is heel moeilijk op die leeftijd, maar dat vullen ze geweldig in."

Mohamed Taabouni in duel met een tegenstander van Tsjechië. Op de achtergrond kijkt Ian Maatsen toe.

Brobbey is overigens veel meer dan alleen een ijzersterk aanspeelpunt, weet Ünüvar. “Als Brian een tegenstander in zijn rug heeft, speel ik hem in de voeten. Als hij een beweging maakt, speel ik hem in de ruimte. Dat is een automatisme. Ik weet precies zijn kracht en hij die van mij. En dat geldt ook voor de anderen. Dat maakt ons als team zo sterk. Iedereen kent elkaars wapen.”

Genieten in het veld

En dan sta je soms ook in het veld te genieten, bekent de pas 15-jarige aanvaller. “Als het eenmaal lekker loopt, dan geniet iedereen ervan. De trainer, de mensen aan de kant en ook de spelers ja.” Ian Maatsen, die net komt aangelopen, kan dat alleen maar beamen. “De combinaties waren zo snel dat Tsjechië er steeds meer moeite mee had. Dat was mooi om te zien.”

Onder 17 viert feest. Rechts KNVB-coach Peter van der Veen.

De speler van Chelsea is door de interlandweek weer een weekje terug in Nederland. “In het vliegtuig begon het al te kriebelen”, vertelt hij. “Interlands spelen voor je land is toch wat anders dan een gewone wedstrijd in de competitie. En dat het toernooi dan in Nederland is, en je kunt spelen voor familie en vrienden, dat maakt het helemaal geweldig.”

Uitstekende cijfers

Er zit zo veel talent in deze groep... Ik denk echt dat we weer Europees kampioen gaan worden

Door de zege op Tsjechië gaat Oranje als poulewinnaar naar het EK komende mei in Ierland. Drie duels, negen punten, twaalf voor en twee tegen. Het zijn cijfers waarmee je kunt thuiskomen. “Met dit team kunnen we ver komen op het EK”, denkt Maatsen. “Hoe mooi zou het zijn als we weer een prijs mee naar huis kunnen nemen?” Ünüvar wil daar nog wel een schepje bovenop doen. “Er zit zo veel talent in deze groep... Ik denk echt dat we weer Europees kampioen gaan worden.”

Onder 17 wervelt langs Tsjechië Onder 17 wervelt langs Tsjechië Lees hier het wedstrijdverslag.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen